Masz ochotę przyrządzić kaczkę, ale nie masz odwagi? Poznaj 5 propozycji na proste dania z jej wykorzystaniem

Kaczka podana na talerzu z dodatkiem ziemniaków oraz warzyw
Poznaj pomysły na smaczne dania z kaczki, fot. Grzej
ikona podziel się
Opublikowano: 17.03.2024 r., 13:09 | Autor: Magda Panek
Kaczka przygotowywana była w kuchni polskiej już od okresu średniowiecza, później jednak nieco wyparły ją inne mięsa. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować potrawy z kaczki, to dobrze trafiłeś. Mięso kaczki charakteryzuje się dużą zawartością białka. Jest bogate również w witaminę A, E, niektóre witaminy z grupy B, potas, sód, magnez, fosfor, cynk i wapń. Wykorzystaj to szlachetnie mięso w swojej kuchni i przygotuj z niego pyszny, domowy obiad dla całej rodziny.

Soczyste mięso z jabłkiem

Mięso kaczki najczęściej kojarzone jest z dodatkiem owoców, w tym wypadku z jabłkami. Ich dodatek sprawia, że danie jest bardziej soczyste, a mięso kaczki zyskuje aromatu. Koniecznie przygotuj tę potrawę na uroczyste imprezy rodzinne.

Mięso kaczki z pomarańczą

Kolejną propozycją na aromatyczne danie z kaczki jest właśnie ta serwowana z pomarańczami. Owoce cytrusowe również wpływają na soczystość oraz dodają charakteru potrawie. Koniecznie wypróbuj ten przepis, jeśli uwielbiasz cytrusy i szukasz nowych inspiracji na wykorzystanie mięsa z kaczki.

Kaczka z winem

Kaczka duszona to wspaniała propozycja na pyszne danie obiadowe. Warto przygotować je na uroczystości rodzinne lub na spotkania z bliskimi znajomymi. Kaczkę koniecznie podaj z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz z surówką z buraczków.

Kaczka ze śliwkami

Powidła śliwkowe i kaczka? Koniecznie wypróbuj to połączenie. Kaczka po tonkińsku zachwyca swoim smakiem, a podczas jej pieczenia cały dom wypełnia się słodkim aromatem. Podaj ją z dodatkiem puree ziemniaczanego oraz z buraczkami lub kapustą kiszoną.

Kaczka z nadzieniem owocowym

Kilka produktów spożywczych dzieli cię od pysznego dania z kaczki. Potrzebujesz jedynie tuszki kaczki, kilku jabłek, masła, suszonej żurawiny, kilku pomarańczy oraz przypraw. Kaczka faszerowana jest bardzo soczysta, a połączenie owocowe wpływa na charakterystyczny smak. Koniecznie podaj ją z dodatkiem łódeczek z ziemniaków. 

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto