Te produkty stosuj zamiast pieczywa i zobacz, jak chudniesz

Kanapka z waflami ryżowymi
Do kanapek nie musisz koniecznie dodawać pieczywa, zamiast niego możesz skorzystać na przykład ze świeżej papryki, fot. SerPhoto
ikona podziel się
Opublikowano: 11.08.2024 r., 8:41 | Autor: Paulina Lipińska
Jesz każdego dnia pieczywo? Nie wyobrażasz sobie posiłku bez świeżego, chrupiącego chleba lub bułek? Pieczywo jest owiane złą sławą na diecie. Jest wysokokaloryczne i pyszne, a to oznacza, że spożywamy go zbyt dużo. Chcesz schudnąć i ograniczyć ilość pieczywa, które zjadasz? Podpowiadamy ci, jakie zmiany nanieść w jadłospisie, by ograniczyć kilokalorie lub zwiększyć wartość odżywczą swojego menu.

Jakie pieczywo na diecie jest najlepsze?

Chleby, bułki, słodkie przekąski... Pieczywo towarzyszy nam zawsze i wszędzie. Zwłaszcza świeże jest bardzo kuszące i wielu z nas nie może mu się oprzeć. Niestety jedzenie dużej ilości pieczywa nie każdemu sprzyja.

Pieczywo składa się głównie z węglowodanów. Zawiera także trochę białka oraz tłuszcze. Wszystko zależy od rodzaju pieczywa. Jeżeli chleb zawiera dodatek ziaren, nasion czy orzechów, ma on wyższą kaloryczność oraz zawartość tłuszczu, ale też dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe.

Zdrowy człowiek powinien jeść pieczywo z pełnego ziarna. Taki chleb ma większą ilość błonnika, witamin oraz minerałów, które są potrzebne dla organizmu. Natomiast pieczywa pełnoziarnistego o dużej zawartości błonnika nie powinny jeść osoby, które nie mogą spożywać go w nadmiarze (na przykład osoby mające problemy z jelitami).

Wiele z nas, będąc na redukcji, wybiera chrupkie pieczywo. Jest to trochę mniej polecany produkt w zdrowej diecie, ze względu na to, że jest wysoko przetworzone.

Czym zastąpić pieczywo?

Zamiana lub ograniczenie pieczywa na rzecz innych produktów mogą być naprawdę skuteczne w odchudzaniu. Oto nasze podpowiedzi - na co zamienić pieczywo, by schudnąć:

  • świeża papryka,
  • liście sałaty,
  • duże grzyby,
  • awokado,
  • przypieczony ser żółty (który po ostudzeniu staje się stabilny),
  • cukinia, bakłażan,
  • wafle ryżowe i pieczywo chrupkie - mniej kaloryczne, ale przetworzone (pamiętaj o tym!).

Te wszystkie propozycje możesz użyć jako kromka chleba. Świeże warzywa to genialny sposób na niskokaloryczną kanapkę. Dobrze utrzymują składniki, a przy tym mają dużo witamin i minerałów. Grzyby (na przykład duże pieczarki grillowe) są super pomysłem na zamiennik nadziewanych, pieczonych 'bułeczek".

Czy trzeba całkowicie wyeliminować pieczywo, żeby schudnąć?

Jeśli chodzi o samą redukcję masy ciała, wyeliminowanie pieczywa nie jest rzeczą niezbędną. Stosując się do założeń diety IIFYM, możesz jeść także pieczywo, a jednocześnie chudnąć.

Jednakże bardzo dużo daje ograniczenie lub wyeliminowanie pieczywa w kontekście utraty masy ciała. Wynika to z faktu, że jeśli było do tej pory jedzone bez ograniczeń, zmniejsza się pułap produktów o tę grupę składników dozwolonych na diecie (pieczywo), skutecznie obniżając ilość kilokalorii (ponieważ pieczywo nie należy do niskokalorycznych).

Jak pisze Onet, jedząc pieczywo bez żadnych ograniczeń bardzo łatwo jest przekroczyć dzienne zapotrzebowanie, a to przyczynia się do przyrostu masy ciała.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto