5 pomysłów na paluchy z ciasta - sprawdź, jak zrobić

Przekąska: paluchy z serem
Paluchy serowe - jedne z najciekawszych przekąsek zarówno do filmu, jak i na poczęstunek dla gości, fot. JJAVA
ikona podziel się
Opublikowano: 12.05.2024 r., 8:54 | Autor: Paulina Zambrzycka
Znudziły ci się tradycyjne przekąski? Chcesz zaskoczyć swoich gości czymś nowym i niebanalnym? Mamy dla ciebie kilka pomysłów! Czy słyszałeś o paluchach z ciasta? To prawdziwy majstersztyk kulinarny, który podbije podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. W naszym artykule znajdziesz przepisy na paluchy w różnych odsłonach - francuskie, pizzowe, drożdżowe, serowe, a nawet... wiedźmy! Przeczytaj.

Klasyczne paluchy na pyszną przekąskę

Paluchy z ciasta francuskiego to pyszna przekąska, która doskonale sprawdzi się podczas szybkich lunchów i. Autorka przepisu, Kamila Lewandowska, proponuje danie, które jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie zaskakuje smakiem i formą. Czytelnicy serwisu fajnegotowanie.pl już zdążyli docenić ten przepis, przyznając mu wysoką ocenę 4,7/5.

Pomysł na paluchy z ciasta francuskiego czerpie inspirację z kuchni włoskiej, dynamicznej i bogatej w smaki, przenosząc jej najważniejsze elementy - sezonowe składniki oraz prostotę wykonania - na grunt naszych rodzimych kuchni. Bez względu jednak na miejsce przygotowania, danie z pewnością zadowoli wszystkich, nie tylko miłośników włoskich smaków.

Do przygotowania przepisu będzie potrzebne: ciasto francuskie, przecier pomidorowy, ser mozzarella oraz jajko. Wśród przypraw odnajdziemy: sól, pieprz, oregano oraz czosnek granulowany. To niezwykle prosta i dostępna kombinacja składników, która kryje w sobie mnóstwo smaku.

Ciasto francuskie kroimy na paski, które następnie smarujemy doprawionym przecierem pomidorowym, posypujemy tartym serem i zwijamy na kształt spirali. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce do pieczenia. Po 20 minutach w 180 stopniach nasze smaczne przekąski są gotowe do podania.

Danie ma średnio wysoki indeks glikemiczny, wynoszący 55. Ze względu na swą wysoką kaloryczność, jest to przekąska, która powinna być spożywana okazjonalnie.

Bez względu na okoliczności, paluchy z ciasta francuskiego autorstwa Kamili Lewandowskiej to nie tylko pachnące, smaczne i efektowne danie na każdą okazję, ale również dobra lekcja gotowania - prosta i satysfakcjonująca, przynosząca wiele radości z samego procesu przyrządzania. Zachęcamy do przetestowania tego przepisu i odkrycia smaku prawdziwych włoskich paluchów z ciasta francuskiego.

Doskonałe jako zagryzka do filmu

Paluchy pizzowe to kwintesencja kulinarnych przyjemności. Niniejszy przepis na to smaczne danie składa się ze składników, które można znaleźć w każdej dobrze zaopatrzonej kuchni. Ewa Cierpiał, autorka przepisu, dzieli się swoją recepturą na paluchy pizzowe, które mają odzwierciedlać kuchnię polską zmieszaną z kuchnią włoską.

Zaletą przepisu jest jego łatwość. Potrzebujesz tylko 40 minut na przygotowanie składników i gotowanie. Potrawa jest idealna na podwieczorek, jako przystawka czy dodatek do głównego dania lub na podróż.

Paluchy pizzowe mają smak słony, subtelnie wzmocniony przez przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, oregano i bazylię. Czosnek podsmażany na oliwie dodaje głębi smaku, a passata pomidorowa wprowadza świeżość i kwaskowatość. Z kolei ciasto francuskie zapewnia chrupkość, a ser parmezan - kuszącą gęstość.

Przygotowanie paluszków pizzowych nie wymaga posiadania skomplikowanego sprzętu kuchennego. Wystarczy piekarnik, tarka, papier do pieczenia, rondelek i blacha do pieczenia o wymiarach 20x30 cm. Tak proste składniki i narzędzia sprawiają, że każdy, niezależnie od doświadczenia kulinarnego, poradzi sobie z przygotowaniem tego pysznego dania.

Autorka przepisu, Ewa Cierpiał, zwraca uwagę na fakt, że pomidory i sosy na ich bazie są dobrym źródłem potasu w diecie. Zgodnie z jej radą, warto na stałe wprowadzić dania z pomidorami do swojego planu żywienia.

Nie ma nic dziwnego, że czytelnicy serwisu fajnegotowanie.pl dali temu przepisowi na paluchy pizzowe ocenę 4,5/5. Prostota przygotowania, zdrowe składniki i mnóstwo smaku - to wszystko sprawia, że te paluszki doskonale sprawdzą się zarówno na większych imprezach, jak i podczas spokojnej kolacji w domowym zaciszu.

Szybkie i ciekawe danie do przechrupania

Sycąca i aromatyczna przekąska

Paluchy serowe to lekka, smaczna przekąska, która przywodzi na myśl odległe włoskie klimaty. Składa się na nie przede wszystkim doskonale dobrany zestaw składników, takich jak m.in. mąka pszenna, drożdże, oliwa z oliwek i ser gouda. Przepis autorstwa Ewy Cierpiał zdobył wysoką ocenę 4,7/5 od czytelników serwisu fajnegotowanie.pl.

Paluchy serowe, ze względu na proste składniki i łatwe przyrządzenie, są idealnym daniem dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Tym bardziej że, jak zauważyła autorka, danie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawarte w nim 7 g błonnika jest niezbędne dla poprawnej pracy naszego układu pokarmowego.

Przygotowanie paluchów serowych nie powinno zająć więcej, niż 85 minut. Zaczynamy od wymieszania drożdży i cukru w misce, do której dodajemy mąkę, oliwę i sól. Po wyrobieniu ciasta i jego odpowiednim wyrośnięciu tworzymy placek o grubości ok. 1 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, a następnie posypujemy startym serem gouda. Po pokrojeniu ciasta na paski 2 cm skręcamy je w spiralki i pieczemy przez 15 minut.

Paluchy serowe idealnie sprawdzają się jako przekąska na szybką, smaczną przekąskę. Ich smak przypomina oryginalne, włoskie przysmaki - delikatne, lekko słone i idealnie chrupiące. Świetnie sprawdzi się na drobny głód, ale też jako przystawka przed posiłkiem.

Zachęcamy, aby spróbować tego pysznego przepisu i cieszyć się smakiem zdrowych i aromatycznych paluchów serowych. Bez wątpienia jest to danie, które zasługuje na stałe miejsce w naszej kuchni domowej. Smacznego!

Smakołyki w kształcie... palców

„Paluchy wiedźmy” to niewielkie ciasteczka, które swoim kształtem nawiązują do palców, a migdał na końcówce – do długiego paznokcia. Wyrób ten ma delikatnie słodki smak, który idealnie harmonizuje ze specyficznym aromatem migdałów. Wszystko to powoduje, że „paluchy wiedźmy” są nie tylko atrakcyjne dla oka, ale również i podniebienia.

Przygotowanie „paluchów wiedźmy” nie jest skomplikowane. Wystarczy poświęcić 40 minut na przyszykowanie składników i dodatkowe 10 minut na ich pieczenie. Potrzebne będą mąka pszenna typ 500, cukier, jajka, masło, migdały oraz proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Wszystko to zagniata się do powstania jednolitej masy, z której formuje się charakterystyczne „paluchy”. Całość piecze się w piekarniku, na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Czytelnicy serwisu fajnegotowanie.pl dali temu przepisowi ocenę 4,2/5, co tylko potwierdza, że jest on warty wypróbowania. Autorka przepisu, Magda Panek ostrzega: "Paluchy wiedźmy to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Pyszne ciastka powinny być spożywane przez nas maksymalnie dwa razy w tygodniu."

„Paluchy wiedźmy” są idealne na deser, a także można je podać jako słodką przekąskę. Nadadzą niepowtarzalny charakter każdej uroczystości i spotkaniu. Potrawa jest doskonałym przykładem na to, jak prostota może przekładać się na oryginalność i smak. Proces jego przygotowania jest prosty, a efekt z pewnością przyniesie radość każdemu, kto spróbuje „paluchów wiedźmy”.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto