Przepis na paluchy wiedźmy krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g 2 szklanki
- Cukier 200 g 1 szklanka
- Jajko 2 szt.
- Masło 300 g 1,5 kostki
- Migdały 50 g
- Proszek do pieczenia 20 g
Masło pokrój w kostkę.
Do malaksera wsyp mąkę, dodaj cukier, jajka, masło, proszek do pieczenia i aromat migdałowy.
Rozdrobnij do powstania kruszonki i wysp ciasto na blat.
Zagnieć gładkie ciasto i owiń folią spożywcza, schłodź w zamrażarce przez 30 minut.
Z ciasta formuj ciastka w kształcie palców.
W końcówkę ciasta wetknij migdał, który będzie imitował paznokieć.
Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 210 st. C piekarniku przez około 10 minut.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Magdalenki
-
Tarta z malinami
-
Pieguski
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Kruche ciasto

(liczba kalorii)
Paluchy wiedźmy - cechy przepisu
Więcej o paluchach wiedźmy
Paluchy wiedźmy to świetny pomysł na pyszne ciasta w kształcie palców. Straszne słodkie łakocie dla dzieci sprawdzą się podczas popularnego w USA święta duchów. Przepis na paluchy wiedźmy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, cukier, mąka pszenna, jajka, aromat migdałowy, proszek do pieczenia, migdały.
Jak zrobić paluchy wiedźmy? Masło pokrój w kostkę. Do malaksera wsyp mąkę, dodaj cukier, jajka, masło, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Rozdrobnij do powstania kruszonki i wysp ciasto na blat. Zagnieć gładkie ciasto i owiń folią spożywcza, schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Z ciasta formuj ciastka w kształcie palców. W końcówkę ciasta wetknij migdał, który będzie imitował paznokieć. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez około 10 minut.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.
Podsumowując smaczne ciasta to prosty przepis na dekoracje podczas święta duchów dla dzieci i dorosłych. Kruche ciastka można przechowywać w szczelnej puszcze przez 3-4 dni. Ciastka można udekorować także czerwonym lukrem, aby były jeszcze bardziej straszne. Ciastka na Halloween są dobre do spożycia od razu po upieczeniu.
Wartości odżywcze paluchów wiedźmy
Energia i białka
(105g)
Węglowodany w paluchach wiedźmy
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Witaminy w przepisie na paluchy wiedźmy
(105g)
Składniki mineralne w przepisie na paluchy wiedźmy
(105g)
-
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
masło,
migdały,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w paluchach wiedźmy
Lista alergenów dla paluchów wiedźmy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
- aromat migdałowy