Przepis na tortillę z szynką krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:

Tortillę posmaruj serkiem.

Ułóż plastry szynki, liście rukoli i plastry pomidora.

Zawiń tortillę.

zawijamy wrap z szynką i szpinakiem
Tortilla z szynka
Koszt przygotowania dania
17.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
524 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
55

Tortilla z szynką - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tortilli z szynką

Tortilla z szynką to pomysł na prosty, szybki, smaczny i pożywny posiłek dla całej rodziny. Tak naprawdę sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kolejną zaletą tortilli jest to, że można ją przygotować na śniadanie, drugie śniadanie, obiad, czy kolację, czyli w ramach każdego posiłku spożywanego w ciągu dnia. Roladki z tortilli z szynką i serem to również idealna przekąska na imprezę, spotkanie z rodziną, przyjaciółmi, czy dodatek do grilla. Co więcej, daje duże pole do popisu w kwestii sposobu przygotowania i dodatku składników. To danie które można potraktować jako tak zwany sprzątacz lodówki oraz w duchu zero waste i wykorzystać większość składników, które nie użyte w krótkim czasie się zmarnują, a zalegają nam w lodówce. Wrap z sałatą, szynką, serem i warzywami to potrawa bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, jednocześnie bardzo smaczna i uniwersalna na każdą okazję. Jak zrobić tortille z szynką i serem? Placki możesz przygotować samodzielnie (jedyne składniki, które są potrzebne do przygotowania tortilli to mąka, woda i sól), jednak jest to czasochłonne i może wiązać się ze sporym bałaganem. Dlatego, dla ułatwienia można skorzystać z gotowych placków, ważne jednak aby zwracać uwagę na ich skład i wybierać te o jak najbardziej naturalnym składzie i bez dodatku cukru. Tortillę wystarczy posmarować serkiem śmietankowym, położyć plastry szynki parmeńskiej, liście rukoli oraz plastry pomidora, posypać serem, zawinąć i gotowe. Zawijana tortilla z szynką i serem gotowa! Przepis na tortillę z szynką i serem możesz modyfikować w zależności od swoich upodobań. Serek śmietankowy możesz zamienić na hummus lub pastę z awokado, szynkę parmeńską, na dowolną szynkę, rukolę na szpinak, sałatę lub roszponkę. Każda wersja będzie równie smaczna. Tortillę możesz zjeść od razu po przygotowaniu na zimno, lub podpiec kilkanaście minut w piekarniku lub opiekaczu, aż będzie ciepła i chrupiąca. Do tortilli możesz przygotować sos jogurtowo-czosnkowy lub koperkowy, które wzbogacą jej smak.

Wartości odżywcze tortilli z szynką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kalorie)
137.92 kcal
524.10 kcal
Białko
7.09 g
26.93 g

Węglowodany w tortilli z szynką

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany
9.83 g
37.36 g
Węglowodany przyswajalne
7.58 g
28.80 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.25 g
8.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz
8.10 g
30.76 g
Tłuszcze nasycone
4.52 g
17.19 g
Tłuszcze nienasycone
1.92 g
7.31 g
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.56 g
5.94 g
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.36 g
1.37 g
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: serek śmietankowy.
czytaj dalej
Cholesterol
24.95 mg
94.80 mg

Witaminy w przepisie na tortillę z szynką

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A
71.05 µg (mcg)
270.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.36 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina B12
0.05 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina C
7.71 mg
29.29 mg
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina E
0.29 mg
1.09 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Retinol
39.47 µg (mcg)
150.00 µg (mcg)
Tiamina
0.15 mg
0.59 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.34 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Niacyna
1.19 mg
4.54 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Foliany
40.29 µg (mcg)
153.10 µg (mcg)
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Beta karoten
353.74 µg (mcg)
1344.20 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tortillę z szynką

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód
449.29 mg
1707.30 mg
Potas
200.97 mg
763.70 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń
69.18 mg
262.90 mg
Fosfor
82.82 mg
314.70 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Magnez
24.08 mg
91.50 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Żelazo
0.84 mg
3.19 mg
Cynk
0.50 mg
1.88 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.31 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortilli z szynką 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tortilli z szynką

Lista alergenów dla tortilli z szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy

Cena przygotowania tortilli z szynką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
60 g
1 placek
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 60 g
Serek śmietankowy
50 g
4 duże łyżki
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
0.89
Za 50 g
Szynka parmeńska
60 g
2 plastry
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
10.50
Za 60 g
Rukola
40 g
2 garści
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 40 g
Pomidor
170 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.27
Za 170 g
Koszt składników
30.20
Jak oceniasz przepis na tortillę z szynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób