Paluchy drożdżowe

Opublikowano: 14.12.2022 r., 23:29 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
paluchy z kminkiem
Paluchy drożdżowe
Paluchy drożdżowe to świetna przekąska na imprezę. Wykonanie nie jest trudne, jedynie czasochłonne. Można je przygotować w wersji słodkiej oraz wytrawnej. Poniżej przedstawię przepis na wytrawne paluchy z ciasta drożdżowego.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 13 min
111 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 24 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 2,5 szklanki (325 g)
  • Cukier 1 łyżeczka (5 g)
  • Śmietana 18% 2 łyżki (50 g)
  • Masło (250 g)
  • Żółtko jajka 3 sztuki (70 szt.)
  • Drożdże świeże (20 g)
  • Sól (1 g)
  • Czosnek niedźwiedzi świeży (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, kminek mielony
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser

Przepis na paluchy drożdżowe krok po kroku

W garnuszku rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru i śmietaną 18%, odstaw na 15 minut pod przykryciem i czekaj aż zaczyn "ruszy".

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, sól, żółtka i zaczyn drożdżowy, całość zagniatamy tak długo, aż nie będzie grudek.

Ciasto zawiń w folię i odstaw na 30 minut.

Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, pokrój nożem na prostokąty o szerokości ok. 1,5 cm, paski lekko skręć.

Posmaruj wierzch białkiem jaja i posyp kminkiem, czosnkiem niedźwiedzim i solą.

Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 13 minut w 220 st. C.

Jak oceniasz przepis na paluchy drożdżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat paluchów drożdżowych

Paluchy drożdżowe to szybka i ciekawa przekąska, którą można zaserwować na imprezie wśród znajomych. Na przykład świetnie się sprawdzą na sylwestrze czy innej domówce. Smakują świetnie zarówno w wersji na słodko, jak i na wytrawnie. Zdecydowane bardziej przypadła nam do gustu wersja wytrawna z kminkiem, solą i czosnkiem niedźwiedzim.

Przepis na paluchy drożdżowe wypróbowałam podczas przygotowań do zeszłorocznego sylwestra. Od tamtej pory, robię je niemal za każdym razem, jak mają odwiedzić nas goście. Paluchy z ciasta drożdżowego w miarę szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Świetnie smakują z różnego rodzaju dipami. Podaję je na przykład z dipem czosnkowym w lżejszej wersji, czyli na jogurcie greckim. Dobrze się również komponuje dip z awokado oraz salsa meksykańska.

Jak zrobić paluchy drożdżowe? Wykonanie opiszę krok po kroku, żebyś bez problemu mogła przygotować sama w domu najlepsze paluchy drożdżowe. Składniki są łatwo dostępne w każdym sklepie. Poza tym jest to stosunkowo tania przekąska. Najważniejszymi składnikami są tutaj mąka, masło, niewielka ilość śmietany oraz oczywiście drożdże.

Najważniejsze jest przygotowanie zaczynu drożdżowego. W garnuszku rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru i śmietaną 18%. Odstawiamy na 15 minut pod przykryciem i czekamy aż zaczyn "ruszy". Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło (warto wykorzystać masło zamiast margaryny, ponieważ jest zdrowsze), sól, żółtka i zaczyn drożdżowy. Całość zagniatamy tak długo, aż nie będzie grudek. Ja wykorzystuję do tego celu robot kuchenny z hakiem. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Kroimy nożem na prostokąty o szerokości ok. 1,5 cm. Powinno wyjść ok. 24 paluchów (wszystko zależy od grubości ciasta oraz grubości pasków). Paski możemy lekko skręcić, dzięki temu będą dłuższe i będą miały fajniejszy kształt. Smarujemy wierzch białkiem jaja i posypujemy kminkiem, czosnkiem niedźwiedzim i solą.

W wersji na słodko dodajemy do ciasta więcej cukru i wierzch również posypujemy cukrem.

Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w piekarniku 13 minut w 220 stopniach.

Smacznego!

Alergeny w paluchach drożdżowych

Lista alergenów dla Paluchów drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

W przepisie na Paluchy drożdżowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • czosnek niedźwiedzi świeży
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze paluchów drożdżowych

na 100g gotowej potrawy

Paluchy są bardzo kaloryczne, ie zalecane podczas cukrzycy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
371.32
111.40
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Białko (g)
13.33
4.00
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
14.52
4.36
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
14.44
4.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.08
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
28.74
8.62
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
14.51
4.35
Tłuszcze nienasycone (g)
14.23
4.27
Cholesterol (mg)
767.88
230.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A (µg (mcg))
346.30
103.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
0.08
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.36
0.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.02
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
3.68
1.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
2.05
0.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
337.82
101.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.09
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.45
0.14
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.18
0.35
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
130.74
39.22
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
79.90
23.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
54.52
16.36
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Potas (mg)
106.32
31.90
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Wapń (mg)
96.61
28.98
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
293.77
88.13
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.97
2.99
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.78
0.83
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.85
0.56
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.03
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny paluchów drożdżowych 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania paluchów drożdżowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
325 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.97
Za 325 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Śmietana 18%
50 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Żółtko jajka
70 szt.
3 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 12
70.00
Za 70 szt.
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Sól
1 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Czosnek niedźwiedzi świeży
1 g