Ciasta bez pieczenia idealne na Walentynki - poznaj nasze inspiracje

Walentynkowe ciasto z truskawkami
Ciasto na Walentynki, które przygotujesz bez pieczenia, fot. Jennifer
ikona podziel się
Opublikowano: 13.02.2024 r., 13:00 | Autor: Magda Panek
Walentynkowe dania powszechnie kojarzone są z afrodyzjakami. Jeśli szukasz pomysłu na deser, który możesz podać po wyjątkowej kolacji, koniecznie poznaj nasze propozycje na ciasta bez pieczenia. Z jakim kolorem kojarzysz Walentynki? Oczywiście, że jest to kolor czerwony, dlatego do wykonania ciast użyj czerwonych galaretek truskawkowych lub wiśniowych. Do kremów możesz dodać odrobinę czerwonego barwnika spożywczego lub soku z buraka. Sprawdź nasze inspirujące przepisy!

Włochy na talerzu

Co powiesz na tradycyjne ciasto bez pieczenia wywodzące się z kuchni włoskiej? Pyszne tiramisu możesz podać z dowolnymi owocami - w przepisie wykorzystano maliny, jednak bez obawy możesz zastąpić je truskawkami (w Walentynki dostępne są one w większości sklepów). Tiramisu koniecznie podaj z dodatkiem schłodzonego wina.

Na przełamanie lodów

To wasze pierwsze Walentynki i bardzo się stresujecie? Koniecznie przygotuj smaczny deser na przełamanie pierwszych lodów. Ciasto góra lodowa wykonasz dość szybko. Pamiętaj jednak, że musi ono dobrze stężeć w lodówce - przygotowania zacznij odpowiednio wcześnie.

Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa, czyli szybki, słodki deser niewymagający pieczenia. Ciasto na herbatnikach, z biszkoptami i waniliową masą budyniową. Polane mleczną polewą
W skrócie
Czas przygotowania
45 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
200 g
Składniki do ciasta góra lodowa.

Lista składników do przygotowania ciasta góra lodowa

  • Herbatniki 200 g
  • biszkopty 100 g
  • Mleko 2% 1000 ml
  • Budyń (proszek) 120 g (3 opakowania)
  • Żółtko jajka 3 szt.
  • Cukier 50 g (5 łyżek)
  • Masło 300 g
  • Mąka pszenna typ 500 10 g (1 łyżka)
  • Mleko w proszku 200 g
  • Kakao 16% (proszek) 15 g (1,5 łyżki)

Przygotowanie ciasta góra lodowa krok po kroku

Zacznij od przygotowania masy budyniowej.

Do miski wlej 1,5 szklanki mleka, dodaj budyń w proszku, żółtka jaj, cukier (4 łyżki) i mąkę.

Całość wymieszaj za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.

Pozostałą ilość mleka zagotuj w garnku.

Do gotującego się mleka dodaj przygotowaną masę budyniową.

Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki.

Gotuj ok. 3 min na średnim ogniu.

Ugotowany budyń odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Połowę masła (150 g) pokrój w kostkę.

Ubijaj masło mikserem, aż stanie się lekko puszyste.

Do ubitego masła stopniowo dodawaj przestudzoną masę budyniową cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem.

Na spodzie blachy ułóż warstwę z herbatników.

Warstwę herbatników przykryj połową przygotowanej masy budyniowej

Ułóż kolejną warstwę herbatników i jeszcze raz zalej budyniem.

Biszkopty przekrój na połówki i utykaj w masie budyniowej tworząc rzędy.

Do garnka wlej 3/4 szklanki wody, dodaj pokrojone w kostkę masło i łyżkę cukru.

Podgrzewaj na średnim ogniu do całkowitego roztopienia masła i cukru.

Dodaj mleko w proszku i wymieszaj do powstania jednolitej masy.

Dodaj kakao i jeszcze raz wymieszaj do połączenia wszystkich składników.

Powstałą polewą polej ciasto.

Ciasto wstaw do lodówki na ok 3-4 godziny.

Wiśniowe szaleństwo

Maliny już były, czas na wiśnie! Kolejną propozycją na walentynkowe ciasto bez pieczenia jest wiśniowy puszek z kajmakiem. Wygląda i smakuje obłędnie. Z konfitury wiśniowej na wierzchu ciasta koniecznie namaluj serce (w końcu walentynki to dzień miłości).

Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"

Najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadłeś! Pyszne, kremowe i bardzo PUSZYSTE. Ciasto „wiśniowy puszek z kajmakiem” to istna rozkosz dla podniebienia.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
130 g
Wiśniowy puszek z kajmakiem

Lista składników do przygotowania ciasta "wiśniowy puszek z kajmakiem"

  • Śmietanka kremowa 30% 525 g
  • kajmak 480 g (1 puszka)
  • Konfitura wiśniowa 500 g
  • Herbatniki 140 g
  • erytrytol 35 g
  • Żelatyna 9 g

Przygotowanie ciasta "wiśniowy puszek z kajmakiem" krok po kroku

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia na dnie i po bokach.

Na dnie tortownicy ułóż połowę herbatników.

Herbatniki polej mlekiem (wykorzystałam 25 gramów mleka).

Na herbatniki wyłóż całą masę kajmakową.

Kajmak przykryj drugą warstwą herbatników.

Wyłóż 360 g konfitury na drugą warstwę herbatników.

Nalej około 55 gramów zimnej wody do szklanki i wsyp do niej żelatynę. Zamieszaj i po minucie podgrzej w mikrofalówce (tylko do lekkiego podgrzania - nie może wrzeć!). Co jakiś czas sprawdzaj, czy żelatyna się rozpuszcza (mieszaj, ma stać się klarowna). Gdy żelatyna będzie bardzo ciepła i płynna można ją schłodzić w zimnej wodzie.

Ubij bitą śmietanę, gdy żelatyna się chłodzi, dodając do niej 11 gramów śmietan-fixu oraz erytrytol.

Jak żelatyna będzie już chłodna zacznij miksować i wlej ją do bitej śmietany. Zmiksuj mikserem, by wszystko się wymieszało - zajmie to chwilę.

Bitą śmietaną wyłóż na konfiturę, na wierzchu pozostawiając nierówności.

Na bitą śmietanę wykładaj miejscami resztę konfitury.

Za pomocą wykałaczki zrób różne wzorki, które ozdobią ciasto.

Ciasto wstaw do lodówki na noc.

Ciasto z afrodyzjakiem

Sernik na herbatnikach z dodatkiem truskawek to kolejna propozycja na smaczne ciasto walentynkowe. Truskawki należą do afrodyzjaków, które działają zarówno na mężczyzn, jak i na kobiety. Ciasto bez pieczenia podaj z dodatkiem kawy lub herbaty. Jeśli planujesz serwować je wieczorem, to koniecznie z lampką schłodzonego wina!

Ciasto z truskawkami bez pieczenia

Wypróbuj przepis na najlepsze ciasto z truskawkami bez pieczenia. Pyszne, owocowe ciasto jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Świetna propozycja na podwieczorek po pysznym niedzielnym, domowym obiedzie.
W skrócie
Czas przygotowania
330 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
24
Wielkość
jednej porcji
112 g
Truskawkowe ciasto bez pieczenia

Lista składników do przygotowania ciasta z truskawkami bez pieczenia

  • Herbatniki 250 g (kakaowe)
  • Masło 100 g (6,5 łyżki)
  • Ser twarogowy chudy 1000 g (4 kostki)
  • Śmietanka kremowa 30% 250 g (2 szklanki)
  • Cukier 30 g (3,1 łyżki)
  • Truskawki 300 g
  • galaretka 225 g (3 opakowania truskawkowej bez cukru)

Przygotowanie ciasta z truskawkami bez pieczenia krok po kroku

Herbatniki kakaowe przełóż do robota kuchennego z założonymi nożami tnącymi.

Rozdrobnij herbatniki, nie muszą być rozdrobnione ma pył ale dobrze aby były w jak najmniejszych kawałkach.

Do herbatników dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.

Okrągłą formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

DO formy wysyp herbatniki, wyrównaj aby dokładnie pokryły całe dno i wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy.

W garnku zagotuj 1 litr wody i rozpuść w niej galaretki z dodatkiem cukru. Odstaw do wystygnięcia.

Do robota kuchennego z założonymi nożami tnącymi przełóż ser biały twarogowy i dokładnie zmiel.

Do sera dodaj umyte i odszypułkowane truskawki. Zmiel razem dokładnie.

Gdy galaretka wystygnie dodaj ją do sera z truskawkami i ponownie całość miel aż masa będzie gładka.

Masę serową pozostaw na 10 minut w lodówce.

Następnie wylej masę serową na wcześniej przygotowany spód. Dla pewności, że nic nie wypłynie do lodówki, formę możesz owinąć folią aluminiową.

Chłodź ciasto 5 godzin.

Jagodowa rozkosz

Jesteś na diecie, ale też chcesz świętować walentynki pełną parą? Nic straconego! Koniecznie poznaj nasz przepis na fit sernik z jagodami bez pieczenia. Ciasto poza estetycznym wyglądem zachwyca smakiem. Koniecznie podaj je jako słodką przekąskę po kolacji.

Ciasto na zimno

Jedynie pięć składników i pyszne ciasto na romantyczny wieczór? Prosta sprawa, koniecznie przygotuj sernik na zimno z jagodami. Owoce możesz zamienić na maliny lub truskawki. Koniecznie wykorzystaj również czerwoną galaretkę, w końcu będziesz świętować Walentynki!

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto