Opublikowano: 31.03.2024 r., 9:08
|
Autor:
Paulina Lipińska
Zastanawiasz się, czego dodać do kotletów mielonych, by były bardzo soczyste i pyszne? A może by tak zrezygnować z bułki tartej i zamienić ją na… ziemniaki? To świetny pomysł! Ziemniaki w kotletach mielonych świetnie sprawdzą się jako jej zamiennik. Jeśli nie masz bułki tartej – to nic. Zrobisz świetne mięso do obiadu i każdy będzie zachwycony.
Mięso do obiadu można zrobić w różnych wersjach. Schabowe, pulpety, w sosie, pieczone i... tradycyjne, polskie kotlety mielone. Najlepsze dodatki do nich to ziemniaki oraz buraczki lub mizeria.
Żeby zrobić naprawdę pyszne i soczyste kotlety należy je dobrze przygotować. Zwykle w ich składzie znajduje się mięso (drobiowe, wieprzowe, wieprzowo-wołowe), jajka, bułka tarta (lub czerstwa bułka namoczona w mleku), a do tego warto dodać cebulkę, czosnek, przyprawy.
Do masy na kotlety mielone można dodawać różne dodatki. Jeżeli nie próbowałaś/eś jeszcze tego triku, sprawdź go przy najbliższej okazji Zobacz, jak zrobić kotlety mielone z surowymi ziemniakami!
Cebulkę drobno pokrój i podsmaż ją razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oleju na złoty kolor. Ostudź.
Mięso dodaj do miski. Zetrzyj na drobnych oczkach obrane i umyte ziemniaki - dodaj do mięsa. Wbij też jajko, dodaj musztardę, majonez, sól, pieprz oraz podsmażoną cebulkę i czosnek.
Mięso bardzo dokładnie wyrób, by masa była dobrze wymieszana. Formuj z masy kotlety mielone i obtocz je w bułce tartej (opcjonalnie).
Na gorącym oleju smaż kotlety na złoty kolor (około 10 minut na jedną stronę).
Gotowe - podawaj do stołu.
Kotlety mielone z ziemniakami są ekstra. Wszystkie dodatki nadają super strukturę, no i smak. Teraz podstawowe pytanie: co do nich podasz?
Takie kotlety można przygotować na obiad w gronie rodzinnym. Idealne są nawet na wizytę gości. To świetny pomysł na lekką odmianę dla twoich kotletów mielonych. Spróbuj koniecznie.