Jak i co będziemy jeść? Trendy kulinarne 2024

Na zdjęciu przedstawione są warzywa i owoce, awokado oraz filet z łososia. Produkty te powszechnie uważane są za zdrowe.
Największy trend żywieniowy 2024 roku - produkty dla zdrowia, fot. Daniel Vincek
ikona podziel się
Opublikowano: 24.01.2024 r., 19:00 | Autor: Magda Panek
Trendy żywieniowe zmieniają się praktycznie co roku. Rok 2023 był pełen obaw spowodowanych rosnącymi ratami kredytowymi oraz wysoką inflacją - te dwa czynniki przełożyły się na decyzje dotyczące zakupów (w tym zakupów artykułów spożywczych). Rok 2024 jest rokiem pełnym optymizmu na dobre zmiany, dlatego trendy żywieniowe mogą znacząco się zmienić.

Jakie trendy żywieniowe będą królować w 2024 roku?

Najsilniejszym trendem w 2024 roku może okazać się jedzenie wspierające zdrowie oraz odporność. Konsumenci, wybierając świadomie żywność, zwracają dużą uwagę na jakość oraz wartość odżywczą produktów. Polki i Polacy chcą odżywiać się zdrowiej, aby wspierać odporność, wspomagać procesy trawienne, wpływać na pracę mózgu, poprawiać nastrój oraz samopoczucie, redukować stres oraz wpływać na dobry wygląd skóry i włosów. W trendzie tym dominować będą dania bez cukru, bez laktozy, bez glutenu, produkty organiczne, a także zawierające pre- i probiotyki. Dużą uwagę zwróci się także na kuchnię roślinną.

Kolejnym trendem będą przekąski, a także comfort food. W zdrowiu ważny aspekt stanowią również dobre samopoczucie oraz możliwość szybkiej poprawy nastroju. Do produktów zaliczanych do comfort food możemy zaliczyć między innymi czekoladę, a także przekąski i dania kojarzące się z domem rodzinnym. Coraz częściej zastępujemy posiłki czymś na ząb, dlatego na rynku obecny jest duży wybór wartościowych przekąsek, do których możemy zaliczyć batony proteinowe czy przekąski roślinne.

W 2024 r. będzie królowało jedzenie z kuchni koreańskiej. Świetnie wpasuje się to dobrze znane kimchi, bibimbap czy kawałki kurczaka smażone w pysznym sosie. Dania kuchni koreańskiej mogą stanowić swojego rodzaju comfort food. Do dań kuchni koreańskiej możemy zaliczyć jeszcze landu (smażone pierożki) oraz jajangmyeon, czyli makaron podany z pastą gochujang. Poza kuchnią koreańską dużym zainteresowaniem będą cieszyły się dania kuchni bałkańskiej, rumuńskiej czy węgierskiej.

Pre- i probiotyki oraz "dieta bez-"

Wyborem w 2024 roku będą także produkty zawierające pre- i probiotyki. Wiele badań naukowych wskazuje, że zdrowy mikrobiom jelitowy wspomaga walkę oraz zapobiega powstawaniu wielu chorób. Dodatkowo wspomaga układ odpornościowy. Produkty, które zabierają probiotyki, czyli żywe szczepy bakterii, są jednymi z najlepiej sprzedających się suplementów diety. Do naturalnych produktów zawierających probiotyki możemy zaliczyć jogurty, kefiry, maślanki oraz kiszonki. W obecnym roku częściej będziemy sięgać po fermentowane oraz kiszone warzywa, a także suplementy.

Kolejnym trendem 2024 r. będzie dieta wykluczająca gluten, laktozę, kazeinę, cukier oraz alkohol. Będzie rosło zapotrzebowanie na pieczywo z niskim indeksem glikemicznym, produkty bezglutenowe czy te o obniżonej zawartości cukru. A to wszystko za sprawą wzrostu zachorowań na cukrzycę, celiakię, nietolerancję glutenu, a także alergie pokarmowe. Dodatkowo trend na produkty bez będzie chętnie praktykowany przez osoby odchudzające się i dbające o swoją sylwetkę. Dieta wykluczająca spożywanie wielu produktów nie powinna jednak być stosowana bez konsultacji z lekarzem.

Na zdjęciu przedstawiony jest talerz, na którym znajduje się potrawa bezmięsna.
Dieta roślinna na talerzu - poznaj nowe trendy 2024 roku, fot. marrakeshh

Dieta roślinna wyborem w 2024 roku!

Eliminacja mięsa z diety coraz chętniej praktykowana jest przez wiele osób. Diety roślinne zyskują na popularności, potrawy bez produktów zwierzęcych chętnie zamawiane są w restauracjach. W 2024 r. będziemy stawiać na naturalność, prostotę oraz dobre składy produktów. Chętniej włączymy do diety warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych i grzyby. Wybierając dietę roślinną, często zwracamy uwagę na kwestie klimatyczne lub etyczne.

W trendzie tym chętniej będziemy sięgać po produkty z prostym składem. Dodatkowo będziemy przygotowywać potrawy z wykorzystaniem warzyw i owoców sezonowych – w myśl „od pola do stołu”. Warto jednak zwrócić uwagę na prawidłową podaż białka – w diecie z ograniczeniem produktów zwierzęcych jest to dość trudne do osiągnięcia. 

Źródła:

  1. https://www.unileverfoodsolutions.pl/wiedza/gotowanie/trendy-w-gastronomii/trendy-gastronomiczne-2024.html
  2. https://www.gastrro.pl/blog/trendy-gastronomiczne-2024/
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto