Paluchy wiedźmy

Opublikowano: 22.02.2022 r., 9:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Paluchy wiedźmy podane w brązowej miseczce.
Paluchy wiedźmy
Paluchy wiedźmy to bardzo dobry pomysł na Halloweenowe ciasteczka dla dzieci. Ciastka przypominające palce to ciekawy pomysł na upiorne słodycze. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 10 min
470 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło 1,5 kostki (300 g)
  • Migdały (50 g)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat migdałowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, malakser, blacha

Przepis na paluchy wiedźmy krok po kroku

Masło pokrój w kostkę.

Do malaksera wsyp mąkę, dodaj cukier, jajka, masło, proszek do pieczenia i aromat migdałowy.

Rozdrobnij do powstania kruszonki i wysp ciasto na blat.

Zagnieć gładkie ciasto i owiń folią spożywcza, schłodź w zamrażarce przez 30 minut.

Z ciasta formuj ciastka w kształcie palców.

W końcówkę ciasta wetknij migdał, który będzie imitował paznokieć.

Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 210 st. C piekarniku przez około 10 minut.

Jak oceniasz przepis na paluchy wiedźmy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób

Więcej informacji na temat paluchów wiedźmy

Paluchy wiedźmy to świetny pomysł na pyszne ciasta w kształcie palców. Straszne słodkie łakocie dla dzieci sprawdzą się podczas popularnego w USA święta duchów. Przepis na paluchy wiedźmy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, cukier, mąka pszenna, jajka, aromat migdałowy, proszek do pieczenia, migdały.

Jak zrobić paluchy wiedźmy? Masło pokrój w kostkę. Do malaksera wsyp mąkę, dodaj cukier, jajka, masło, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Rozdrobnij do powstania kruszonki i wysp ciasto na blat. Zagnieć gładkie ciasto i owiń folią spożywcza, schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Z ciasta formuj ciastka w kształcie palców. W końcówkę ciasta wetknij migdał, który będzie imitował paznokieć. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez około 10 minut.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.

Podsumowując smaczne ciasta to prosty przepis na dekoracje podczas święta duchów dla dzieci i dorosłych. Kruche ciastka można przechowywać w szczelnej puszcze przez 3-4 dni. Ciastka można udekorować także czerwonym lukrem, aby były jeszcze bardziej straszne. Ciastka na Halloween są dobre do spożycia od razu po upieczeniu.

Alergeny w paluchach wiedźmy

Lista alergenów dla paluchów wiedźmy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
    • aromat migdałowy

Wartości odżywcze paluchów wiedźmy

na 100g gotowej potrawy

Paluchy wiedźmy to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Pyszne ciastka powinny być spożywane przez nas maksymalnie dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
448.07
470.48
Białko (g)
7.79
8.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
47.37
49.73
Węglowodany przyswajalne (g)
46.75
49.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
26.48
27.81
Tłuszcze nasycone (g)
16.55
17.37
Tłuszcze nienasycone (g)
9.94
10.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.07
Tiamina (mg)
0.37
0.39
Ryboflawina (mg)
0.27
0.29
Niacyna (mg)
2.62
2.75
Foliany (µg (mcg))
63.45
66.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód (mg)
20.53
21.55
Potas (mg)
289.10
303.56
Wapń (mg)
112.27
117.88
Fosfor (mg)
222.23
233.34
Magnez (mg)
28.11
29.52
Żelazo (mg)
2.57
2.70
Cynk (mg)
0.71
0.74
Miedź (mg)
0.13
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny paluchów wiedźmy 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania paluchów wiedźmy

Koszt składników
37.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Migdały
50 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 50 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
37.10