Sprawdź, czy twoja patelnia nie zagraża zdrowiu! Kiedy pora na wymianę?

Garnki i patelnie ustawione w szafce w sposób, który może przyczynić się do ich zniszczenia.
Sprawdź, czy twoja patelnia wciąż nadaje się do użytku, czy raczej wymaga wymiany, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 20.01.2024 r., 7:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Co należy zrobić, by jajecznica, naleśniki albo kotlety były jeszcze zdrowsze i smaczniejsze? Sprawdzić swoją patelnię! Wszystko niestety z czasem się zużywa. Dotyczy to również patelni, które tak często stosujemy w naszych kuchniach. Czy na pewno wiesz, na co zwrócić uwagę?

O czym należy pamiętać?

Niepisana zasada mówi, że co 5 lat powinniśmy wymieniać patelnie na nową. Szczególnie, jeśli często z niej korzystamy. Jednak zdarza się, że dużo szybciej musimy wybrać się do sklepu po nowy sprzęt. Przy patelni teflonowej jej atut, czyli powłoka non-stick jest szczególnie podatna na zarysowania. Każda rysa automatycznie powoduje, że ta patelnia nie nadaje się już do użytku. Jeśli zauważysz małe zadrapania, ubytki w teflonie, pęcherze – odstającą powłokę to niezwłocznie wymień patelnię na nową. Przez takie skazy jej używanie będzie dużo bardziej problematyczne.

Przy ceramicznej patelni zarysowania zdarzają się rzadziej, jednak nadal są możliwe. Jeśli nieumiejętnie przeprowadzasz czyszczenie tej patelni, to mogą pojawić się pęknięcia lub wybrzuszenia, które również dyskwalifikują ją z dalszego użytku.

Zwróć uwagę, czy na twojej patelni nie pojawiają się również przebarwienia lub trudne do usunięcia przypalenia, które z każdym użyciem są coraz większe i bardziej uciążliwe. Takie objawy to sygnał, że powłoka jest już mniej odporna na smażenie.

Co zrobić, by cieszyć się patelnią jak najdłużej?

Przede wszystkim używaj odpowiednich sprzętów do mieszania lub przewracania smażonych na patelni produktów. Widelec czy nóż będą najgorszym wyborem. Za to drewniana lub silikonowa łopatka oszczędzą twojej patelni wielu zarysowań. Jednak używając nawet wskazanych sprzętów, sprawdzaj od czasu do czasu, czy nie powstały zarysowania.

Jeśli układasz sprzęty w szafce jeden na drugim, to stosuj materiałowe ochraniacze, które zmniejszą ryzyko porysowania wierzchu patelni dnem innych garnków czy patelni. Jeśli nie masz specjalnych ochraniaczy, wystarczy listek ręcznika papierowego lub kuchenna ściereczka.

Nie myj patelni w zmywarce. Stosowana w zmywarkach chemia może przyczynić się do osłabienia powłoki patelni. Jeśli chcesz umyć patelnię, użyj do tego płynu do mycia naczyń, miękkiej gąbki i ciepłej wody. Tyle wystarczy, by twoja patelnia lśniła czystością.

Zanim zaczniesz myć patelnię, dobrze ją ostudź. Zalanie gorącej patelni zimną wodą diametralnie zwiększa ryzyko pęknięcia powłoki i wybrzuszeń.

Trudne przypalenia często wymuszają na nas szorowanie, które również może wyrządzić patelni znaczną krzywdę i to znacznie większą niż samo przypalenie. Zamiast ostrego druciaka wypróbuj sposób od Ania Radzi, która wskaże ci, jak bezpiecznie wyczyścić patelnię, bez ryzyka wyrzucenia jej do kosza.

A co, jeśli pora się pożegnać?

Jeśli okazało się, że twoja patelnia jednak już nie nadaje się do użytku, to wyrzuć ją do żółtego kosza, wcześniej oddzielając plastikową rączkę od korpusu.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto