Lista składników do przygotowania tortu pistacjowego
- Jajko 6 szt.
- Cukier 275 g
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 150 g
- Śmietanka kremowa 36% 400 ml
- Czekolada biała 350 g
- Pistacje 350 g
- mascarpone 400 g
- Konfitura wiśniowa 300 g
- Kakao 16% (proszek) 35 g
- Mleko 2% 50 ml
- Masło 200 g
- Mleko w proszku 90 g
- Wiśnie kandyzowane 100 g
- Czekolada mleczna 50 g
Przygotowanie tortu pistacjowego krok po kroku
Dzień wcześniej zrób krem do przełożenia tortu.
200 g pistacji obierz ze skórek. Zalej pistacje bez łupinek wrzącą wodą. Pozostaw na 3 minuty, a po tym czasie odcedź, ostudź i oczyść.
Zblenduj oczyszczone pistacje na gładki krem (chwilę to zajmie).
Rozpuść 300 g czekolady w mikrofalówce razem ze śmietanką - nie zagotuj! Mają się tylko połączyć.
Wymieszaj razem z aromatem waniliowym i pastą pistacjową.
Masę zabezpiecz i schowaj do lodówki na całą noc.
Następnego dnia zacznij przygotowania od upieczenia biszkoptu. Nastaw więc piekarnik na 170 st. C, a do tortownicy włóż papier do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek, a mąkę przesiej z kakao.
Ubij białka na sztywno, w międzyczasie dodając do nich stopniowo 180 g cukru.
Jak białka będą białe i sztywne, dodawaj stopniowo żółtka (stale miksując).
Na końcu dodaj do masy mąkę z kakao i wymieszaj łyżką delikatnie.
Wlej masę do tortownicy i piecz 40 minut. Ostudź biszkopt. Podczas pieczenia biszkopta wyjmij masło z lodówki.
Zrób nasączenie do ciasta: 200 ml wody, 45 g cukru oraz 36 g soku z cytryny wymieszaj.
Biszkopt przekrój na 4 równe blaty.
Składaj biszkopt w rancie.
W rancie na dnie ułóż blat biszkoptu odkrojonego z wierzchu. Polej ponczem.
Przygotowany wcześniej krem z pistacjami wyjmij z lodówki, dodaj mascarpone i ubij na gęstą masę.
Posmaruj blat 1/3 częścią kremu pistacjowego.
Na kremie wyłóż 1/3 konfitury (miejscami).
Zrób tak z kolejnymi dwoma blatami. Ostatnim blatem przykryj tort i nasącz go. Tak przygotowany tort schowaj na 5 godzin do lodówki.
Zrób tynk do tortu (po upływie około 4,5 godziny chłodzenia tortu): 50 ml mleka i 50 g cukru podgrzej, aby cukier się rozpuścił. Ostudź.
Ubij masło, aż zrobi się puszyste.
Schłodzone mleko z cukrem dokładnie wymieszaj z mlekiem w proszku.
Masę z mlekiem w proszku przekładaj stopniowo do masła i ubijaj mikserem. W razie potrzeby schładzaj go przez 20 minut w lodówce (gdyby był za rzadki).
Po upływie 5 godzin chłodzenia tortu posmaruj go tynkiem z wierzchu i po bokach. Warto połowę tynku wyłożyć i schłodzić tort przez 20 minut, po czym ponownie nałożyć drugą warstwę.
Udekoruj tort od razu: bok tortu posyp resztą posiekanych (i opcjonalnie uprażonych) orzechów.
50 g białej oraz mleczną czekoladę pokrój nożem tworząc wiórki. Posyp wierzch.
Wierzch także ozdób wiśniami kandyzowanymi.
Tort schładzaj przez całą noc.