Opublikowano: 31.01.2024 r., 19:00
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Faworki to popularne - szczególnie w karnawale - ciasteczka, które są kruche i przepyszne. Nasze mamy i babcie przygotowywały te słodkości samodzielnie, jednak obecnie ich dostępność w sklepach jest tak duża, że często decydujemy się je kupić, zamiast przyrządzić samodzielnie. Czy faktycznie nam się to opłaca? Szczególnie, że cena w niektórych miejscach sięga aż 190 zł za kg!
Faworki czy też chrusty to pyszne ciasteczka w kształcie kokardy. Tradycyjne ciasto składa się z mąki pszennej, żółtek lub jaj, dodatku tłuszczu, cukru i spirytusu bądź octu. Zagniecione ciasto należy cienko rozwałkować i z pomocą radełka pociąć na krótkie pasy. Następnie na środku przygotowanego paska wycina się dziurkę i przez nią przekłada się koniec ciastka. Tak przygotowane chruściki smaży się na głębokim tłuszczu lub piecze i ostudzone posypuje cukrem pudrem. Niby nic, ale smak i kruchość to coś, co wyróżnia faworki na tle innych słodkich przysmaków. Ich przygotowanie jest całkiem proste, o czym możesz przekonać się, zerkając na nasz przepis.
Z ciekawostek nazwa „faworki” zapożyczona jest z języka francuskiego, gdzie słowo „faveur” oznacza jedwabną, wąską wstążeczkę.
Na cenę faworków wpływ mają różne czynniki, szczególnie składniki, z których są przygotowane - do przygotowania nawet niewielkiej porcji potrzeba sporo żółtek. Znaczenie ma także marka oraz renoma miejsca, które je oferuje. W bardzo popularnej restauracji w Warszawie ich cena wynosi 38 zł za 200 g, co daje 190 zł za 1 kg! W cukierni mającej swoje placówki w Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu i Trójmieście zapłacimy 44,90 zł za 250 g, co przeliczając na 1 kg, wyniesie 179,60 zł.
O dziwo, dużo taniej da się kupić faworki w cukierni w Anglii w mieście Liverpool, gdzie cena to tylko 15£ za 1 kg, czyli ok. 77 zł. Jednak nie musisz wyjeżdżać za granicę, by kupić faworki dużo taniej. Po dłuższym szukaniu, w mniej znanych miejscach można kupić faworki już za 9 zł za opakowanie 150 g, co daje ok. 60 zł za 1 kg. Dla osób szukających jeszcze tańszych alternatyw proponujemy zerknąć do dyskontów, gdzie cena wynosi 7,49 zł za opakowanie 200 g, co daje 37,45 zł za 1 kg.
Jeśli nie satysfakcjonuje was kupienie gotowych faworków w sklepie lub cukierni, zawsze można poszukać ofert od osób prywatnych, np. na Facebook, gdzie wielu domowych cukierników oferuje przygotowanie tej pysznej przekąski. Tutaj ceny w ogłoszeniach również mocno się wahają, np.:
- Ostrów Mazowiecki – 60 zł za 1 kg
- Józefów – 130 zł za 1 kg
- Warszawa – 100 zł za 1 kg
- Rybnik – 60 zł za 1 kg.
- Kraków – 90 zł za 1 kg.
Jeśli możecie sobie pozwolić na samodzielne przygotowanie tej kruchej słodkości, to zdecydowanie będzie to tańsze rozwiązanie (opracowane na podstawie cen w sklepie internetowym Carrefour)
- 200 g śmietany 18% - 2,60 zł
- 800 g mąki pszennej – 3,12 zł
- 7 jajek – 9,10 zł
- 100 g cukru – 0,80 zł
- 40 g proszku do pieczenia – 1,32 zł
- cukier puder- 1,25 zł
- masło – 5,50 zł
Podsumowując, za 20 porcji, czyli ok. 1,5 kg faworków zapłacimy ok. 24 zł, czyli 16 zł za 1 kg!