Opublikowano: 29.02.2024 r., 15:15
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Ruch Zero Waste ma pokazać, że wszystko da się wykorzystać, a jednak codziennie wyrzucamy lub wylewamy wartościowe dla nas produkty. Podobnie jest z zalewami z różnych produktów – choć wydają się bezużyteczne, mogą jeszcze się przydać!
Zalewa z ciecierzycy to najbardziej niedoceniana zalewa. Szczególnie przez osoby, które nie mają do czynienia z dietą wegetariańską lub wegańską. W tej diecie to właśnie z aquafaby (z łac. woda z fasoli), czyli zalewy z ciecierzycy przygotowuje się pyszne wypieki, słodkości i wytrawne dodatki. Po ubiciu z pomocą miksera zalewa ta ma konsystencję niczym piana z białek, dlatego świetnie nadaje się do wykonania wegańskich bezików.
Taką pianę możecie również dodawać do ciast, biszkoptu lub gofrów, dzięki czemu będą puszyste. Zalewa z ciecierzycy może być również składnikiem wegańskiego majonezu.
Lubicie suszone pomidory w oleju? Na pewno tak! Ten pyszny dodatek świetnie nadaje się do sałatek, makaronów czy kanapek. Kiedy już wykorzystacie pomidory, to co robicie z olejem? Jeśli wylewacie, to znak, że koniecznie musicie poznać kilka jego zastosowań!
Po pierwsze olej pozostały po suszonych pomidorach jest świetnym dressingiem sam w sobie! W końcu mamy tu aromatyzowany olej lub oliwę z dodatkiem ziół i często czosnku! Jeśli przygotowujesz sałatkę z dodatkiem suszonych pomidorów, to dodatkowo skrop ją pozostałym olejem – smak będzie jeszcze bardziej intensywny. Podobnie z dodatkiem do ciepłych dań. Szkoda tracić takiego aromatu!
Z tego oleju również możesz przygotować majonez. Przecież powstaje on przez połączenie oleju z jajkiem. Obok tak aromatycznego majonezu nikt nie przejdzie obojętnie, a danie z jego dodatkiem nabiorą zupełnie nowego wymiaru.
Jeśli nie planujesz robić sałatki lub majonezu możesz taki olej zamrozić w foremce do kostek lodu. Dzięki temu spokojnie wykorzystasz go do innej okazji!
Kto z nas nie lubi ciast z dodatkiem brzoskwini lub ananasa z puszki? Są smaczne, słodkie i takie owocowe! Pytanie tylko co zrobić z pozostałym aromatycznym syropem?
Można wykorzystać go do przygotowania kompotu, rozcieńczając go najpierw wodą. Jeśli jesteście fanami ice tea brzoskwiniowego to taki syrop wymieszany z herbatą i kostkami lodu przywiedzie wam na myśl najcieplejsze wakacje! Tak samo świetnie nada się jako dodatek do smoothie np. ze szpinakuiem, jabłek i soku z cytryny.
Jeśli lubicie desery z galaretką, to również do jej przygotowania można wykorzystać taki syrop. Dzięki temu cały deser będzie miał jeszcze bardziej owocowy smak. Z syropu możecie przygotować również kisiel, dodając do niego odrobinę skrobi ziemniaczanej rozcieńczonej wodą. Oczywiście taki syrop również możecie zamrozić w foremkach do lodu. Dzięki temu w każdej chwili będziecie mogli przygotować pyszny napój! Kolejna propozycja dla osób dorosłych to wykorzystanie syropu z ananasa do przygotowania pysznego drinka pinacolada. Wystarczy do syropu dodać rum kokosowy, mleczko kokosowe oraz sok z limonki. Taki drink na pewno was ochłodzi!
Jeśli lubicie ogórki lub paprykę konserwową to pewnie nie raz i nie dwa wylaliście pozostałą po nich zalewę. To duży błąd! Okazuje się, że taką zalewę można wykorzystać ponownie!
Wystarczy przygotować ulubione warzywa i ułożyć w czystym, wyparzonym słoiku. Następnie pozostałą zalewę należy przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Gorącą zalewą zalej warzywa i dokładnie zakręć. Po dwóch tygodniach będziesz mieć pyszne piklowane warzywa bez konieczności przygotowania nowej zalewy.
Gdyby przeanalizować ile dobroci w kuchni zdążyło się już zmarnować, to aż strach! Jednak zawsze jest dobry moment, żeby zacząć przygodę z niemarnowaniem żywności, a tym samym zaoszczędzić pieniądze i czas!