Opublikowano: 13.04.2024 r., 9:02
|
Autor:
Paulina Lipińska
Naleśniki to danie, które jest bardzo uniwersalne. Najczęściej robi się je na słodko, ale równie często także w formie wytrawnej. Nasza propozycja nada się do wersji deserowej. Zapraszamy po dwa przepisy na naleśniki z tym składnikiem, którego użyjesz zamiast mąki. To super opcja na słodkie śniadanie bądź kolację.
Naleśniki to potrawa, która świetnie sprawdza się na każdy posiłek. Możesz je przygotować na śniadanie, obiad, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Naleśniki to potrawa, którą można świetnie zbilansować. Dodać do nich możesz co tylko chcesz.
Przepis na klasyczne naleśniki składa się z mąki pszennej, mleka/wody, jajek oraz cukru. Jest wiele przepisów, które ulepszają i modyfikują recepturę. Dzięki temu za każdym razem powstaje coś nowego. Niektórzy proponują dodać do naleśników wodę gazowaną, inni ubite białka jajek, a jeszcze inni proszek do pieczenia albo sodę oczyszczoną.
Tym razem padło na... budyń! Naleśniki z proszkiem budyniowym są przepyszne. Mają bardzo fajną teksturę, są elastyczne i świetnie smakują. Ze względu na to, że budyń nawiązuje raczej do deserów, naleśniki z budyniowym proszkiem nie sprawdzą się jako wytrawna wersja. Naleśniki na budyniu to odpowiednia opcja na przygotowanie słodkiego posiłku.
Sprężyste, elastyczne, miękkie, delikatne, pyszne... Można wymieniać i wymieniać. Naleśniki z budyniem na prawdę cię zachwycą. Taki deser to doskonały sposób na coś słodkiego dla każdego. Wszyscy, którzy spróbują tych naleśników będą prosili o dokładkę.
Naleśniki w takiej formie to dobry pomysł na danie, które nie zawiera glutenu. Jeżeli nie możesz go jeść, ten przepis jest dla ciebie. Takie naleśniki mogą być świetną propozycją na przekąskę bez tego białka, które szkodzi, między innymi w celiakii oraz nietolerancji na gluten.
Jasne, że tak. Możesz zrobić naleśniki zarówno z mąką, jak i z budyniem - razem. Są równie smaczne. Łatwo się je przygotowuje, więc to dobry przepis na śniadanie dla całej rodziny. Takie naleśniki podawaj na słodko. Budyń nie sprawdzi się w słonej odsłonie.
Taka propozycja już nie będzie odpowiednia dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Jeżeli chcesz skorzystać z tej wersji, wystarczy użyć mąki bezglutenowej. Specjalne mixy są odpowiednie, tak samo jak mąka ryżowa, kukurydziana czy gryczana.
Naleśniki to taki rodzaj potrawy, który sprawdza się idealnie zarówno na gorąco, jak i na zimno. Obie opcje są równie świetne. Gotowe naleśniki, które nie zostały zjedzone od razu bardzo dobrze jest odgrzać na maśle albo na oleju. Stają się wtedy chrupiące i cudowne w smaku.
Do naleśników budyniowych najlepiej pasuje dżem, twarożek, świeże owoce, konfitura, marmolada, duszone owoce, bita śmietana, krem czekoladowy, różne sosy, posypki... A może budyń? Chciałoby się zjeść tak cudowny deser. Aż ciężko jest wybrać, z czym tym razem je zjeść.