Przepis na paluchy drożdżowe krok po kroku

Składniki dla 24 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, kminek mielony
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser

W garnuszku rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru i śmietaną 18%, odstaw na 15 minut pod przykryciem i czekaj aż zaczyn "ruszy".

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, sól, żółtka i zaczyn drożdżowy, całość zagniatamy tak długo, aż nie będzie grudek.

Ciasto zawiń w folię i odstaw na 30 minut.

Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, pokrój nożem na prostokąty o szerokości ok. 1,5 cm, paski lekko skręć.

Posmaruj wierzch białkiem jaja i posyp kminkiem, czosnkiem niedźwiedzim i solą.

Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 13 minut w 220 st. C.

paluchy z kminkiem
paluchy drożdżowe
Koszt przygotowania dania
77.99 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
111 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
60

Paluchy drożdżowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Paluchach drożdżowych

Paluchy drożdżowe to szybka i ciekawa przekąska, którą można zaserwować na imprezie wśród znajomych. Na przykład świetnie się sprawdzą na sylwestrze czy innej domówce. Smakują świetnie zarówno w wersji na słodko, jak i na wytrawnie. Zdecydowane bardziej przypadła nam do gustu wersja wytrawna z kminkiem, solą i czosnkiem niedźwiedzim.

Przepis na paluchy drożdżowe wypróbowałam podczas przygotowań do zeszłorocznego sylwestra. Od tamtej pory, robię je niemal za każdym razem, jak mają odwiedzić nas goście. Paluchy z ciasta drożdżowego w miarę szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Świetnie smakują z różnego rodzaju dipami. Podaję je na przykład z dipem czosnkowym w lżejszej wersji, czyli na jogurcie greckim. Dobrze się również komponuje dip z awokado oraz salsa meksykańska.

Jak zrobić paluchy drożdżowe? Wykonanie opiszę krok po kroku, żebyś bez problemu mogła przygotować sama w domu najlepsze paluchy drożdżowe. Składniki są łatwo dostępne w każdym sklepie. Poza tym jest to stosunkowo tania przekąska. Najważniejszymi składnikami są tutaj mąka, masło, niewielka ilość śmietany oraz oczywiście drożdże.

Najważniejsze jest przygotowanie zaczynu drożdżowego. W garnuszku rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru i śmietaną 18%. Odstawiamy na 15 minut pod przykryciem i czekamy aż zaczyn "ruszy". Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło (warto wykorzystać masło zamiast margaryny, ponieważ jest zdrowsze), sól, żółtka i zaczyn drożdżowy. Całość zagniatamy tak długo, aż nie będzie grudek. Ja wykorzystuję do tego celu robot kuchenny z hakiem. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Kroimy nożem na prostokąty o szerokości ok. 1,5 cm. Powinno wyjść ok. 24 paluchów (wszystko zależy od grubości ciasta oraz grubości pasków). Paski możemy lekko skręcić, dzięki temu będą dłuższe i będą miały fajniejszy kształt. Smarujemy wierzch białkiem jaja i posypujemy kminkiem, czosnkiem niedźwiedzim i solą.

W wersji na słodko dodajemy do ciasta więcej cukru i wierzch również posypujemy cukrem.

Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w piekarniku 13 minut w 220 stopniach.

Smacznego!

Wartości odżywcze Paluchów drożdżowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kalorie)
371.32 kcal
111.40 kcal
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Białko
13.33 g
4.00 g
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej

Węglowodany w paluchach drożdżowych

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany
14.52 g
4.36 g
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
14.44 g
4.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.08 g
0.02 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz
28.74 g
8.62 g
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
14.51 g
4.35 g
Tłuszcze nienasycone
14.23 g
4.27 g
Cholesterol
767.88 mg
230.37 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na paluchy drożdżowe

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A
346.30 µg (mcg)
103.89 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Witamina B6
0.26 mg
0.08 mg
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Witamina B12
1.36 µg (mcg)
0.41 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Witamina C
0.02 mg
0.01 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Witamina D
3.68 µg (mcg)
1.11 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Witamina E
2.05 mg
0.62 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Retinol
337.82 µg (mcg)
101.35 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Tiamina
0.29 mg
0.09 mg
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.45 mg
0.14 mg
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Niacyna
1.18 mg
0.35 mg
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Foliany
130.74 µg (mcg)
39.22 µg (mcg)
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Beta karoten
79.90 µg (mcg)
23.97 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na paluchy drożdżowe

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód
54.52 mg
16.36 mg
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Potas
106.32 mg
31.90 mg
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Wapń
96.61 mg
28.98 mg
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Fosfor
293.77 mg
88.13 mg
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Magnez
9.97 mg
2.99 mg
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Żelazo
2.78 mg
0.83 mg
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Cynk
1.85 mg
0.56 mg
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.03 mg
Brak danych dla: czosnek niedźwiedzi świeży.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Paluchów drożdżowych 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Paluchach drożdżowych

Lista alergenów dla Paluchów drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

W przepisie na Paluchy drożdżowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • czosnek niedźwiedzi świeży
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania Paluchów drożdżowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
325 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.97
Za 325 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Śmietana 18%
50 g
2 łyżki
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Masło
250 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Żółtko jajka
70 szt.
3 sztuki
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 12
70.00
Za 70 szt.
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Sól
1 g
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Czosnek niedźwiedzi świeży
1 g
Jak oceniasz przepis na paluchy drożdżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób