Tych błędów nie popełniaj – złe nawyki żywieniowe doprowadzą twój organizm do ruiny

Kobieta ze śmieszną miną zjada duży kawałek ciasta, a także najpopularniejsze błędy żywieniowe.
Unikaj błędów żywieniowych, a zminimalizujesz ryzyko wystąpienia chorób., fot. nicoletaionescu
ikona podziel się
Opublikowano: 26.01.2024 r., 7:00 | Autor: Paulina Lipińska
Brak nawyku picia wody, jedzenie w pośpiechu czy wybieranie samych gotowych produktów… To są częste zachowania, które w dłuższej perspektywie mogą mieć bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie. Sprawdź, które błędy żywieniowe sam popełniasz i jakie mogą być ich konsekwencje. Niektórzy są w szoku, że to ma takie znaczenie!

Odpowiednie odżywianie to klucz do zdrowia

By być zdrowym człowiekiem, podstawą jest dbanie o jadłospis. Każdy ma swoje nawyki żywieniowe, czyli zachowania, które są powtarzane wielokrotnie po to, by zapewnić organizmowi wszystko, czego potrzebuje.

Wyróżnia się dobre i złe nawyki żywieniowe. Te pierwsze wywołują korzystny wpływ na zdrowie człowieka, złe natomiast sprawiają, że z czasem mogą pojawiać się wszelkiego rodzaju choroby i zaburzenia.

Dlaczego tak ważne jest unikanie złych nawyków żywieniowych? Lepsze wybory jedzeniowe prowadzą do profilaktyki chorób, takich jak cukrzyca, otyłość, insulinooporność czy nadciśnienie. Złe jedzenie może prowadzić do wystąpienia zawału serca, udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca czy miażdżycy. Dodatkowo, z dobrymi nawykami żywieniowymi jesteśmy w stanie uniknąć stosowania diety odchudzającej, ponieważ będzie łatwiej utrzymać prawidłową masę ciała.

Bardzo często można sobie nawet nie zdawać sprawy z tego, że podstawowe sprawy mogą powodować problemy zdrowotne. Sprawdź jakie!

Jakie błędy są najczęściej popełniane?

Do najbardziej znanych błędów żywieniowych zalicza się:

  • Podjadanie - brak stałego planu posiłków sprawia, że człowiek "łapie" coś do jedzenia, często nawet z nudów. Zazwyczaj są to produkty wysokokaloryczne, typu słodycze czy chipsy. Zwłaszcza w diecie insulinowej jest to niewskazane ze względu na częste i wysokie wahania poziomu glukozy i insuliny we krwi.
  • Brak nawodnienia - to bardzo duży błąd, który dotyczy dużej części osób. Człowiek potrzebuje minimum 1,5 l wody dziennie. Ludzie wolą pić słodkie napoje, kawy czy inne napoje. Picie wody zapobiega podjadaniu, więc jest to duży plus, a większość ma z tym bardzo duży problem.
  • Jedzenie w pośpiechu - zbyt szybkie jedzenie, niedokładne przeżuwanie... To wszystko prowadzi do powstawania wzdęć, gazów, a ponadto nie zapewnia sytości w odpowiedniej chwili. Uczucie najedzenia odczuwa się około 20 minut od pierwszego kęsa, więc wolne jedzenie zapobiega przyjmowaniu nadmiernej ilości kilokalorii.
  • Brak świeżych warzyw i owoców w posiłkach - zawierają one witaminy i minerały, a także błonnik i substancje przeciwnowotworowe. Zwiększają też uczucie sytości przy bardzo niskiej kaloryczności.
  • Wysokoprzetworzone produkty czy produkty fast food - ze względu na szeroki dostęp, uwielbiamy kupować gotowe produkty i jeść "na mieście". Niestety często skład jest tragiczny, więc to zdecydowanie jest zły wybór.
  • Za duża ilość soli - słone potrawy są lepsze w smaku, więc sprzyja to powstawaniu nadwagi. Poza tym, nadmierna jej ilość przyczynia się do pojawienia się nadciśnienia tętniczego.
  • Brak urozmaicenia - jałowy jadłospis nie jest dobry dla zdrowia. Jedząc cały czas te same produkty sprawiamy, że dostarczamy cały czas takie same substancje. Wprowadzając inne rzeczy zwiększamy ilość witamin i minerałów, zapobiegając niedoborom.
  • Źle zbilansowany jadłospis - zwykle zjadamy za dużą ilość węglowodanów i tłuszczu. O wiele za mało zjadamy białka. Należy dążyć do zapewnienia większej ilości protein, które są bardzo ważne dla organizmu (mają też wpływ na odczucie sytości).

Które błędy dotyczą ciebie?

Kobieta gryzie kanapkę, spoglądając nerwowo na zegarek, na stole stoi też kawa i napój oraz inne przekąski., a także wpływ złych nawyków żywieniowych na zdrowie.
Jedzenie w pośpiechu to jeden z wielu problemów żywieniowych obecnych czasów., fot. EdNurg

Małymi krokami do celu

Warto walczyć ze złymi nawykami żywieniowymi po to, by w przyszłości uniknąć chorób. Jeżeli chcesz zmienić swoje żywienie, zacznij od małych kroków. Wiele rzeczy się ze sobą łączy. Jak zaczniesz pić więcej wody oraz zwiększysz ilość białka, warzyw i owoców, będziesz czuć większą sytość i możesz opanować podjadanie.

Pamiętaj, że efekty złego odżywiania wychodzą dopiero po dłuższym czasie. Na początku niekoniecznie będzie widać, że coś złego się dzieje. Dlatego dobrze jest dbać o to, by jak najdłużej móc cieszyć się życiem bez chorób.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto