Przepis na paluchy drożdżowe krok po kroku
- Mąka pszenna typ 550 325 g 2,5 szklanki
- Cukier 5 g 1 łyżeczka
- Śmietana 18% 50 g 2 łyżki
- Masło 250 g
- Żółtko jajka 70 szt. 3 sztuki
- Drożdże świeże 20 g
- Sól 1 g
- Czosnek niedźwiedzi świeży 1 g
W garnuszku rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru i śmietaną 18%, odstaw na 15 minut pod przykryciem i czekaj aż zaczyn "ruszy".
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, sól, żółtka i zaczyn drożdżowy, całość zagniatamy tak długo, aż nie będzie grudek.
Ciasto zawiń w folię i odstaw na 30 minut.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, pokrój nożem na prostokąty o szerokości ok. 1,5 cm, paski lekko skręć.
Posmaruj wierzch białkiem jaja i posyp kminkiem, czosnkiem niedźwiedzim i solą.
Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 13 minut w 220 st. C.
-
Sałatka gyros
-
Guacamole
-
Nachos
-
Ciasto ze śliwkami
-
Parówka w cieście francuskim
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Lawasz
-
Nuggetsy
-
Bruschetta
-
Tortilla z kurczakiem
-
Pieczarki faszerowane
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Rolada serowa
-
Ciasto góra lodowa
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Przekąski na imprezę

(liczba kalorii)
Paluchy drożdżowe - cechy przepisu
Więcej o Paluchach drożdżowych
Paluchy drożdżowe to szybka i ciekawa przekąska, którą można zaserwować na imprezie wśród znajomych. Na przykład świetnie się sprawdzą na sylwestrze czy innej domówce. Smakują świetnie zarówno w wersji na słodko, jak i na wytrawnie. Zdecydowane bardziej przypadła nam do gustu wersja wytrawna z kminkiem, solą i czosnkiem niedźwiedzim.
Przepis na paluchy drożdżowe wypróbowałam podczas przygotowań do zeszłorocznego sylwestra. Od tamtej pory, robię je niemal za każdym razem, jak mają odwiedzić nas goście. Paluchy z ciasta drożdżowego w miarę szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Świetnie smakują z różnego rodzaju dipami. Podaję je na przykład z dipem czosnkowym w lżejszej wersji, czyli na jogurcie greckim. Dobrze się również komponuje dip z awokado oraz salsa meksykańska.
Jak zrobić paluchy drożdżowe? Wykonanie opiszę krok po kroku, żebyś bez problemu mogła przygotować sama w domu najlepsze paluchy drożdżowe. Składniki są łatwo dostępne w każdym sklepie. Poza tym jest to stosunkowo tania przekąska. Najważniejszymi składnikami są tutaj mąka, masło, niewielka ilość śmietany oraz oczywiście drożdże.
Najważniejsze jest przygotowanie zaczynu drożdżowego. W garnuszku rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru i śmietaną 18%. Odstawiamy na 15 minut pod przykryciem i czekamy aż zaczyn "ruszy". Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło (warto wykorzystać masło zamiast margaryny, ponieważ jest zdrowsze), sól, żółtka i zaczyn drożdżowy. Całość zagniatamy tak długo, aż nie będzie grudek. Ja wykorzystuję do tego celu robot kuchenny z hakiem. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Kroimy nożem na prostokąty o szerokości ok. 1,5 cm. Powinno wyjść ok. 24 paluchów (wszystko zależy od grubości ciasta oraz grubości pasków). Paski możemy lekko skręcić, dzięki temu będą dłuższe i będą miały fajniejszy kształt. Smarujemy wierzch białkiem jaja i posypujemy kminkiem, czosnkiem niedźwiedzim i solą.
W wersji na słodko dodajemy do ciasta więcej cukru i wierzch również posypujemy cukrem.
Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w piekarniku 13 minut w 220 stopniach.
Smacznego!
Wartości odżywcze Paluchów drożdżowych
Energia i białka
(30g)
Węglowodany w paluchach drożdżowych
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy w przepisie na paluchy drożdżowe
(30g)
Składniki mineralne w przepisie na paluchy drożdżowe
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Paluchach drożdżowych
Lista alergenów dla Paluchów drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
W przepisie na Paluchy drożdżowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- czosnek niedźwiedzi świeży