Choć teraz na każdym kroku dostępne są restauracje i sklepy, tak jeszcze kilka lat temu ciężko było dobrze zjeść podczas długiej podróży. Wtedy wszystkich ratował tzw. polski burger, czyli po prostu bułka z kotletem panierowanym. Taka kanapka była pożywna i dawała energię na dalszą podróż. Przygotowane (najczęściej) dzień wcześniej kotlety wsadzało się pomiędzy dwie połówki bułki, często też posmarowane masłem.
Na zimno czy na ciepło? Którą wersje wybierasz?
Polski burger
Polski burger vol. 2
Taka sama zasada obowiązywała przy kotletach mielonych. One również na zimno świetnie sprawdzały się wsadzone pomiędzy dwie kromki chleba lub w bułkę posmarowaną masłem. Do tego herbata w termosie i można było ruszać w długą podróż, która przez brak autostrad, potrafiła być naprawdę długa.
Czy był to najzdrowszy posiłek? Raczej nie, ale teraz niesie za sobą wiele miłych wspomnień i delikatnych uśmiechów, w końcu kiedyś to było…
Tortilla
Tortilla, czyli pszenny placek do wszystkiego. Świetnie pasuje na obiad z dodatkiem falafela, kurczaka lub meksykańskiego sosu. Jednak równie dobrze sprawdza się jako szybkie II śniadanie, które najczęściej zjadamy na zimno. Ciężko w pracy lub szkole o dostęp do kuchenki mikrofalowej, dlatego to świetne rozwiązanie, jeśli nudzą cię standardowe kanapki i chcesz zjeść coś zwyczajnie nadzwyczajnego.
Owsianka
Zupa mleczna lub owsianka to śniadania, które najbardziej kojarzą nam się w wersji na ciepło. Jednak i tutaj możemy spokojnie zjeść je w wydaniu na zimno. W końcu kto z nas ma rano czas na długie gotowanie płatków owsianych? Ze względu na to, że płatki owsiane to dobre źródło błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego, to warto wykonać także nocną owsiankę i rano cieszyć się pożywnym, zdrowym i szybkim śniadaniem.
Naleśniki
Naleśniki to takie danie, które świetnie smakuje w każdej postaci. Mogą być spożywane na ciepło w czasie obiadu lub śniadania, ale także na zimno jako II śniadanie czy deser. W wersji słodkiej lub wytrawnej są smaczne i pożywne — w końcu to naleśniki, ulubione danie małych i dużych. Jeśli nasmażyłeś zbyt dużo naleśników na obiad to nic straconego. Przykryj je drugim talerzem lub folią, tak by nie wyschły i delektuj się nimi na zimno z ulubionymi dodatkami.
Zobacz podobne newsy
-
Rozgrzej się w zimny dzień - najlepsze zupy na zimę
-
5 sprawdzonych pomysłów na szybki obiad z piersi kurczaka
-
Obiad dla "starego" - ugotuj mężowi ekstra obiad