Opublikowano: 26.01.2024 r., 17:00
|
Autor:
Paulina Lipińska
Odchudzanie często powoduje różne niedobory. Rynek jest przesycony suplementami. Można kupić pojedyncze witaminy, minerały czy inne związki, ale jest także z czego wybierać pomiędzy kompleksami witamin. Tylko na co się zdecydować, kiedy jest się na redukcji? Poznaj najważniejsze rzeczy, które powinieneś wiedzieć, zanim wybierzesz suplement.
Jesteś na diecie odchudzającej już dość długo? Twoje włosy są szorstkie, paznokcie się łamią, a na cerze pojawił się trądzik? Dodatkowo czujesz się osłabiona, masz zły nastrój, jesteś rozdrażniona lub obserwujesz jakieś inne objawy? Niestety, jest spore ryzyko, że doświadczyłaś niedoborów witamin.
Czy dieta ma wpływ na występowanie braków witamin i minerałów? Oczywiście, i to znaczący. Poznaj najczęściej występujące niedobory u ludzi, którzy ograniczają jedzenie.
Często osoby odchudzające się ograniczają podaż tłuszczu, który odpowiada za przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). W dodatku te witaminy nie są produkowane przez organizm, więc trzeba je dostarczać z pożywieniem. Warto też tu wspomnieć o nienasyconych kwasach tłuszczowych, czyli omega-3. Przez ich braki może pogorszyć się odporność, stan kości, włosów, skóry i paznokci. Niedobory przyczyniają się do złego widzenia czy obniżenie krzepliwości krwi.
Za mała podaż magnezu i potasu może powodować takie objawy, jak kołatania serca, większe męczenie się i osłabienie, a także nerwowość. Niedobór żelaza przyczynia się do powstawania anemii - można odczuwać senność i brak sił, zawroty głowy czy problemy sercem.
Każda witamina, mikro- czy makroelement w niedostatecznej ilości wywoła niekorzystne objawy.
Najważniejsze jest to, by zrobić badania przed rozpoczęciem suplementacji. Sprawdź przede wszystkim poziom takich witamin i minerałów, jak:witamina D, żelazo, ferrytyna, wapń, sód, magnez, potas, witamina B12. To bardzo ważne, by wiedzieć, które witaminy i minerały występują u ciebie w zbyt wysokiej ilości, a które są niedoborowe.
Nadmiar prowadzić może do równie nieprzyjemnych sytuacji, co niedobór. Przykład: zbyt wysoki poziom żelaza (a dokładniej cytrynianu żelaza oraz chelatu EDTA) powoduje wzrost stężenia biomarkera nowotworowego, jakim jest amfiregulina). Badania wykazały, że nawet małe dawki powodowały działanie rakotwórcze.
Zaleca się, by człowiek dorosły suplementował witaminę D w wysokości 1000 do 2000 IU na dobę przez cały rok, chyba że od maja do września przebywa się około 30-45 minut na słońcu. Całą resztę suplementacji należy rozważyć po otrzymaniu wyników badań.
Przeczytaj także: Dieta bogata w żelazo - charakterystyka, wskazania do stosowania, porady
By wspomóc redukcję masy ciała, dobrze jest stosować takie związki, jak:
- związki polifenolowe pochodzące z zielonej herbaty;
- przeciwutleniacze w czerwonej herbacie;
- kofeina;
- kwas CLA (kwas linolowy);
- ekstrakt z pieprzu cayenne;
- ekstrakt z gorzkiej pomarańczy;
- ALC (Acetyl-L-Carnityne);
- L-tyroyzna;
- adaptogeny;
- berberyna;
- cynamon.
Związki te wspomagają redukcję masy ciała, między innymi przyspieszając tempo przemiany materii. Można korzystać nie tylko z suplementów, ale też z naturalnych produktów: pij zieloną i czerwoną herbatę oraz kawę. Możesz dodać do kawy cynamon i mielony pieprz cayenne - takie połączenie to podwójna moc redukcji.
By zapobiegać pogarszaniu się zdrowia, należy dbać przede wszystkim o odpowiednie odżywianie. To ono w głównej mierze odpowiada na proces odchudzania. Jeśli chcesz wspomóc swoje odchudzanie, możesz skorzystać z szerokiej gamy produktów, które bez problemu dostaniesz w aptece. Warto jednak w pierwszej kolejności skupić się na podaży wartościowych substancji w pożywieniu.
Gdy twój stan zdrowia się pogorszył, czyli zaczynasz się źle czuć przy długotrwałej redukcji masy ciała, to jasny znak do wykonania badań i sprawdzenia poziomu witamin i minerałów. Ich braki w organizmie prowadzą do powstawania chorób, więc nie można tego bagatelizować.