Filet z kaczki z piekarnika
- Piersi z kaczki ze skórą (800 g)
- Sok pomarańczowy (45 ml)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Miód (25 g)
Przepis na filet z kaczki z piekarnika krok po kroku
Filet z kaczki opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i warstwę skóry natnij nożem w kratkę.
W misce zmieszaj oliwę, miód, sok z pomarańczy, szczyptę soli i pieprzu i po 1 łyżeczce ziół.
Do miski włóż filety z kaczki, dokładnie wymieszaj mięso w marynacie i pozostaw na kilka godzin w lodówce.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kaczkę z obu stron, około 5 minut z każdej strony.
Filety z kaczki przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej pozostałą marynatę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 - 30 minut.
Więcej informacji na temat filetu z kaczki z piekarnika
Filet z kaczki z piekarnika jest świetną opcją na naprawdę smaczny i odżywczy obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się doskonale na bardziej uroczyste okazje.
Przepis na filet z kaczki z piekarnika to doskonały pomysł na smaczny posiłek, który doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację. Pozwala odczarować to danie i sprawia, że nawet początkujący kucharz będzie w stanie sobie z nim poradzić. Kaczka z tego przepisu musi poleżakować w przyprawach przez przynajmniej godzinę w lodówce, dlatego warto przygotować ją wcześniej. Idealnie zostawić ją w lodówce na całą noc, dzięki temu przejdzie przyprawami i będzie smakować jeszcze lepiej. To dobry przepis dla tych, którzy chcą spróbować pieczonej kaczki po raz pierwszy. Ta z przepisu smakuje naprawdę wybornie i zawsze się udaje. To wszystko zasługa odpowiednio dobranych przypraw, które świetnie łączą się z mięsem i dopełniają całą kompozycję smakową. Kaczkę można podawać z wieloma dodatkami, jednak najlepiej smakuje z ziemniakami z wody i karmelizowaną marchewką.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić filet z kaczki z piekarnika, by był pyszny i dobry dla początkujących osób, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Kaczka pieczona jest idealnym pomysłem na wyśmienity posiłek dla całej rodziny. Mięso jest niesamowicie miękkie i delikatne, rozpływa się w ustach. Będzie idealnym pomysłem na wykwintny obiad czy ekskluzywną kolację. To danie na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni staropolskiej. Choć może się wydawać skomplikowane, dzięki temu przepisowi przekonasz się, że wcale tak nie jest. Jest lekko słodkawa i bardzo delikatna, dlatego przypadnie do gustu nawet dzieciom. To dobra opcja dla osób, które szukają pomysłu na uroczysty obiad, który skradnie serca wszystkich gości. W tej wersji kaczka jest tak pyszna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Szybki przepis na pierś z kaczki sprawi, że z chęcią będziesz przygotowywać to danie. Już teraz sprawdź jak zrobić pierś z kaczki i przygotuj ją na najbliższą okazję.
Alergeny w filecie z kaczki z piekarnika
Lista alergenów dla filetu z kaczki z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na filet z kaczki z piekarnika nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- estragon świeży
Wartości odżywcze filetu z kaczki z piekarnika
To opcja, która dostarcza dość sporo tłuszczu, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(229g)
Węglowodany
(229g)
Tłuszcze
(229g)
Witaminy
(229g)
Składniki mineralne
(229g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.