Płynne złoto w walce o dobre zdrowie. Wystarczy łyżeczka dziennie!
Opublikowano: 01.03.2024 r., 16:57
|
Autor: Magda Panek
Szukasz sposobów na polepszenie pracy jelit oraz ogólnie wpływających na samopoczucie? Pod ręką dostępne są produkty spożywcze, które przyjmowane codziennie mogą przyczynić się do polepszenia zdrowia oraz nastroju. Jedna łyżka oliwy z oliwek z samego rana, jeszcze przed śniadaniem, może wspomagać pracę całego organizmu. Produkt ten nie zaszkodzi, a może przynieść wiele korzyści, dlatego wypróbuj go w swojej codziennej diecie.
Dlaczego warto włączyć do diety jedną łyżkę oliwy z oliwek?
Oliwa z oliwek stanowi fundament jednej z najzdrowszych diet na świecie - czyli diety śródziemnomorskiej. Produkt ten to skarbnica wielu składników odżywczych oraz przeciwutleniaczy. Wpływa ona korzystnie na przewód pokarmowy, wspomagając jego pracę. Oliwa z oliwek spożywana na „pusty żołądek” może okazać się dobrym środkiem przeczyszczającym wspomagającym walkę z zaparciami oraz z dyskomfortem, które powodują.
Zaparcia to nic innego, jak utrudnione wydalanie stolca. Może dziać się to poprzez zbyt duże wchłanianie wody w jelicie grubym. Stolec pozbawiony wody staje się twardy i trudny do usunięcia z organizmu. Oliwa z oliwek to nic innego jak tłuszcz, który może sprawić, że wnętrze jelita będzie gładsze, a woda z treści jelitowej nie będzie wchłaniania w tak dużym stopniu. Jeśli zmagasz się z zaparciami, koniecznie włącz do diety oliwę z oliwek (rano, na czczo). Jeśli problem zaparć nie ustąpi, skonsultuj dolegliwość z lekarzem i zastosuj odpowiadnią dietę.
Jakie inne korzyści niesie spożywanie oliwy z oliwek?
Oliwa z oliwek to nie tylko wspomaganie walki z zaparciami. Jak już wspomniano, to skarbnica wielu składników odżywczych oraz przeciwutleniaczy. Istnieje wiele badań, które potwierdzają korzystny wpływ oliwy z oliwek na nasz organizm. Przede wszystkim możemy zaliczyć tu zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób serca, ochronę przed nowotworami czy wspomaganie pracy mózgu.
W oliwie z oliwek znajduje się kwas oleinowy - czyli związek, który wspomaga obniżanie cholesterolu LDL. Zawarte w oliwie składniki odżywcze i przeciwutleniacze zmniejszają stany zapalne w organizmie i pełnią funkcję ochronną komórek przed uszkodzeniami. Dlatego warto codziennie sięgać po ten złoty środek, który niesie ze sobą wiele korzyści dla naszego zdrowia.