Opublikowano: 10.02.2024 r., 7:00
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Jak to jest, że dzieci nie lubią pomidorów, ale kochają ketchup? Nie wiemy, ale za to możemy sprawdzić jaki ketchup będzie najlepszy dla ciebie i twojego bąbelka. Weźmiemy pod lupę kilka składów i sprawdzimy, który z nich będzie najzdrowszy.
Ketchup (lub keczup bardziej po polsku) to podawany na zimno sos z pomidorów, octu, cukru i przypraw. Został wymyślony przez chińczyków, którzy podobny składniowo sos używali do zaprawiania dań rybnych. Pod koniec XVII wieku jego receptura trafiła do Anglii, następnie do USA i tak ketchup zawojował kubki smakowe całego świata.
Im więcej fanów smacznego ketchupu, tym więcej firm zaczęło go produkować, by odpowiedzieć na wszystkie potrzeby. A wiadomo, że im więcej danego produktu, tym bardziej producenci prześcigają się w cenie i składzie. Sprawdzimy dla was ketchupy pod względem składu, ilości kilokalorii, soli i cukru.
Pierwszym przedsiębiorcą, który zaczął sprzedawać ketchup na większą skalę był Henry John Heinz, tak ten sam, którego ketchup znamy ze sklepów również dzisiaj. Jego skład to pomidory (148 g pomidorów na 100 g ketchupu), ocet, cukier, sól, ekstrakty przypraw i ziół, przyprawa. W 100 g ketchupu mamy 102 kcal, 22,8 g cukru, 1,8 g soli.
Pudliszki to firma, która wchodzi w skład amerykańskiej grupy H. J. Heinz Company. Z tej firmy spotkać można ketchup łagodny, pikantny czy ognisty. W składzie łagodnego ketchupu mamy 62% przecieru pomidorowego, cukier, ocet, sól, skrobię kukurydzianą modyfikowaną, aromat naturalny. Wraz z porcją 100 g tego ketchupu – czyli ok. 7 łyżek – dostarczymy 148 kcal, 31 g cukru i 3,2 g soli. No niestety ten skład zostawia wiele do życzenia, ponieważ mamy tu niepotrzebny dodatek w postaci skrobi, dużą ilość cukru i soli. Da się lepiej.
Firma Roleski również tworzy swoje ketchupy i to w wielu wariantach – mamy ketchup premium, łagodny, ketoketchup, sycylijski i wiele innych. Skupmy się jednak na składzie ketchupu premium. Ma on aż 232 g pomidorów na 100 g ketchupu, cukier trzcinowy, ocet jabłkowy, sól himalajską i przyprawy. Taka porcja 100 g to tylko 123 kcal, 25 g cukru i 2,3 g soli. Skład na ocenę 5, choć byłoby 5+, gdyby nieco mniej byłoby w nim soli.
Na tę chwilę mamy dwa ketchupy o dobrym składzie, jeden o średnim, więc dla porównania ketchup, który jest najbardziej popularny, szczególnie w budkach z tanim jedzeniem, ale przy okazji jego skład pozostawia wiele do życzenia. Ketchup Tortex – na bank mieliście z nim gdzieś styczność i kojarzycie ten mocno charakterystyczny smak. Jeśli nie to w sumie nie macie czego żałować, a i wasz brzuszek jest wam wdzięczny. W składzie tego sosu mamy tylko 34% koncentratu pomidorowego, wodę, cukier, skrobię modyfikowaną, błonnik, sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancję konserwującą (benzoesan sodu), przyprawy i aromat. Wartość odżywcza na 100 g to 95 kcal, 19 g cukru i 1,5 soli. Niby wartość odżywcza nie wygląda źle, ale ten skład doprowadza do zawału każdego dietetyka. Bo wszystko jest dla ludzi, ale jeśli można uniknąć jakiegoś dodatku to po prostu lepiej go nie dodawać. A skład im prostszy i krótszy, tym lepszy, po prostu. Dlatego najlepiej wykonać ketchup samemu. Będzie lepszy, zdrowszy, bez niepotrzebnych konserwantów i dodatków.