Kaczka duszona w garnku

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:27 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kaczka duszona w garnku podana na talerzu z sosem.
Kaczka duszona w garnku
Kaczka duszona w garnku to wspaniały pomysł na smaczny dodatek do obiadu. Jest delikatna, chrupiąca i naprawdę aromatyczna. Skorzystaj z tego przepisu, by się przekonać.
Przygotowanie 30 min
Czas duszenia 50 min
475 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi z kaczki bez skóry (300 g)
  • Cebula (200 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie

Przepis na kaczkę duszoną w garnku krok po kroku

Piersi oczyść. Natrzyj solą, pieprzem i ziołami.

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż przez chwilę.

Gdy cebula się zeszkli, dodaj piersi i smaż, aż tłuszcz się wytopi z obu stron.

Kaczkę podlej winem. Zakryj patelnię pokrywką i zmniejsz gaz. Duś aż do miękkości.

Jak oceniasz przepis na kaczkę duszoną w garnku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat kaczki duszonej w garnku

Kaczka duszona w garnku to wspaniały pomysł na smaczny dodatek do obiadu. Jest delikatna, chrupiąca i naprawdę aromatyczna. Skorzystaj z tego przepisu, by się przekonać. Kaczka wspaniale komponuje się z ziemniakami, kaszą, czy delikatnymi kluskami. Pasuje do niej surówka z cykorii, czy rukoli.

Przepis na kaczkę duszoną w garnku to najlepsza opcja na święta. Wspaniale prezentuje się na święta i jest smaczna. Pierś z kaczki to mięso niezwykle smaczne, a przy okazji bardzo wartościowe i wykwintne. Hodowla kaczki na polskich ziemiach sięga XI wieku, ponieważ wtedy ją udomowiono. Wcześniej bowiem była zwierzęciem dzikim. Polska kuchnia słynęła z kaczych pieczeni oraz szlachetnego rosołu, a na bazie jej krwi powstawała tradycyjna czernina. W Polsce największą popularnością cieszą się kaczki Pekin. Są one cenione ze względu na duże rozmiary, a także wysoki procent mięśni. Ten gatunek kaczki może być hodowany w systemie intensywnym, co oznacza, że przebywają w zamkniętych budynkach, przy kontrolowanych temperaturach i oświetleniu. Dzięki temu jej hodowla może odbywać się na dużą skalę. Ze względu na sporą ilość tłuszczu nie zaleca się jej częste spożywanie, jednak od czasu do czasu może się pojawiać w zdrowym menu. Przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka - 100 gram tego mięsa dostarcza aż 28 gram. Jednak dużej ilości białka towarzyszy także wysoka koncentracja tłuszczu, która czyni mięso z kaczki bardziej ciężkostrawnym. Ilość tłuszczu w całej kaczce ze skórą sięga nawet 30%.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kaczkę duszoną w garnku, by była pyszna, soczysta i dobra dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Kaczka charakteryzuje się wyjątkowym i bardziej wyrazistym smakiem. Dobrze przyrządzona cechuje się kruchością oraz jest bardzo soczysta. Najbardziej cenione jest mięso kaczek młodych, których waga nie przekracza dwóch kilogramów. Świetnie nadaje się do faszerowania oraz pieczenia. Aby była świetnym daniem obiadowym, wymaga marynowania w ziołach, takich jak rozmaryn, majeranek oraz jałowiec.

Alergeny w kaczce duszonej w garnku

Lista alergenów dla kaczki duszonej w garnku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze kaczki duszonej w garnku

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera dość sporo tłuszczu, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
144.11
475.57
Białko (g)
9.49
31.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
3.98
13.12
Węglowodany przyswajalne (g)
3.41
11.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
1.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
8.79
29.01
Tłuszcze nasycone (g)
2.27
7.49
Tłuszcze nienasycone (g)
6.52
21.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.53
18.25
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
3.27
Cholesterol (mg)
35.00
115.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
7.27
24.00
Witamina B6 (mg)
0.36
1.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
1.14
Witamina C (mg)
5.77
19.04
Retinol (µg (mcg))
7.27
24.00
Tiamina (mg)
0.21
0.70
Ryboflawina (mg)
0.16
0.51
Niacyna (mg)
1.63
5.39
Foliany (µg (mcg))
17.34
57.23

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
28.40
93.72
Potas (mg)
186.00
613.80
Wapń (mg)
13.88
45.80
Fosfor (mg)
99.54
328.48
Magnez (mg)
15.11
49.88
Żelazo (mg)
2.23
7.36
Cynk (mg)
0.43
1.43
Miedź (mg)
0.17
0.56
Szacunkowy indeks glikemiczny kaczki duszonej w garnku 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaczki duszonej w garnku

Koszt składników
88.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi z kaczki bez skóry
300 g
42.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
15.75
Za 300 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Wino białe wytrawne
100 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 ml
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
88.00