Opublikowano: 21.09.2024 r., 12:52
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Standardową panierkę do kotletów z kurczaka stanowi jajko, mąka i bułka tarta. Jednak to nie jedyna propozycja, aby otrzymać pyszny i chrupiący „płaszczyk” dla delikatnego mięsa. Przekonaj się, że rezygnując z bułki tartej, możesz zupełnie odmienić smak swoich kotletów i to na lepszy.
Choć ten składnik kojarzymy głównie ze śniadaniem, to właśnie płatki mogą być świetną alternatywą dla bułki tartej. Mowa tu m.in. o płatkach owsianych i płatkach kukurydzianych.
Te pierwsze to zdrowe źródło błonnika i witamin z grupy B. Lekko rozdrobnione płatki owsiane nadadzą chrupkości panierce i dodatkowego zdrowia.
Kolejna propozycja, czyli płatki kukurydziane to wręcz element obowiązkowy przy tworzeniu np. nuggetsów. Nadają one kotletom pięknego złocistego koloru i oczywiście idealnej chrupkości. Koniecznie wypróbuj tę wersję, jeśli lubisz podawać pięknie wyglądające kotlety.
Panierkę możesz wykonać również z samej mąki kukurydzianej wymieszanej z przyprawami. Ona również nada złocistego koloru, a przyprawy dodatkowego smaku i aromatu.
Jeśli lubisz gotowe rozwiązania to rozejrzyj się w sklepie za panko lub panierką ryżową. Ta ostatnio przygotowana z mieszanki mąki ryżowej i kukurydzianej, dzięki swojej lekkości świetnie uzupełni smak drobiowego, delikatnego mięsa.
Panko może na pierwszy rzut oka przypominać standardową bułkę tartą, jednak jest między nimi znaczna różnica. Panko jest znacznie lżejsze i bardziej chrupiące niż typowa, polska bułka tarta. To dlatego tak świetnie pasuje do kotletów, które mają łączyć w sobie miękkość mięsa i charakterystyczną kruchość panierki.
Jeśli lubisz w kuchni eksperymenty, to koniecznie wykonaj panierkę z mielonych orzechów lub nasion. Tutaj możesz sięgnąć po migdały, orzechy włoskie, sezam lub pestki dyni. Każdy z tych dodatków nada innego smaku, ale także uzupełni kotlety w cenne dla zdrowia tłuszcze i białko.
Jeżeli niestraszne ci niespotykane połączenia to zamiast bułki tartej użyj wiórków kokosowych. Taki egzotyczny element sprawi, że domownicy zapamiętają „zwykłe kotlety” na dłużej.