Opublikowano: 02.04.2024 r., 17:13
|
Autor:
Paulina Zambrzycka
Mąka orkiszowa jest świetnym składnikiem spożywczym. Można upiec z niej wiele pysznych rzeczy. Dzięki unikalnym właściwościom mąki stanowi ona doskonałą alternatywę dla klasycznej pszennej. Co dobrego można przygotować z mąki orkiszowej? Sprawdź 5 łatwych i smacznych przepisów.
Chleb z mąki orkiszowej stanowić może dodatek do wielu pysznych potraw. Możesz również przygotować na jego bazie zdrowe, smaczne kanapki na śniadanie czy do pracy.
Chleb z mąki orkiszowej robi się bardzo łatwo. Do jego upieczenia niepotrzebna jest specjalistyczna wiedza kulinarna. Chleb powinno się piec w temperaturze 180 st. C. Produkty potrzebne do jego przygotowania znajdziesz niemal w każdym sklepie spożywczym.
Muffinki są szybkim i prostym do przygotowania daniem na bazie mąki orkiszowej. Słodkie babeczki powinny powstać z kilku składników, które dostępne są w większości marketów spożywczych. Muffinki będą znakomitym deserem dla osób lubiących nietypowe desery.
Przygotowanie muffinek jest bardzo proste – zrobisz je nawet bez większego doświadczenia w gotowaniu. Deser z mąki orkiszowej doskonale smakuje m.in. z polewą czekoladową, cukrem pudrem lub malinami.
Jeśli chcesz zjeść smaczny i prosty deser, przygotuj gofry na bazie mąki orkiszowej. Smakują wybornie również na śniadanie, ale też lekką kolację. Gofry przygotować można w wielu ciekawych wersjach, np. z sosem czekoladowym, bitą śmietaną i owocami.
Gofry orkiszowe są szybkie do zrobienia – wystarczy zaledwie 10 minut, aby je przyrządzić. Zrobisz je z kilku składników, takich jak mąka orkiszowa, mleko 2%, jajko, olej rzepakowy, proszek do pieczenia i cukier.
Jeśli jesteś na diecie bezmlecznej lub wegetariańskiej z pewnością docenisz naleśniki na mące orkiszowej. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a także nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych.
Aby nadać naleśnikom puszystości, warto dodać do nich wody gazowanej. Doskonale smakują z serem twarogowym lub musem owocowym. To świetna alternatywa dla słodkich przekąsek.
Ciasto na bazie mąki orkiszowej smakuje przepysznie. Poza tym jest łatwe w przygotowaniu, więc każdy świetnie sobie z nim poradzi. Warto zrobić je na proszku do pieczenia, a nie na drożdżach. To skróci czas przygotowania deseru.
Jeśli ktoś z twoich bliskich boryka się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, ciasto z mąki orkiszowej będzie doskonałym pomysłem – ma niski indeks glikemiczny. To również dobry pomysł na podwieczorek lub smaczne drugie śniadanie.