Zupka chińska - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w zupce chińskiej oraz jakie alergie mogą powodować.
Zupka chińska - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
zupka chińska 52 17
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego zupki chińskiej

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak zupka chińska indeks glikemiczny wynosi 52, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla zupki chińskiej

Zupka chińska
Kategoria produktu Pozostałe produkty
Alergie* Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 52
(niski)

Przepisy z zupką chińską

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto