Opublikowano: 02.05.2024 r., 17:07
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Nieważne, czy grillujesz dopiero od niedawna czy już dobre kilka lat stosujesz te technikę kulinarną. Prawdopodobnie możesz nie wiedzieć, ile tak naprawdę produktów możesz grillować. A grill nie kończy się tylko na mięsie lub warzywach. Sprawdź, co warto wrzucić na ruszt, aby podbić żołądek a następnie serca swoich gości.
To jest taki must have wszystkich grillowych spotkań wśród osób jedzących produkty odzwierzęce. Tutaj wybór jest nieograniczony i każdy rodzaj mięsa spokojnie odnajdzie się na gorącym grillu.
- Najbardziej popularny jest oczywiście kurczak, przez piersi, udka po skrzydełka kończąc. Ten rodzaj mięsa bardzo łatwo naciąga smakiem z przygotowanych marynat. A delikatne mięso kurczaka świetnie odnajduje się w różnego rodzaju dodatkach: oliwie z przyprawami, jogurcie, musztardzie czy miodu.
Mięso z kurczaka jest tanie, dlatego też dużo chętniej jest spożywane. Jest lekkostrawne, dlatego może być spożywane od samego początku rozszerzania diety dzieci. W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się tylko 99 kcal i 1,3 g tłuszczu. Jako produkt niskokaloryczny szczególnie chętnie wybierany jest podczas stosowania diety niskokalorycznej. W mięsie z drobiu znajdują się spore ilości witamin z grupy B. Znajdziemy również witaminę A, D oraz E. Szczególną uwagę należy jednak zwrócić na obecność w mięsie żelaza, a dokładniej dobrze przyswajalnego żelaza hemowego.
- Wieprzowina również cieszy się dużym powodzeniem. Tutaj najchętniej wykorzystywana jest karkówka, która podczas grillowania zyskuje miękkość i aromat, którego nie da się podrobić. Bardzo chętnie grillowany jest również boczek czy żeberka.
Wieprzowina uchodzi niestety za mięso tłuste i przez to niezdrowe. Kupowana jest ze względu na swoją cenę, ale mało kto wierzy, że nadaje ona diecie coś więcej poza tłuszczem. Nic bardziej mylnego! Odpowiednio wybrany fragment z wieprzowiny będzie smacznym i zdrowym źródłem białka. W zależności od elementu, wraz ze spożyciem wieprzowiny możemy dostarczyć od 120 kcal (schab odtłuszczony) po 320 kcal (boczek) w 100 g produktu.
- Dużo popularnością cieszą się również steki wołowe. To smaczne mięso w restauracjach potrafi osiągnąć naprawdę zawrotną cenę, ale w domu również można przyrządzić pysznego steka.
Mięso wołowe jest jednym z najlepszych źródeł żelaza hemowego, które jest najlepiej przyswajalne przez nasz organizm. Mięsa warto wzbogacić surówką ze świeżych warzyw bogatych w witaminę C, które dodatkowo zwiększą wchłanianie żelaza. Poza tym składnikiem w wołowinie znajdują się również witamina A, E oraz D. To także bardzo dobre źródło białka pełnowartościowego, które odpowiada za prawidłową pracę i rozrost mięśni.
To drugie po mięsie ulubione produkty, które świetnie nadają się do grillowania. Podczas traktowania wysoką temperaturą sery stają się znacznie bardziej miękkie i nabierają zupełnie nowej odsłony i smaku.
W Polsce bardzo popularne jest spożywanie oscypków z grilla. Te małe, aromatyczne serki świetnie sprawdzają się jako przekąska podczas długiego szusowania po stokach czy spacerów po górach. Jednak nie tylko zimą i nie tylko w górach można taki ser zjeść. Świetnie nadaje się również do przygotowania w domu podczas letniego grillowania. Podany z żurawiną lub ulubionym sosem na pewno wszystkim będzie smakował.
Drugi popularny ser to oczywiście camembert. Coraz częściej na półkach sklepowych można znaleźć serki camembert, które są przeznaczone do grillowania, ale wystarczy zakupić zwykły (i często tańszy), a i tak osiągniesz wymarzony efekt ciągnącego się, ciepłego sera.
W podobny sposób można również wykorzystać ser brie, który również pod wpływem temperatury nabiera więcej delikatności i kremowości.
Coraz większym powodzeniem cieszy się również ser halloumi, który pochodzi z Cypru. Ten ser można spotkać na półkach sklepowych przez cały rok. Wiele osób spożywa go na obiad lub do sałatek. Jednak ten ser, aby nabrał pysznej konsystencji i smaku, wymaga właśnie ugrillowania. Nie musi być to koniecznie tradycyjny grill. Świetnie podgrzewa się go również na patelni grillowej.
Dla większych smakoszy polecam grillować również ser kozi, choć jego charakterystyczny smak i zapach nie zawsze wszystkich zachęca. Dzięki ugrillowaniu nabiera chrupiącej skórki, która smakuje wybornie.
Tutaj możliwości są nieograniczone. Warzywa możemy ugrillować dosłownie wszystkie:
- Cukinia
- Papryka
- Bataty
- Bakłażan
- Pomidory
- Marchewkę
Pod wpływem temperatury nabiorą one miękkości i smaku. Z takich warzyw polecam wykonać pyszną sałatkę, która będzie lekką i ciepłą przekąską miło napełniającą brzuszek.
Dużo rzadziej na polskich grillach można spotkać owoce. A właśnie takie słodkości mogą sprawdzić się jako pyszny i zdrowy deser. Najczęściej można spotkać przepisy na grillowane banany, które stają się bardziej miękkie i słodsze – dlatego tak świetnie pasuje do nich wtedy polewa z gorzkiej czekolady.
Zgrillować możemy również ananasa w plastrach, jabłko, brzoskwinie, mango czy śliwki. Nabiorą one nieco miękkości i delikatnie karmelowego smaku. Podajcie na deser grillowane, jeszcze ciepłe brzoskwinie z kulką lodów waniliowych, a wasi gości oszaleją z radości. Takiego smaku naprawdę nie da się zapomnieć.
Grillowanie to nie tylko świetna zabawa, ale również możliwość poznania nowych smaków i aromatów. Nie trzeba się również ograniczać do stojącego na dworze grilla węglowego, ale warto zainwestować w patelnię grillową. Taka patelnie pozwoli wam cieszyć się smacznymi produktami przez cały rok i nie tylko obiadami, ale także owocowymi deserami.
Próbujcie, testujcie i poznawajcie nowe smaki – takie kulinarne szaleństwa pobudzają wyobraźnie i kubki smakowe i zdecydowanie poprawiają nastrój. Nawet jeśli ze śmiechem wyrzucacie jakiś nieudany „projekt”.
Pamiętajcie, że każde popularne danie miało kiedyś swój początek i kto wie, może wam uda się ugrillować coś takiego, co stanie się z czasem prawdziwym hitem.