Nie wszyscy mogą jeść kiszoną kapustę. Należysz do takich osób?

Kobieta z bólem brzucha
Niektóre osoby nie mogą jeść kiszonej kapusty, ponieważ może niekorzystnie wpływać na zdrowie, fot. Pormezz
ikona podziel się
Opublikowano: 06.02.2024 r., 17:00 | Autor: Paulina Lipińska
Kapusta kiszona jest dosyć popularna w diecie Polaków. To doskonały produkt, z którego można zrobić pyszne potrawy. Wykazuje szereg korzystnych dla zdrowia właściwości, ale niestety ma także pewne przeciwwskazania do jedzenia. Sprawdź, dla kogo kiszona kapusta jest nieodpowiednia i w jaki sposób może szkodzić.

Do czego użyć kapusty kiszonej oraz jakie ma właściwości?

Kiszona kapusta to biała kapusta poszatkowana drobno poddana procesowi kiszenia. W kuchni polskiej można wykorzystać ją na wiele różnych sposobów. Najczęściej znane propozycje z jej użyciem to:

  • surówka z kapusty kiszonej;
  • bigos;
  • kapuśniak;
  • pierogi z kapustą;
  • łazanki...

Kiszona kapusta posiada bardzo cenne dla zdrowia właściwości. Zawiera między innymi żelazo, magnez, miedź, wapń, fosfor, sód, cynk, witaminę A, C, K, E, z grupy B, przeciwutleniacze, siarkoorganiczne związki oraz bakterie Lactobacillus. Jest to niskokaloryczny składnik diety, ponieważ w 100 g kiszonej kapusty jest tylko 19 kilokalorii. Świetnie sprawdza się na diecie odchudzającej. Poza tym zawiera dużo błonnika, który jest ważny między innymi w diecie cukrzycowej (wpływa na zmniejszenie poziomu glukozy we krwi i zapewnia sytość). Krótko mówiąc, dzięki jedzeniu kapusty kiszonej poprawiasz wygląd włosów, skóry i paznokci. Obniża się wartość złego cholesterolu, poprawia się odporność. Kiszona kapusta zapobiega zaparciom i wspiera mikrobiom. Ogranicza też ryzyko powstawania anemii (zwiększając wchłanianie żelaza), a także wspiera pracę żołądka.

Kto powinien ograniczyć spożycie kapusty kiszonej?

Jak widać, jest to dobry składnik diety, który oddziałuje dobrze w wielu aspektach zdrowia. Pomimo to, należy wyeliminować albo ograniczyć jedzenie kiszonej kapusty u osób, które nie mogą jeść zbyt dużej ilości soli. Nadmiar jej w diecie powodować może choroby serca, w tym nadciśnienie tętnicze oraz zawał serca. Zbyt duża ilość soli może też sprzyjać powstawaniu problemów związanych z nerkami.

Jeśli zauważyłaś/eś, że po zjedzeniu kapusty kiszonej masz bóle brzucha, wzdęcia czy gazy, oznacza to, że możesz mieć wrażliwy układ pokarmowy. Osoby cierpiące na Zespół Jelita Drażliwego (ZJD) albo przerost bakterii jelitowych (SIBO) nie powinny jeść kapusty kiszonej, która wywołuje nieprzyjemne objawy.

Bierzesz leki przeciwzakrzepowe? Nie jedz kiszonej kapusty - zmniejsza ona działanie leków, zwiększa ryzyko powstawania zakrzepów i powoduje pogorszenie samopoczucia.

Ze względu na to, że kapusta nie zalicza się do składników lekkostrawnych, nie należy jeść jej chorując na wątrobę. Nie jest także wskazana w przypadku nietolerancji histaminy - mogą pojawiać się niekorzystne objawy ze strony układu pokarmowego.

Ze względu na to, że w kapuście kiszonej występują goitrogeny, nie zaleca się jej spożywać w nadmiarze przy chorowaniu na niedoczynność tarczycy. Może to powodować pojawianie/powiększanie się wola.

Zdrowa? Zależy dla kogo

Jeśli nie cierpisz na powyższe dolegliwości, jedz kapustę kiszoną śmiało i korzystaj z tego przywileju. Dostarczysz w ten sposób wiele dobra dla swojego zdrowia. Gdy zjadanie kiszonej kapusty ci szkodzi, nie ma wątpliwości co do tego, by wykluczyć ją ze swojego menu.

Czasami kluczem jest dawka. Być może dla ciebie niewielka ilość kapusty kiszonej nie będzie szkodliwa. Należy obserwować swój stan zdrowia i zdecydować, czy to dobry produkt dla ciebie.

Widelec z kiszoną kapustą
Kiszona kapusta wywiera prozdrowotne właściwości, ale w pewnych przypadkach trzeba uważać, fot. Madeleine Steinbach

Źródła:

  • Probiotics and athletic performance: a systematic review, Curr Sports Med Rep, 2007 Jul;6(4):269-73, Andrew W. Nichols.
  • Cardiovascular Disease Death Before Age 65 in 168 Countries Correlated Statistically with Biometrics, Socioeconomic Status, Tobacco, Gender, Exercise, Macronutrients, and Vitamin, Cureus, 2016 Aug 24;8(8):e748, David K. Cundiff, Paul S. Agutter
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto