Czym smarować kanapki? Mamy aż 12 zdrowych propozycji!
Opublikowano: 27.09.2024 r., 8:59
|
Autor: Ewa Cierpiał
Kanapki to posiłek, który świetnie sprawdza się na śniadanie, kolacje, a nawet na obiad, jeśli nie mamy dużo czasu. Choć standardowa kanapka z masłem, szynką i serem to najbardziej znana wersja tego dania, to jednak warto zastąpić masło zdrowszymi alternatywami, których jest całkiem sporo.
Coraz większym uznaniem i zaufaniem cieszy się wśród polskich konsumentów awokado. Ten pyszny, kremowy owoc idealnie zastąpi standardowe masło i znacznie podniesie zdrowotność kanapki. W awokado znajdziemy zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które wspomagają zdrowie serca i dbają o prawidłowy poziom cholesterolu. W awokado znajdziemy również błonnik, witaminy i minerały.
Wystarczy awokado pozbawić skóry i pestki, a następnie rozgnieść zielony miąższ na pastę. Warto dodać kilka kropli soku z cytryny, aby pasta nie zrobiła się brunatna, oraz do smaku sól i pieprz.
Entuzjaści diety roślinnej często sięgają pohummus, czyli pastę z ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej. Nie musisz jednak rezygnować z mięsa, aby zastąpić klasyczne masło tym smacznym i zdrowym dodatkiem. Chociaż hummus często kojarzony jest jako dip do warzyw, to pod szynką i serem również idealnie się odnajduje.
Do słodszych kanapek świetnie sprawdzi się masło orzechowe. Taka pasta w wersji kremowej lub z pokruszonymi orzeszkami dopełni smak kanapki z dżemem. Chociaż do wytrawnych dodatków również może smakować wspaniale.
Nabiał lub wegańska opcja
Jeśli chcesz, aby twoja dieta była bardziej bogata w białko, to możesz skorzystać ze smarowidła w postaci twarogu, serka śmietankowego lub jogurtu greckiego. Taki białkowy składnik będzie miał znacznie mniej tłuszczu niż standardowe masło czy margaryna, a dodatkowo nada lekkości i sytości kanapce. Gdy wzbogacisz te propozycje przyprawami lub świeżymi ziołami to możesz zupełnie odmienić smak swoich posiłków do pracy, lub szkoły.
Choć wcześniej pojawiła się propozycja hummusu, to warto mieć na uwadze pasty również z innych nasion roślin strączkowych. Coraz częściej na sklepowych półkach spotkać można pasty z grochu, fasoli czy soczewicy. Taka pasta będzie bogata w błonnik, białko, witaminy i minerały. Jeśli nie interesują cię gotowe rozwiązania, to wystarczy, że zaopatrzysz się w dobry blender i samemu możesz przygotować wiele smacznych past np. smalec wegański, który świetnie smakuje na pieczywie.
Śródziemnomorska nuta idealna do kanapek
Skoro mowa o pastach, to nie należy pominąćpesto. Pesto, tradycyjnie przygotowywane z bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, parmezanu i oliwy z oliwek, to intensywnie aromatyczna i zdrowa pasta, idealna do smarowania kanapek. Jest bogate w antyoksydanty, zdrowe tłuszcze oraz witaminy A, C, i K. Warto eksperymentować z różnymi wariantami pesto, np. z rukolą, pietruszką czy suszonymi pomidorami, aby wzbogacić smak i wartości odżywcze.
Kromki pieczywa możesz też skropić oliwą, dzięki czemu będą wilgotniejsze i wzbogacone o zdrowe tłuszcze.
Kolejną i ostatnią propozycją jest również przecier pomidorowy, który świetnie rozsmarowuje się na pieczywie lub ciepłych tostach. Koncentrat pełen jest smaku i składników odżywczych takich jak potas.