Dna moczanowa, czyli choroba królów - sprawdź co jeść, by pozbyć się bólu

Objawem dny moczanowej jest bolesny stan zapalny stawów
Dna moczanowa znacznie częściej występuje u mężczyzn, fot. ThamKC
ikona podziel się
Opublikowano: 13.05.2024 r., 15:06 | Autor: Ewa Cierpiał
Na dnę moczanową choruje aż 7 razy więcej mężczyzn niż kobiet. Pojawia się ona najczęściej po 40 roku życia u mężczyzn i po menopauzie u kobiet. Szacuje się, że co trzecia osoba, która w wynikach badań ma podwyższony poziom kwasu moczowego, zachoruje na dnę moczanową. Przekonaj się, co zrobić, aby ustrzec się przed przykrymi konsekwencjami.

Co to jest dna moczanowa?

Pojawienie się dny moczanowej, potocznie nazywanej chorobą królów, najczęściej spowodowane jest dietą. To, co jemy i pijemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. I choć w pierwszej kolejności myślimy o otyłości, to nie jest to jedyna choroba, jaka może pojawić się przez nieodpowiednie odżywianie.

Jedną z takich chorób jest właśnie dna moczanowa. Jest to choroba metaboliczna, dla której charakterystyczny jest ból stawów i widoczne zaczerwienie i opuchlizna wokół stawu.

Takie bolesne zapalenie stawów spowodowane jest zbyt wysoką zawartością kwasu moczowego w organizmie. Kwas moczowy powstaje poprzez przekształcenie puryn dostarczonych z pożywieniem. Taki nadmiar nie jest usuwany z organizmu, lecz magazynuje się w stawach, tkankach lub nerkach w postaci kryształków. Długo trwająca sytuacja, w której występuje nadmiar kwasu moczowego, jest niezwykle niebezpieczna dla zdrowia, dlatego warto wiedzieć, co jeść, aby uchronić się przed wystąpieniem choroby lub zmniejszyć jej objawy.

Czynniki sprzyjające wystąpieniu choroby

Choć w artykule skupiamy się przede wszystkim na diecie, to należy wspomnieć również o innych czynnikach, które sprzyjają wystąpieniu dny moczanowej, znacznie zwiększając ryzyko jej pojawienia się.

Tutaj zaliczyć można:

  • Dietę bogatą w puryny,
  • Leki zwiększające stężenie kwasu moczowego,
  • Alkohol (piwo, alkohol wysokoprocentowy),
  • Częste odwodnienie,
  • Występowanie innych chorób, np. cukrzycy, otyłości,
  • Uwarunkowania genetyczne, odpowiadające za zaburzony metabolizm kwasu moczowego,

Występowanie zespołu metabolicznego, czyli połączenia choroby otyłościowej, nadciśnienia, insulinooporności lub cukrzycy i nieprawidłowego stężenia lipidów (cholesterol, LDL, HDL) występuje u 75% pacjentów ze stwierdzoną dną moczanową.

Czego unikać w diecie?

W przypadku diety w dnie moczanowej najważniejsza jest ilość puryn dostarczanych z jedzeniem. W diecie niskopurynowej nie powinno być więcej niż 300 mg kwasu moczowego na dobę. Na szczęście nie musisz liczyć tego wszystkiego w pamięci. Najprościej kierować się poniższymi wskazówkami, aby ustrzec się przed chorobą.

Przede wszystkim zwróć uwagę na to, ile w twojej diecie jest:

  • Czerwonego mięsa,
  • Podrobów,
  • Ryb,
  • Owoców morza,
  • Alkoholu,
  • Tłustych produktów zwierzęcych,

To te produkty wpływają na pogorszenie stanu zdrowia. Jeśli często spożywasz tłuste mięsa, wysokoprzetworzone produkty, a całość zapijasz piwem, to bardzo szybko taka dieta może przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia.

Warto zwracać uwagę na ilość tłuszczy zwierzęcych oraz alkoholu w diecie
Odpowiednia dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia powikłań zdrowotnych, fot. airborne77

Co jeść przy dnie moczanowej?

Pewnie padło w międzyczasie pytanie „to, co ja mam właściwie jeść?”, więc już pędzę z odpowiedzią. Bo na szczęście lista jest duża, więc masz duży wybór i możliwość wszelkich kulinarnych szaleństw.

Jeśli chodzi o mięso, to najlepiej wybierać w niedużych ilościach drób oraz chudą wołowinę i wieprzowinę. Dużo częściej może być drób niż wieprzowina.

Z ryb i owoców morza najlepiej wybierać sandacza, dorsza i mintaja. Taka ryba przygotowana w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, na parze lub w zupie będzie nie tylko smaczna, ale i bogata w ważne dla zdrowia wartości odżywcze.

Jeśli lubisz produkty mleczne, to sięgaj po takie z opisem „chude”. W tym miejscu lepsze będzie mleko 1,5 – 2 %, jogurt naturalny, kefir, maślanka lub twaróg.

Smarowanie pieczywa masłem wymień na smarowanie margaryną obniżającą poziom cholesterolu lub skropienie olejem roślinnym, lub oliwą. Sięgaj często po nasiona, orzechy i pestki.

Z owoców unikaj tylko rabarbaru. Zresztą, owoc powinien być słodki, a nie kwaśny.

W warzywach możesz przebierać do woli. Najlepiej sięgaj po świeże lub ugotowane na parze warzywa, z których możesz przyrządzić pyszne sałatki i surówki. Pamiętaj jednak zamieniać majonez na jogurt naturalny.

Codziennie wypijaj minimum 2 litry płynów. Najlepiej wody, ale możesz sięgnąć również po 1-2 kawy lub herbaty, herbaty owocowe i ziołowe. Dozwolone napoje popijaj regularnie małymi łykami.

Ostatni posiłek jedz 3-4 godziny przed snem. To sprawi, że więcej kwasu moczowego zostanie wydalone z organizmu.

Podsumowanie

W dnie moczanowej ważna jest dieta oraz ilość i jakość spożywanych płynów. Odpowiednie zadbanie o styl życia znacznie zmniejszy ryzyko powikłań i bólu.

Warto również zwrócić uwagę na masę ciała, ponieważ zbyt wysoka masa ciała może zwiększać ryzyko nieprzyjemnych konsekwencji.

Dbaj o siebie i swoje zdrowie, aby jak najdłużej móc cieszyć się życiem!

Źródła:

  • https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/dna-moczanowa-produkty-zalecane-i-niewskazane-w-diecie/
  • https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/dna-moczanowa-jak-sobie-z-nia-radzic-za-pomoca-diety/
  • https://www.nfz-lodz.pl/dlapacjentow/nfz-blizej-pacjenta/9232-sroda-z-profilaktyka-profilaktyka-dny-moczanowej
  • https://pl.wikipedia.org/wiki/Dna_moczanowa
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto