Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto czytając instrukcję gotowania makaronu, nie stosował zalecanej ilości wody. Bardzo często wydaje nam się, że gotując makaron w mniejszym garnku i z mniejszą ilością wody, zrobimy to szybciej. Jednak jest to duży błąd, który znacznie wpływa na końcową jakość naszych kluseczek, ponieważ może przyczynić się do jego sklejenia podczas gotowania.
Czy na pewno wiesz, jak ugotować makaron? Błąd nr 7 cię zaskoczy
1. Za mały garnek
2. Przelewanie zimną wodą
To również częsty błąd, który popełniamy. Za to możemy obwiniać głównie naszą tradycję, gdzie przygotowane z mąki pszennej kluski do zupy lubiły się mocno sklejać podczas studzenia. Jednak obecnie, makaron przygotowany z mąki pszennej durum nie wymaga takiego nagłego studzenia.
3. Za często mieszasz
Podczas gotowania makaronu nie powinno się go zbyt często mieszać. 1 - 2 razy wystarczą, aby makaron na pewno się nie skleił. Oczywiście, tu również ma znaczenie, ile wody użyjesz do jego gotowania. Pamiętaj, odpowiednia ilość wody w garnku najlepiej zadba o twój makaron.
4. Za bardzo wszystkim dogadzasz
Mąż woli makaron spaghetti, córka kokardki a syn makaron penne? Decydujesz się więc na wrzucenie wszystkich rodzajów do jednego garnka. To również duży błąd, który może spowodować, że makaron ostatecznie wyjdzie niesmaczny – za twardy lub za miękki. Wynika to z tego, że większość makaronów ma podany inny czas gotowania, dlatego ciężko jest wszystkie równomiernie ugotować za jednym razem. Dużo łatwiej będzie przekonać resztę członków rodziny, że makaron to makaron. Zawsze też możesz ugotować różne rodzaje makaronu - każdego dnia wykorzystać inny pomysł na obiad z makaronem.
5. Za bardzo boisz się soli
Sól nieznacznie poprawia smak makaronu podczas gotowania. Niektórzy uważają jednak, że przyspiesza on również czas gotowania. Jest to niestety mit. Sól poprawia jedynie walory smakowe. Pamiętaj jednak, by dodać ją do już wrzącej wody, aby nie uszkodzić garnka.
6. Za bardzo wierzysz w mity
Dodawać olej czy nie dodawać? To jest jedna z najczęstszych kłótni wśród koneserów makaronu. Jednak okazuje się, że gotowanie makaronu durum z dodatkiem oleju kompletnie nic nie zmienia. Wręcz przeciwnie - może się to przyczynić do zepsucia smaku makaronu, co ostatecznie wpłynie na całą potrawę, którą przyrządzasz. Kolejnym argumentem jest to, że taki makaron ugotowany w wodzie z olejem dużo trudniej łączy się z pieczołowicie przygotowanym przez ciebie sosem. A przecież o to właśnie chodzi, by makaron i sos połączyły się ze sobą perfekcyjnie.
7. Za krótko
Pomimo wyraźnych instrukcji na opakowaniu, ile gotować makaron, proponuję podejść do tego nieco mniej restrykcyjnie. Podany czas jest czasem sugerowanym. Ma na niego wpływ wiele czynników, np. rozmiar garnka, rodzaj palnika, a także twardość wody. W tym miejscu radzę posługiwać się zmysłem smaku. Ostrożnie wyłów jedną kluseczkę i sprawdź, czy na pewno jej miękkość jest już w porządku. Kto choć raz jadł niedogotowany makaron z widoczną mąką mimo stosowania się do zaleceń, ten wie, o czym mówię.
8. Za długo
Czy może być coś gorszego niż rozkapciały, miękki makaron? Chyba nie. Tak ugotowany makaron może popsuć nawet najbardziej wyszukany sos. Koniecznie uważaj na to, aby nie gotować makaronu za długo. Nie dość, że jest wówczas niesmaczny, to jest dodatkowo zdecydowanie mniej zdrowy. Makaron ugotowany al dente ma stawiać delikatny opór pod zębami, a nie rozcierać się pod naporem języka! Taki bardzo miękki makaron ma wyższy indeks glikemiczny, więc też szybciej będziesz po nim głodny.
Zobacz podobne newsy
-
Obiad dla bąbelka, czyli pewniaki na obiad dla dzieci
-
Obiad dla "starego" - ugotuj mężowi ekstra obiad
-
Pamiętasz jeszcze ten hit Tik Toka? Przygotuj go dzisiaj na obiad!
-
Poczuj się jak prawdziwy Włoch, jedząc te pyszne makarony z naszych przepisów
-
Chipsy z makaronu??? Nie wyrzucaj rozgotowanego makaronu, uratuj go w prosty sposób!
-
Masz makaron? Masz obiad! Oto proste przepisy!
-
Wystarczy użyć makaron i tego, co masz w lodówce - obiad gotowy!
-
Jak gotować warzywa, by nie traciły koloru? Sprawdź te triki
-
Szybkie zapiekanki z makaronu. Rach, ciach i gotowe!
-
Carbonara na 5 sposobów - sprawdź, jak szybko zrobić włoskie danie
-
Carbonara na kilka sposobów - każdy znajdzie coś dla siebie