Wystarczy jedna łyżeczka dziennie - efekty zaskakują

Kobieta jedząca siemię lniane
Siemię lniane i jego wplyw na zdrowie - jedz jedną łyżeczkę siemienia lnianego dziennie, fot. timtimphoto
ikona podziel się
Opublikowano: 18.01.2024 r., 7:00 | Autor: Paulina Lipińska
Siemię lniane to roślina o szerokim spektrum działania. Jej małe ziarenka można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Dostarczają ważne dla organizmu składniki, których działanie poprawia stan zdrowia. Sprawdź sam, jaki wpływ na zdrowie ma włączenie do diety siemienia lnianego. Poznaj też sposób na zrobienie zdrowotnego kleiku – Twoje ciało Ci podziękuje.

Pomocny przy problemach jelitowych oraz odchudzaniu

Siemię lniane jest bogate w błonnik. Z tego powodu jest bardzo dobrym produktem, który zapobiega zaparciom. Odpowiedni sposób przygotowania sprawia, że ma działanie osłaniające jelita. Wytworzony śluz utrudnia wchłanianie w jelicie szkodliwych substancji, dzięki czemu nie są one tak podrażnione.

Ze względu na wysoką zawartość błonnika siemię lniane sprzyja redukcji masy ciała. Dzięki działaniu wspomagającemu perystaltykę jelit, metabolizm przyspiesza. Dodatkowo produkt ten zapewnia większą sytość.

Siemieniu lnianemu zawdzięcza się obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL. Ponadto siemię lniane ma wpływ na zredukowanie poziomu glukozy oraz insuliny we krwi. Jest to bardzo ważny aspekt dla osób, które chorują na cukrzycę lub insulinooporność. W diecie cukrzycowej siemię lniane odgrywa dużą rolę.

Piękna cera, paznokcie oraz włosy

Regularne spożywanie siemienia lnianego wpływa korzystnie na wygląd cery, włosów i paznokci. To za sprawą obecności substancji mineralnych oraz witamin, które za to odpowiadają.

Siemię lniane bogate jest w kwasy omega-3, żelazo, kwas foliowy, magnez, witaminę B6, B1 oraz witaminę E. Prawidłowy poziom tych składników sprawia, że pięknie rosną włosy, paznokcie się nie łamią, a cera jest bez niedoskonałości.

Zobacz więcej: Dieta na zdrowe włosy - co jeść, aby włosy były mocne i piękne?

Ziarna siemienia lnianego na łyżeczce
Wystarczy jedna łyżeczka siemienia lnianego dziennie, by wspierać swoje zdrowie, fot. ritablue

Chroń się przed nowotworami, popraw odporność, dbaj o mózg

Fitoestrogeny, a dokładniej lignany - to one odpowiadają za działanie antynowotworowe. To właśnie w siemieniu lnianym tego związku przeciwnowotworowego jest najwięcej (porównując do wszystkich produktów spożywczych na świecie). Jedna łyżeczka (5 g) dostarczy Ci 3,5 mg lignanów.

Siemię lniane wpływa pozytywnie na odporność. Działa kojąco i nawilżająco na na błony śluzowe. W przypadku infekcji szybciej usuwa się wydzielinę z organizmu, a przez to szybciej dochodzi się do zdrowia.

Wiadomo już dobrze, że siemię lniane zawiera cenne dla nas kwasy tłuszczowe omega-3. Właśnie te kwasy tłuszczowe wspierają pracę mózgu. Poprawia się pamięć i wzmacniają się błony komórkowe.

Siemię lniane wpisuje się w dietę przeciwzapalną, właśnie przede wszystkim z uwagi na obecność omega-3.

Jak używać siemienia lnianego?

By zrobić zdrowotny kleik z siemienia lnianego, należy łyżeczkę nasion zalać wrzącą wodą - 75 ml. Odstawić na bok pod przykryciem. Dobrze by było pozostawić go na całą noc, a przynajmniej na 30 minut. Dzięki temu powstanie kleik.

Jest wiele sposobów przygotowania siemienia lnianego. Można wypijać go (wraz z nasionami) na czczo. W niektórych problemach jelitowych lepiej jest wypić sam płyn (odcedzony). Przy zaparciach spożywa się także ziarenka.

Można też używać zmielone (na świeżo) siemię lniane. Można wykorzystywać je do powyższego kleiku bądź dodawać do posiłków.

Polski superfood - korzystaj na zdrowie

Reasumując, włączenie siemienia lnianego do codziennego menu wpłynie na organizm korzystnie na wielu frontach. Główną uwagę zwrócić powinni tutaj wszyscy, którzy mają problemy z poprawnym działaniem glukozy oraz insuliny. Także osoby ze zbyt wysokim stężeniem "złego" cholesterolu nie powinny go pomijać w diecie.

Dbanie o mózg, odporność, a nawet wygląd zewnętrzny (i wiele więcej) - to wszystko zasługa stosowania cennego siemienia lnianego.

Źródła:

  • Pan A., Yu D, Wahnefried W., Franco O., Lin X., Meta-analysis of the effects of flaxseed interventions on blood lipids. Am J Clin Nutr, 2009, 90, 288-97
  • Mohsen Mohammadi-Sartang, Zahra Sohrabi, Reza Barati-Boldaji, Hamidreza Reeisi-Dekhordi, Zohren Mazloom, Flaxseed supplementation on glucose control and insulin sensitivity: a systematic review and meta-analysis of 25 randomized, placebo-controlled trials.
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto