Sałatka z zupek chińskich z szynką
- Szynka konserwowa (150 g)
- Ogórek kiszony 2 średnie ogórki kiszone (120 g)
- Ser edamski (150 g)
- Jajko 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
- Majonez 3 łyżki (45 g)
- Zupka chińska Dwa opakowania, najlepiej o smaku kurczaka (140 g)
Przepis na sałatkę z zupek chińskich z szynką krok po kroku
Makaron z zupki chińskiej nieco połam i wsyp do miski. Dodaj dołączone do zupki przyprawy. Zalej całość wrzątkiem i wymieszaj. Gdy napęcznieje, odcedź.
Jajka ugotuj na twardo (10 min). Obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.
Ogórki obierz i pokrój w kostkę.
Szynkę i ser pokrój w słupki, plasterki lub kostkę.
Dodaj majonez, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.
Więcej informacji na temat sałatki z zupek chińskich z szynką
Sałatka z zupek chińskich z szynką jest oryginalną przekąską, ponieważ mało kto wykorzystuje tak ten makaron. Jest to jednak bardzo ciekawe rozwiązanie, dzięki któremu sałatkę robi się szybciej niż tę ze zwykłym makaronem czy ryżem. Jest to dobra opcja dla tych, którzy mają mało czasu i do tego lubią smak tego makaronu.
Możesz nieco zmodyfikować ten przepis. Choć sałatka z zupek chińskich dobrze smakuje z szynką konserwową, serem żółtym i ogórkiem kiszonym, to jednak możesz też tutaj dodać paprykę (czerwoną lub żółta), kukurydzę i czerwoną cebulkę. Jeżeli chcesz jeszcze szybciej zrobić tę przekąskę, to zrezygnuj z dodania jajka.
W tym przepisie na sałatkę z zupek chińskich jest wykorzystywany majonez, ale równie dobrze możesz się skusić na sos majonezowo-musztardowy lub jogurtowo-czosnkowo-koperkowy. Jeżeli chcesz zrobić nieco lżejszą sałatkę z makaronem chińskim i szynką, zdecyduj się na sos winegret na bazie soku z cytryny lub octu winnego. W tym wypadku ciekawym dodatkiem byłyby czarne oliwki i pomidorki koktajlowe lub pomidor malinowy.
Wykorzystanie chińskich zupek jest bardzo oryginalne, więc tą sałatką na pewno zaintrygujesz swoich gości. Jeżeli lubisz chrupkie akcenty w takich przekąskach, możesz rozważyć dodanie nieco prażonej cebulki. Gotowe grzaneczki lub te domowe z chleba niekoniecznie będą dobrze się komponować z tym makaronem, ale jeśli takie połączenie cię intryguje, to śmiało może je wypróbować.
Ten przepis na sałatkę pozwoli ci inaczej spojrzeć na zupki chińskie. Od teraz nie będzie to już tylko podjadany na sucho makaron lub ekspresowe danie na ciepło. Jak się okazuje, ten makaron smakuje też dobrze na zimno.
Sos dobierz pod kątem tego, jak chcesz, aby ta sałatka z zupek się prezentowała i jak kaloryczna była. Jeżeli zdecydujesz się na dodanie do niej sosu winegret i prażonej cebulki, pamiętaj o tym, aby te dwa składniki dodać dopiero przed podaniem sałatki. Jeżeli chcesz ją zabrać ze sobą do pracy, to wszystko trzymaj w osobnych pojemniczkach lub słoikach.
Alergeny w sałatce z zupek chińskich z szynką
Lista alergenów dla sałatki z zupek chińskich z szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser edamski
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zupka chińska
Wartości odżywcze sałatki z zupek chińskich z szynką
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.