Niedoceniany składnik - kasza manna. Poznaj jej właściwości i zastosowanie w kuchni.

Zdjęcie przedstawia dwie miseczki, w których znajduje się kasza manna.
Kasza manna, która często jest niedoceniana, fot. CUKMEN
ikona podziel się
Opublikowano: 23.03.2024 r., 7:10 | Autor: Magda Panek
Smak dzieciństwa to zapewne kasza manna gotowana na mleku podana z syropem malinowym. Aż ślinka cieknie na myśl o tym pysznym, domowym daniu. Kasza manna to bardzo wartościowy produkt, który często wykluczamy z diety - jednak warto stosować go, ponieważ jest doskonałym źródłem wielu składników odżywczych. Koniecznie poznaj właściwości kaszy manny oraz kilka przepisów z jej wykorzystaniem.

Jakie właściwości ma kasza manna?

Kasza manna to produkt, który wytwarzany jest podczas procesu przemiału bielma pszenicy. Produkty z pełnego przemiału uchodzą za małowartościowe, ponieważ posiadają niską zawartość błonnika oraz składników mineralnych. Warto jednak i takie produkty włączyć do codziennego jadłospisu - są lekkostrawne.

Kasza manna to produkt, który w większości składa się z węglowodanów - dlatego 100 gramów produktu dostarcza aż 350 kcal. Dodatkowo kasza ta zawiera spore ilości witamin z grupy B, które odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Kasza manna to również źródło glutenu, dlatego osoby chore na celiakię oraz zmagające się z alergią na ten składnik nie powinny spożywać kaszy manny.

A jakie niezwykłe i mało znane właściwości ma kasza manna? Jest ona źródłem argininy, czyli aminokwasu względnie egzogennego (nasz organizm jest w stanie ją wyprodukować samodzielnie, ale na zbyt niskim poziomie niż wynosi zapotrzebowanie). Aminokwas ten wspomaga obniżenie poziomu triglicerydów, kwasów tłuszczowych oraz glukozy we krwi. Dodatkowo może przyczyniać się zmniejszenia ryzyka rozwoju cukrzycy czy osteoporozy.

Śniadanie z kaszą manną

Kasza manna na mleku to doskonała propozycja na pożywne śniadanie. Możesz wzbogacić je o dowolne owoce sezonowe oraz orzechy. Możliwości do przygotowania tej prostej potrawy jest bardzo wiele, dlatego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu.

Placuszki z patelni

Co powiesz na pyszne placki z kaszą manną? Są bardzo proste w wykonaniu i świetnie sprawdzą się na śniadanie lub deser. Placuszki możesz podać z dodatkiem musu owocowego, cukru pudru lub po prostu z dżemem. Koniecznie je wypróbuj.

Deserowe szaleństwo z kaszą manną

Pudding to doskonała propozycja na smaczny deser dla dzieci i dorosłych. Warto przygotować go, jeśli spodziewasz się gości. Deser możesz udekorować nie tylko malinami, ale również truskawkami czy innymi owocami jagodowymi.

Zupa z kaszą

Rosół najczęściej kojarzony jest z makaronem, jednak można przygotować go również z innymi dodatkami. Co powiesz na ten z kaszą manną? Jest bardzo odżywczy oraz lekkostrawny, dlatego koniecznie przygotuj go, gdy chorujesz - w moment postawi cię na nogi.

Kotlety z kaszą

Tylko trzy produkty i kilka przypraw dzielą cię od pysznych pulpetów. Kasza manna dodana do mięsa sprawia, że jest ono bardziej puszyste oraz zwarte. Pulpety podczas gotowania nie powinny się rozpadać. Koniecznie podaj je z dodatkiem ziemniaków oraz surówki przygotowanej z sezonowych warzyw.

Domowe ciasto z kaszą manną

Ciasto to nie tylko mąka, jajka i cukier. Do smacznego makowca z jabłkami wykorzystano również ten niezwykły produkt, jakim jest kasza manna. Koniecznie podaj ciasto jako słodki poczęstunek do kawy lub herbaty.

Źródła

  1. Iwanow K., Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. s.52, 53
  2. https://dietetycy.org.pl/kasza-manna/
ikona podziel się Przekaż dalej
Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto