Mięso kaczki najczęściej kojarzone jest z dodatkiem owoców, w tym wypadku z jabłkami. Ich dodatek sprawia, że danie jest bardziej soczyste, a mięso kaczki zyskuje aromatu. Koniecznie przygotuj tę potrawę na uroczyste imprezy rodzinne.
Masz ochotę przyrządzić kaczkę, ale nie masz odwagi? Poznaj 5 propozycji na proste dania z jej wykorzystaniem
Soczyste mięso z jabłkiem
Mięso kaczki z pomarańczą
Kolejną propozycją na aromatyczne danie z kaczki jest właśnie ta serwowana z pomarańczami. Owoce cytrusowe również wpływają na soczystość oraz dodają charakteru potrawie. Koniecznie wypróbuj ten przepis, jeśli uwielbiasz cytrusy i szukasz nowych inspiracji na wykorzystanie mięsa z kaczki.
Kaczka z winem
Kaczka duszona to wspaniała propozycja na pyszne danie obiadowe. Warto przygotować je na uroczystości rodzinne lub na spotkania z bliskimi znajomymi. Kaczkę koniecznie podaj z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz z surówką z buraczków.
Kaczka ze śliwkami
Powidła śliwkowe i kaczka? Koniecznie wypróbuj to połączenie. Kaczka po tonkińsku zachwyca swoim smakiem, a podczas jej pieczenia cały dom wypełnia się słodkim aromatem. Podaj ją z dodatkiem puree ziemniaczanego oraz z buraczkami lub kapustą kiszoną.
Kaczka z nadzieniem owocowym
Kilka produktów spożywczych dzieli cię od pysznego dania z kaczki. Potrzebujesz jedynie tuszki kaczki, kilku jabłek, masła, suszonej żurawiny, kilku pomarańczy oraz przypraw. Kaczka faszerowana jest bardzo soczysta, a połączenie owocowe wpływa na charakterystyczny smak. Koniecznie podaj ją z dodatkiem łódeczek z ziemniaków.