Czym smarować kanapki? Mamy aż 12 zdrowych propozycji!

Różne kanapki na drewnianej desce
Kanapki to szybki i zdrowy pomysł na posiłek, fot. losangela
ikona podziel się
Opublikowano: 27.09.2024 r., 8:59 | Autor: Ewa Cierpiał
Kanapki to posiłek, który świetnie sprawdza się na śniadanie, kolacje, a nawet na obiad, jeśli nie mamy dużo czasu. Choć standardowa kanapka z masłem, szynką i serem to najbardziej znana wersja tego dania, to jednak warto zastąpić masło zdrowszymi alternatywami, których jest całkiem sporo.

Awokado, hummus czy masło orzechowe?

Coraz większym uznaniem i zaufaniem cieszy się wśród polskich konsumentów awokado. Ten pyszny, kremowy owoc idealnie zastąpi standardowe masło i znacznie podniesie zdrowotność kanapki. W awokado znajdziemy zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które wspomagają zdrowie serca i dbają o prawidłowy poziom cholesterolu. W awokado znajdziemy również błonnik, witaminy i minerały.

Wystarczy awokado pozbawić skóry i pestki, a następnie rozgnieść zielony miąższ na pastę. Warto dodać kilka kropli soku z cytryny, aby pasta nie zrobiła się brunatna, oraz do smaku sól i pieprz.

Entuzjaści diety roślinnej często sięgają po hummus, czyli pastę z ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej. Nie musisz jednak rezygnować z mięsa, aby zastąpić klasyczne masło tym smacznym i zdrowym dodatkiem. Chociaż hummus często kojarzony jest jako dip do warzyw, to pod szynką i serem również idealnie się odnajduje.

Do słodszych kanapek świetnie sprawdzi się masło orzechowe. Taka pasta w wersji kremowej lub z pokruszonymi orzeszkami dopełni smak kanapki z dżemem. Chociaż do wytrawnych dodatków również może smakować wspaniale.

Kanapki z pastą z awokado na białym talerzu
Awokado idealnie zastąpi standardowe masło i znacznie podniesie zdrowotność kanapki, fot. Sea Wave

Nabiał lub wegańska opcja

Jeśli chcesz, aby twoja dieta była bardziej bogata w białko, to możesz skorzystać ze smarowidła w postaci twarogu, serka śmietankowego lub jogurtu greckiego. Taki białkowy składnik będzie miał znacznie mniej tłuszczu niż standardowe masło czy margaryna, a dodatkowo nada lekkości i sytości kanapce. Gdy wzbogacisz te propozycje przyprawami lub świeżymi ziołami to możesz zupełnie odmienić smak swoich posiłków do pracy, lub szkoły.

Choć wcześniej pojawiła się propozycja hummusu, to warto mieć na uwadze pasty również z innych nasion roślin strączkowych. Coraz częściej na sklepowych półkach spotkać można pasty z grochu, fasoli czy soczewicy . Taka pasta będzie bogata w błonnik, białko, witaminy i minerały. Jeśli nie interesują cię gotowe rozwiązania, to wystarczy, że zaopatrzysz się w dobry blender i samemu możesz przygotować wiele smacznych past np. smalec wegański, który świetnie smakuje na pieczywie.

Kanapki na drewnianej desce
Kanapki z serkiem i warzywnymi dodatkami będą smaczne i bardzo zdrowe, fot. nadianb

Śródziemnomorska nuta idealna do kanapek

Skoro mowa o pastach, to nie należy pominąć pesto. Pesto, tradycyjnie przygotowywane z bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, parmezanu i oliwy z oliwek, to intensywnie aromatyczna i zdrowa pasta, idealna do smarowania kanapek. Jest bogate w antyoksydanty, zdrowe tłuszcze oraz witaminy A, C, i K. Warto eksperymentować z różnymi wariantami pesto, np. z rukolą, pietruszką czy suszonymi pomidorami, aby wzbogacić smak i wartości odżywcze.

Kromki pieczywa możesz też skropić oliwą, dzięki czemu będą wilgotniejsze i wzbogacone o zdrowe tłuszcze.

Kolejną i ostatnią propozycją jest również przecier pomidorowy, który świetnie rozsmarowuje się na pieczywie lub ciepłych tostach. Koncentrat pełen jest smaku i składników odżywczych takich jak potas.

Źródła:

  • https://www.polenastole.pl/blog/wiedza/czym-mozna-zastapic-maslo-poznaj-alternatywy/
  • https://www.garneczki.pl/blog/czym-mozna-zastapic-maslo-zamienniki-masla/
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto