Chlebek chrupki ma tak samo dużo zwolenników, jak i przeciwników. Uważa się, że jest to wyrób wysoko przetworzony, ale jego skład jest stale poprawiany i ulepszany. Pieczywo tego typu ma swoje zalety, ale też i wady. Sprawdź, czy warto jeść chlebek lekki. Poznaj jego dobre i złe strony oraz inne cenne informacje.
Pieczywo chrupkie to produkt, który uznaje się za zamiennik tradycyjnego pieczywa. Wyróżnia się dwa rodzaje: pieczywo lekkie oraz pieczywo chrupkie. Lekkie pieczywo wytwarza się poprzez gorącą ekstruzję (z użyciem wysokiej temperatury oraz ciśnienia). To prostokątne kromki, które mają w miarę jednolitą, ale szorstką fakturę. Chrupkie pieczywo uzyskuje się metodą tradycyjną. Kromki również są prostokątne i nieco bardziej twarde, często z dziurkami na całej powierzchni.
Najlepszy skład pieczywa chrupkiego ma firma Dan Cake - Pieczywo Chrupkie Żytnie. Jego skład to: 97% mąka żytnia pełnoziarnista, sól.
Najlepsze pod względem składu pieczywo lekkie wytwarzane jest w firmie Chaber - Pieczywo Chrupkie Żytnie. W jego skład wchodzi: mąka żytnia razowa 88%, kaszka kukurydziana, sól.
Są to dwa przykłady pieczywa, które mają podstawowy, krótki i bardzo dobry skład. Rynek jest bogaty w różnego rodzaju chleby, które zawierają o wiele więcej innych dodatków. By wzbogacić je we wszelkiego rodzaju minerały, witaminy i związki czynne aktywnie, producenci dodają do nich takie dodatki, jak: siemię lniane, pestki dyni, słonecznika, ekstrakty z pokrzywy, morwy białej, gryki, nasiona jarmużu, błonnik i tak dalej. Są też takie, w których znajdzie się cukier, tłuszcz czy inne dodatki, bez których pieczywo mogłoby się obejść. W diecie cukrzycowejcukier nie jest mile widziany, więc należy zwracać uwagę na składniki. Warto natomiast poszukać pieczywa z wcześniej wspomnianym ekstraktem z morwy białej oraz błonnikiem, ponieważ mają one korzystnie działanie zmniejszające poziom glukozy we krwi. Dostępne są także chlebki wegańskie albo odpowiednie w diecie osoby chorej na celiakię.
Dobre i złe strony pieczywa chrupkiego
Do zalet pieczywa chrupkiego należy wpisać jego niskokaloryczność. Pieczywo chrupkie w 100 g zawiera średnio 360 kcal (w zależności od rodzaju chleba). Dla porównania, w 100 g chleba żytniego jest około 260 kcal. Jedna kromka lekkiego chleba to 7g i 25 kcal a żytniego - 35 g i 79 kcal. Na dietę odchudzającą chleb lekki jest dobry, ponieważ można zjeść więcej "kromek". Bardzo często sam efekt wizualny działa na sytość (im więcej na talerzu, tym poczucie najedzenia wzrasta). Tylko, czy to faktycznie jest w stanie nasycić równie dobrze, co zwykły chleb? Może. Warunkiem jest to, by odpowiednio zbilansować sobie posiłek. Ponadto, pieczywo lekkie ma większą trwałość i może stać dłużej bez strat składników mineralnych i witamin.
Do wad należy fakt, że chleby chrupkie i tradycyjne oczywiście się różnią smakiem, a także konsystencją. Dla wielu osób chrupkie pieczywo jest niedobre i sztuczne. Wolą oni zjeść świeżutki chleb z chrupiącą skórką. Ten jednak bardzo szybko traci świeżość i psuje się. Nie zawsze każdy potrafi odpowiednio stworzyć posiłek, który będzie w stanie go dobrze nasycić, dlatego też istnieje ryzyko, że osoba po prostu sobie doje więcej lekkiego pieczywa, w wyniku czego może powstać dodatni bilans energetyczny, zamiast ujemnego. Jest to też fajna przekąska do chrupania, więc można się złapać na podjadaniu nawet chociażby samego pieczywa lekkiego.
Jak zbilansować posiłek i jakie pieczywo lekkie wybrać?
Przy zakupie należy kierować się własnymi preferencjami, a także stanem zdrowia. Najważniejsze jest, by zjadać to, co jest dla ciebie korzystne. Możesz wybrać chlebek na wiele jednostek chorobowych, na przykład przy nadciśnieniu tętniczym (sprawdź, czy nie ma za dużo soli), cukrzycy (zobacz, czy ma dodany cukier oraz pełnoziarnistą mąkę), celiakii (zorientuj się, czy nie ma glutenowych składników) i tak dalej...
Najważniejsza zasada jest taka, by w posiłku znajdowało się dodatkowo źródło białka: twaróg, serek wiejski, chude mięso, ryby, jajko oraz źródło tłuszczu: awokado, oliwa z oliwek lub olej lniany, masło, jajko.
Z takim pieczywem można zrobić odżywczy i smaczny, a także sycący posiłek. Przykłady pysznych i zdrowych kanapek:
serek śmietankowy, rukola, awokado, łosoś wędzony/pieczony/na parze i świeże warzywa, opcjonalnie na przykład serek wiejski;
awokado, sałata, jajka, chude mięso oraz świeże warzywa;
masło, twarożek, wędlina i warzywa;
hummus, jajka, świeże warzywa.
Nie należy przesadzać z ilością
Pomimo tego, że niektóre chleby chrupkie mają bardzo krótkie składy, a dodatkowo zawierają cenne dla zdrowia dodatki, jest to produkt wysoko przetworzony. Z tego powodu nie powinno się spożywać tylko i wyłącznie takiego pieczywa. Jednakże nawet pieczywo chrupkie może być zdrowe, o ile jest jedzone z głową (czyli dostosowane do stanu zdrowia i jedzone jako pełnowartościowe posiłki bogate w białko oraz tłuszcz).
Jeśli w diecie będzie nadmiar chleba chrupkiego, który spowoduje dodatni bilans kaloryczny, zamiast chudnąć, będziesz tyć. Odpowiednie zbilansowanie ich może zapewnić uczucie najedzenia się. Ma konsystencję przypominającą chrupiące przekąski, typu chrupki kukurydziane czy chipsy, dlatego należy uważać, by nie zacząć podjadać go pomiędzy posiłkami.
Źródła:
Mulberry leaves ameliorate diabetes via regulating metabolic profiling and AGEs/RAGE and p38 MAPK/NF-κB pathway, Jia-Shang Li, Tao Ji, Shu-Lan Su, Yue Zhu, Xing-Ling Chen, Er-Xin Shang, Sheng Guo, Da-Wei Qian, Jin-Ao Duan, J Ethnopharmacol, 2022 Jan 30:283:114713