Te ZDROWE produkty mogą zepsuć efekty diety! Sprawdź, czy ich używasz!

Bakalie w szklanej misce
Takie niewinne produkty są bardzo zdrowe, ale jednocześnie mogą zepsuć starania w walce o szczupłe ciało, fot. Alfazet Chronicles
ikona podziel się
Opublikowano: 18.02.2024 r., 15:00 | Autor: Paulina Lipińska
Twoje codzienne żywienie opiera się o dostarczanie zdrowych tłuszczów i wybieranie produktów nieprzetworzonych, ale ciągle redukcja masa ciała idzie bardzo słabo i nie widzisz efektów? Jeśli jesz zbyt dużą ilość TYCH produktów, jest to bardzo możliwe. Mimo że niezwykle odżywcze i wartościowe, są one bardzo kaloryczne. Zobacz, na które produkty należy zwrócić szczególną uwagę pod względem odchudzania.

Odchudzanie to odpowiednie odżywianie

Dieta odchudzająca opiera się na tym, by do organizmu dostarczać odpowiednią wartość kaloryczną. Przy tym należy dbać o jakość produktów. Chodzi o to, by dostarczać z pożywieniem mniej kilokalorii, niż wynosi zapotrzebowanie energetyczne - dzięki temu chudniesz.

Jeżeli nie wiesz, ile kilokalorii powinnaś/eś dostarczać na diecie, sprawdź sposoby na obliczanie deficytu kalorycznego.

By łatwiej było utrzymać deficyt kaloryczny, najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie niskokalorycznych produktów. Jednak często ze względów smakowych wybiera się też produkty, które są bardzo odżywcze i zdrowe, ale i kaloryczne.

Jesz TE produkty i nie chudniesz? Być może spożywasz ich zbyt dużo. Sprawdź, na które artykuły spożywcze trzeba bardzo uważać pod względem zjadanych ilości.

Masło orzechowe i orzechy

Orzechy oraz masło orzechowe to produkty wysokokaloryczne. Masło orzechowe inaczej nazwać można kremem lub pastą. Jest to produkt z orzechów zmielonych na gładko lub "crunchy" - z kawałkami orzechów. W 100 g masła orzechowego znajduje się 580 kcal. 100 g orzechów włoskich z kolei dostarcza 677 kcal. Jak widać są to produkty o wysokiej kaloryczności, ale dostarczają wiele cennych składników, takich jak: białko, niewielką ilość węglowodanów, błonnik, wapń, cynk, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, witamina E, potas, magnez, fosfor, żelazo, mangan, miedź, selen, koenzym Q10, fitosterole, flawonoidy, karotenoidy, kwasy fenolowe, alkaloidy, resweratrol.

Na zdrowie masło orzechowe oraz same orzechy wpływają bardzo dobrze, gorzej jednak idzie z redukcją masy ciała, jeśli bardzo kocha się smak orzechów :)

Najlepsze masło orzechowe to takie, które w składzie ma 100% orzechów - producenci często dodają do masła orzechowego sól, cukier, czy nawet oleje roślinne. Jeszcze fajniej jest zrobić masło orzechowe samemu w domu.

Kanapka z masłem orzechowym
Masło orzechowe i orzechy to produkty, które są bogatym źródłem wielu cennych substancji, ale są wysokokaloryczne, fot. Curva Design

Soki owocowe

Soki owocowe dostarczają dużą wartość energetyczną. Składają się z węglowodanów, ale też zawierają witaminy, takie jak witamina C i witaminy z grupy B, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Wpływają na zwiększenie odporności, a także mają właściwości przeciwutleniające dzięki zawartości karotenoidów.

Niestety sokiem ciężko jest się w pełni napić czy nasycić. Po wypiciu dodatkowo wzrasta poziom glukozy we krwi. Są ludzie, którzy bardzo dużą wartość kaloryczną dostarczają właśnie poprzez picie soków - to one w głównej mierze sprawiają, że pacjenci, którzy chcą schudnąć, nie mogą tego dokonać. 100 ml soku pomarańczowego to 41 kcal, a szklanka (250 ml) dostarcza 103 kcal. Często bywa tak, że zamiast pić wodę, pije się właśnie same soki. Wynikiem tego jest wypijanie nie jednej szklanki dziennie, a przykładowo 1 litr soku. Daje to 410 kcal więcej dobowo.

Jeśli wybierasz soki, najlepsze są świeżo wyciskane, z cząsteczkami owoców (dodatkowo większa ilość błonnika) oraz te bez zbędnych dodatków.

Sok pomarańczowy w szklance kaloryczny
Łatwo wypić z sokiem dużo kilokalorii i przekroczyć dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, fot. avirid

Awokado

Awokado jest to produkt, który jest niezwykle zdrowy. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, E, C, z grupy B, kwas foliowy, glutation, błonnik. Wspaniale wpływa na prawidłową pracę serca, mózgu oraz ma właściwości przeciwnowotworowe. Dba o cerę, paznokcie i włosy, a także wspomaga wzrok.

Awokado w 100 g posiada 169 kcal. Jest to dosyć sporo, biorąc też pod uwagę fakt, że najlepiej jest zjeść je w całości na raz, by nie uległo zepsuciu. Oczywiście odpowiednio je przechowując, awokado przetrwa do kolejnego posiłku.

Awokado przekrojone na pół
Awokado jest najbardziej kalorycznym owocem, ale cudownie wpływa na zdrowie, fot. kmit

Suszone owoce

Można wybierać między daktylami, morelami, śliwkami, rodzynkami, żurawiną, figami, jabłkami, mango i wiele więcej... Suszone owoce to super dodatek do potraw. Są jednak wysokokaloryczne. Najwięcej kilokalorii zawierają suszone daktyle - 345 kcal w 100 g.

Dzięki dużej zawartości błonnika, suszone owoce zwiększają sytość. Dostarczają między innymi witaminy z grupy B, A, C, E, potas, żelazo, magnez, miedź, mangan, a także przeciwutleniacze.

Najlepsze są owoce suszone, które mają krótki skład bez dodanych cukrów i innych niepotrzebnych składników.

Fit zamienniki słodyczy

Na rynku obecnie królują produkty, które są FIT. Nie zawierają cukru, mają obniżoną zawartość tłuszczu, a zwiększoną ilość białka. Jest z czego wybierać. Jednak kaloryczność niekiedy niezbyt się różni. Można znaleźć produkty, które są faktycznie mniej kaloryczne, jednakże zdarza się, że kupując takie produkty ma się nadzieję, że dostarczy się o wiele mniej kilokalorii, niż jest to w rzeczywistości.

Warto więc czytać etykiety i to, jakie wartości odżywcze oraz składniki ma dany produkt. Z uwagi na to, że produkt ma dopisek "bez dodatku cukru", "0% tłuszczu" czy na przykład "proteinowy", często zapomina się o tym i ślepo bierze go do koszyka. Często jednak takie artykuły spożywcze mają bardzo długi i skomplikowany skład, a kaloryczność jest może trochę niższa, ale nieznacznie. Mimo to jedzenie ich pomaga wytrwać na diecie i można znaleźć fajne produkty, które mają super skład.

Owocowe batoniki owsiane fit
Jeśli lubi się słodycze, fajnie jest mieć je w diecie, ale należy uważać na kaloryczność, fot. JVLMediaUHD

Oleje roślinne

Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Dlatego chętnie używa się olejów roślinnych (i nie tylko) do smażenia, pieczenia, gotowania czy na surowo - na przykład do sałatek.

Oleje roślinne w 100 g dostarczają 900 kcal. Smażenie na głębokim tłuszczu bardzo zwiększa wartość kaloryczną potraw. Często łatwo przekroczyć zapotrzebowanie przez dolewanie olejów "na oko" podczas gotowania.

Oleje roślinne są bardzo zdrowym produktem, których nie powinniśmy unikać, jeśli nie ma ku temu wskazań. Są one bardzo bogatym źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych, a przy tym dostarczają witaminy A, D, E, żelazo, magnez i cynk.

Oliwa z oliwek w miseczce
Oleje roślinne to cenne źródło wielu związków, które dobrze działają na organizm, ale dostarczają wiele kilokalorii, fot. Dušan Zidar

Zachowaj zdrowy rozsądek

W odchudzaniu ważne jest to, by wytrwać w swoich postanowieniach już na zawsze. Należy wybierać produkty dobre jakościowo, a super by było też, gdyby były o niższej kaloryczności. Nie oznacza to jednak konieczności całkowitej rezygnacji z lubianych produktów, takich jak na przykład sok pomarańczowy, orzechy czy fit batonik proteinowy.

Nie eliminuj tych produktów jeśli nie musisz (nie masz alergii, nietolerancji czy po prostu nie lubisz). Są bardzo wartościowe i fantastycznie wspierają zdrowie. Należy po prostu bardzo uważać na zjadane ilości, w momencie gdy zależy ci na schudnięciu.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto