4 pistacjowe desery, które zachwycą gości

Pistacjowe lody w miseczce
Lody pistacjowe i inspirujace pomysły na inne desery z wykorzystaniem pistacji, fot. Iwona
ikona podziel się
Opublikowano: 11.04.2024 r., 16:56 | Autor: Paulina Zambrzycka
Pistacjowe desery to obecnie wiodący trend na rynku słodkości. Warto wykorzystać te pyszne orzechy do przyrządzenia nietypowych słodkości. Pistacje smakują wybornie, w dodatku pełne są cennych wartości odżywczych. Sprawdź 4 przepisy na proste desery pistacjowe, którymi oczarujesz gości.

Deser na specjalną okazję

Jeśli chcesz zrobić niespodziankę swoim gościom, przygotuj tort pistacjowy. Wymaga on dość dużej ilości czasu i pracy, jednak warto się poświęcić. Tort wypełniony pyszną masą pistacjową i serkiem mascarpone na pewno wszystkich zachwyci.

Warto nasączyć deser konfiturą wiśniową, która wspaniale przełamuje smaki. Zamiast zblendowanych pistacji, użyć też można pasty pistacjowej – jest gotowa do kupienia w wielu marketach spożywczych.

Tort pistacjowy

Nie wiesz, jak zrobić tort pistacjowy? Duża ilość pistacji, wiśnie i czekolada… Poznaj przepis na tort pistacjowy, który będzie super inspiracją.
W skrócie
Czas przygotowania
60 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
16
Wielkość
jednej porcji
205 g
Pyszny tort z pistacjami

Lista składników do przygotowania tortu pistacjowego

  • Jajko 6 szt.
  • Cukier 275 g
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 150 g
  • Śmietanka kremowa 36% 400 ml
  • Czekolada biała 350 g
  • Pistacje 350 g
  • mascarpone 400 g
  • Konfitura wiśniowa 300 g
  • Kakao 16% (proszek) 35 g
  • Mleko 2% 50 ml
  • Masło 200 g
  • Mleko w proszku 90 g
  • Wiśnie kandyzowane 100 g
  • Czekolada mleczna 50 g

Przygotowanie tortu pistacjowego krok po kroku

Dzień wcześniej zrób krem do przełożenia tortu.

200 g pistacji obierz ze skórek. Zalej pistacje bez łupinek wrzącą wodą. Pozostaw na 3 minuty, a po tym czasie odcedź, ostudź i oczyść.

Zblenduj oczyszczone pistacje na gładki krem (chwilę to zajmie).

Rozpuść 300 g czekolady w mikrofalówce razem ze śmietanką - nie zagotuj! Mają się tylko połączyć.

Wymieszaj razem z aromatem waniliowym i pastą pistacjową.

Masę zabezpiecz i schowaj do lodówki na całą noc.

Następnego dnia zacznij przygotowania od upieczenia biszkoptu. Nastaw więc piekarnik na 170 st. C, a do tortownicy włóż papier do pieczenia.

Oddziel białka od żółtek, a mąkę przesiej z kakao.

Ubij białka na sztywno, w międzyczasie dodając do nich stopniowo 180 g cukru.

Jak białka będą białe i sztywne, dodawaj stopniowo żółtka (stale miksując).

Na końcu dodaj do masy mąkę z kakao i wymieszaj łyżką delikatnie.

Wlej masę do tortownicy i piecz 40 minut. Ostudź biszkopt. Podczas pieczenia biszkopta wyjmij masło z lodówki.

Zrób nasączenie do ciasta: 200 ml wody, 45 g cukru oraz 36 g soku z cytryny wymieszaj.

Biszkopt przekrój na 4 równe blaty.

Składaj biszkopt w rancie.

W rancie na dnie ułóż blat biszkoptu odkrojonego z wierzchu. Polej ponczem.

Przygotowany wcześniej krem z pistacjami wyjmij z lodówki, dodaj mascarpone i ubij na gęstą masę.

Posmaruj blat 1/3 częścią kremu pistacjowego.

Na kremie wyłóż 1/3 konfitury (miejscami).

Zrób tak z kolejnymi dwoma blatami. Ostatnim blatem przykryj tort i nasącz go. Tak przygotowany tort schowaj na 5 godzin do lodówki.

Zrób tynk do tortu (po upływie około 4,5 godziny chłodzenia tortu): 50 ml mleka i 50 g cukru podgrzej, aby cukier się rozpuścił. Ostudź.

Ubij masło, aż zrobi się puszyste.

Schłodzone mleko z cukrem dokładnie wymieszaj z mlekiem w proszku.

Masę z mlekiem w proszku przekładaj stopniowo do masła i ubijaj mikserem. W razie potrzeby schładzaj go przez 20 minut w lodówce (gdyby był za rzadki).

Po upływie 5 godzin chłodzenia tortu posmaruj go tynkiem z wierzchu i po bokach. Warto połowę tynku wyłożyć i schłodzić tort przez 20 minut, po czym ponownie nałożyć drugą warstwę.

Udekoruj tort od razu: bok tortu posyp resztą posiekanych (i opcjonalnie uprażonych) orzechów.

50 g białej oraz mleczną czekoladę pokrój nożem tworząc wiórki. Posyp wierzch.

Wierzch także ozdób wiśniami kandyzowanymi.

Tort schładzaj przez całą noc.

Pomysł na nietypowy sernik

To znakomita propozycja na podwieczorek dla gości. Sernik nie jest trudny do zrobienia – możesz go zrobić w zaledwie 30 minut, reszta to pieczenie. Możesz też nieco zmodyfikować przepis pod swoje upodobania.

Sernik da się zrobić bez spodu, ale też na herbatnikach lub kruchym cieście. Deser może być świetny na każdą okoliczność – zarówno mniejsze, jak i większe okazje. Warto dodać, że sernik z przepisu zawiera ksylitol, co czyni go ciastem o niskim indeksie glikemicznym.

Zielone, zimne, znakomite

Domowe lody pistacjowe świetnie sprawdzą się jako deser dla gości – zwłaszcza w upalne dni. Orzeźwiają i są przepyszne, a także zdrowe. To idealna alternatywa dla gotowych lodów ze sklepu.

Lody pistacjowe są mniej kaloryczne niż te z marketu. Ich przygotowanie jest szybkie i proste – nawet amator poradzi sobie z odtworzeniem przepisu. Samodzielne przyrządzenie lodów pistacjowych zajmuje maksymalnie kilkanaście minut.

Tarta na kruchym spodzie

To znakomity pomysł na smaczny deser lub podwieczorek dla gości. Może być również pysznym daniem na imprezę. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Szybko zniknie z talerzy.

Przepis na tartę pistacjową jest bardzo prosty – każdy świetnie sobie z nim poradzi. Aby przygotować masę, wystarczy zmiksować mascarpone z masłem pistacjowym i śmietanką. Dzięki niej tarta będzie smakować wybornie.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto