Naleśniki budyniowe

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:49 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki budyniowe podane z owocami.
Naleśniki budyniowe
Naleśniki budyniowe to coś idealnie dla wszystkich miłośników prostych przepisów. Naleśniki najlepiej smakują podane z serkiem, a także dużą ilością świeżych owoców.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
251 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Mleko 2% (200 ml)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (75 g)
  • Cukier (50 g)
  • Budyń (proszek) (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników, duża miska, rózga

Przepis na naleśniki budyniowe krok po kroku

W dużej misce wymieszaj jajka, mleko, olej, cukier i proszek budyniowy na gładką masę.

Rozgrzej patelnię do naleśników na średnim ogniu.

Używając małej chochli, nałóż ciasto naleśnikowe na gorącą patelnię, przechylając patelnię tak, aby dolna powierzchnia była równomiernie pokryta.

Smaż na średnim ogniu przez 1-2 minuty na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na naleśniki budyniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat naleśników budyniowych

Naleśniki budyniowe to coś idealnie dla wszystkich miłośników prostych przepisów. Naleśniki najlepiej smakują podane z serkiem, a także dużą ilością świeżych owoców. Są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Przepis na naleśniki budyniowe to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników słodkich dań. Mogą stanowić zarówno fantastyczny pomysł na deser, jak i na obiad na słodko. Do przygotowania dobrze jest użyć specjalnej patelni, jednak spokojnie poradzi obie nawet ta najzwyklejsza. Dla obniżenia kaloryczności całego dania warto lekko posmarować patelnię tylko przed pierwszym naleśnikiem, ze względu na dobre nagrzanie metalu reszta nie będzie już przywierać do jej powierzchni. Najlepiej formować naleśniki przy pomocy chochelki i wlewać niewielkie ilości na patelnię. W przypadku zbyt dużych ilości naleśniki będą grube, przez co ciężej je usmażyć. Do ich przygotowania używa się mąki pszennej, jednak można skorzystać z innej dowolnej. Świetnie sprawdzi się owsiana, czy mieszanka mąk bezglutenowych. Do całości dodaje się również siemienia lnianego, które jest wspaniałym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, a zwłaszcza na przeciwdziałanie stanom zapalnym w organizmie. To także dobre źródło błonnika, który jest niezwykle pomocny w utrzymaniu dobrego zdrowia układu pokarmowego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić naleśniki budyniowe, które będą pyszne, a przy okazji dobre dla dzieci, to te prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To pomysł na naprawdę słodkie naleśniki z dodatkiem budyniu. To najlepsze naleśniki dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Można je podawać z serem, owocami czy dżemem, by stworzyć pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. To świetny wybór dla wszystkich, którzy kochają szybkie dania, którym nie trzeba poświęcać zbyt dużo czasu czy energii. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że są niezwykle puszyste i miękkie. Dlatego świetnie nadadzą się dla dzieci.

Alergeny w naleśnikach budyniowych

Lista alergenów dla naleśników budyniowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze naleśników budyniowych

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
228.98
251.88
Białko (g)
6.40
7.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
31.70
34.87
Węglowodany przyswajalne (g)
31.62
34.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.08
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
8.53
9.39
Tłuszcze nasycone (g)
2.17
2.39
Tłuszcze nienasycone (g)
6.36
7.00
Cholesterol (mg)
104.97
115.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.92
1.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.88
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.72
34.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
134.24
147.67
Potas (mg)
109.66
120.62
Wapń (mg)
60.53
66.58
Fosfor (mg)
104.55
115.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.79
12.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.19
1.31
Cynk (mg)
0.63
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników budyniowych 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników budyniowych

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
75 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 75 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Koszt składników
23.00