Jak i co będziemy jeść? Trendy kulinarne 2024
Trendy żywieniowe zmieniają się praktycznie co roku. Rok 2023 był pełen obaw spowodowanych rosnącymi ratami kredytowymi oraz wysoką inflacją - te dwa czynniki przełożyły się na decyzje dotyczące zakupów (w tym zakupów artykułów spożywczych). Rok 2024 jest rokiem pełnym optymizmu na dobre zmiany, dlatego trendy żywieniowe mogą znacząco się zmienić.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jakie trendy żywieniowe będą królować w 2024 roku?
Najsilniejszym trendem w 2024 roku może okazać się jedzenie wspierające zdrowie oraz odporność. Konsumenci, wybierając świadomie żywność, zwracają dużą uwagę na jakość oraz wartość odżywczą produktów. Polki i Polacy chcą odżywiać się zdrowiej, aby wspierać odporność, wspomagać procesy trawienne, wpływać na pracę mózgu, poprawiać nastrój oraz samopoczucie, redukować stres oraz wpływać na dobry wygląd skóry i włosów. W trendzie tym dominować będą dania bez cukru, bez laktozy, bez glutenu, produkty organiczne, a także zawierające pre- i probiotyki. Dużą uwagę zwróci się także na kuchnię roślinną.
Kolejnym trendem będą przekąski, a także comfort food. W zdrowiu ważny aspekt stanowią również dobre samopoczucie oraz możliwość szybkiej poprawy nastroju. Do produktów zaliczanych do comfort food możemy zaliczyć między innymi czekoladę, a także przekąski i dania kojarzące się z domem rodzinnym. Coraz częściej zastępujemy posiłki czymś na ząb, dlatego na rynku obecny jest duży wybór wartościowych przekąsek, do których możemy zaliczyć batony proteinowe czy przekąski roślinne.
W 2024 r. będzie królowało jedzenie z kuchni koreańskiej. Świetnie wpasuje się to dobrze znane kimchi, bibimbap czy kawałki kurczaka smażone w pysznym sosie. Dania kuchni koreańskiej mogą stanowić swojego rodzaju comfort food. Do dań kuchni koreańskiej możemy zaliczyć jeszcze landu (smażone pierożki) oraz jajangmyeon, czyli makaron podany z pastą gochujang. Poza kuchnią koreańską dużym zainteresowaniem będą cieszyły się dania kuchni bałkańskiej, rumuńskiej czy węgierskiej.
Pre- i probiotyki oraz "dieta bez-"
Wyborem w 2024 roku będą także produkty zawierające pre- i probiotyki. Wiele badań naukowych wskazuje, że zdrowy mikrobiom jelitowy wspomaga walkę oraz zapobiega powstawaniu wielu chorób. Dodatkowo wspomaga układ odpornościowy. Produkty, które zabierają probiotyki, czyli żywe szczepy bakterii, są jednymi z najlepiej sprzedających się suplementów diety. Do naturalnych produktów zawierających probiotyki możemy zaliczyć jogurty, kefiry, maślanki oraz kiszonki. W obecnym roku częściej będziemy sięgać po fermentowane oraz kiszone warzywa, a także suplementy.
Kolejnym trendem 2024 r. będzie dieta wykluczająca gluten, laktozę, kazeinę, cukier oraz alkohol. Będzie rosło zapotrzebowanie na pieczywo z niskim indeksem glikemicznym, produkty bezglutenowe czy te o obniżonej zawartości cukru. A to wszystko za sprawą wzrostu zachorowań na cukrzycę, celiakię, nietolerancję glutenu, a także alergie pokarmowe. Dodatkowo trend na produkty bez będzie chętnie praktykowany przez osoby odchudzające się i dbające o swoją sylwetkę. Dieta wykluczająca spożywanie wielu produktów nie powinna jednak być stosowana bez konsultacji z lekarzem.
Dieta roślinna wyborem w 2024 roku!
Eliminacja mięsa z diety coraz chętniej praktykowana jest przez wiele osób. Diety roślinne zyskują na popularności, potrawy bez produktów zwierzęcych chętnie zamawiane są w restauracjach. W 2024 r. będziemy stawiać na naturalność, prostotę oraz dobre składy produktów. Chętniej włączymy do diety warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych i grzyby. Wybierając dietę roślinną, często zwracamy uwagę na kwestie klimatyczne lub etyczne.
W trendzie tym chętniej będziemy sięgać po produkty z prostym składem. Dodatkowo będziemy przygotowywać potrawy z wykorzystaniem warzyw i owoców sezonowych – w myśl „od pola do stołu”. Warto jednak zwrócić uwagę na prawidłową podaż białka – w diecie z ograniczeniem produktów zwierzęcych jest to dość trudne do osiągnięcia.
Źródła:
- https://www.unileverfoodsolutions.pl/wiedza/gotowanie/trendy-w-gastronomii/trendy-gastronomiczne-2024.html
- https://www.gastrro.pl/blog/trendy-gastronomiczne-2024/