Nie masz bułki tartej? Do panierowania kotletów nie jest w ogóle potrzebna!

Kotlet na białym talerzu z dodatkiem pieczonych ziemniaków
Kotlety w panierce to częsty wybór na obiad, fot. Brent Hofacker
ikona podziel się
Opublikowano: 21.09.2024 r., 12:52 | Autor: Ewa Cierpiał
Standardową panierkę do kotletów z kurczaka stanowi jajko, mąka i bułka tarta. Jednak to nie jedyna propozycja, aby otrzymać pyszny i chrupiący „płaszczyk” dla delikatnego mięsa. Przekonaj się, że rezygnując z bułki tartej, możesz zupełnie odmienić smak swoich kotletów i to na lepszy.

Płatki nie tylko na śniadanie

Choć ten składnik kojarzymy głównie ze śniadaniem, to właśnie płatki mogą być świetną alternatywą dla bułki tartej. Mowa tu m.in. o płatkach owsianych i płatkach kukurydzianych.

Te pierwsze to zdrowe źródło błonnika i witamin z grupy B. Lekko rozdrobnione płatki owsiane nadadzą chrupkości panierce i dodatkowego zdrowia.

Kolejna propozycja, czyli płatki kukurydziane to wręcz element obowiązkowy przy tworzeniu np. nuggetsów. Nadają one kotletom pięknego złocistego koloru i oczywiście idealnej chrupkości. Koniecznie wypróbuj tę wersję, jeśli lubisz podawać pięknie wyglądające kotlety.

Nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych na szarym talerzu
Panierka z płatków kukurydzianych nadaje pięknego koloru i chrupkości, fot. Sławomir Fajer

Mąka w różnej postaci

Panierkę możesz wykonać również z samej mąki kukurydzianej wymieszanej z przyprawami. Ona również nada złocistego koloru, a przyprawy dodatkowego smaku i aromatu.

Jeśli lubisz gotowe rozwiązania to rozejrzyj się w sklepie za panko lub panierką ryżową. Ta ostatnio przygotowana z mieszanki mąki ryżowej i kukurydzianej, dzięki swojej lekkości świetnie uzupełni smak drobiowego, delikatnego mięsa.

Panko może na pierwszy rzut oka przypominać standardową bułkę tartą, jednak jest między nimi znaczna różnica. Panko jest znacznie lżejsze i bardziej chrupiące niż typowa, polska bułka tarta. To dlatego tak świetnie pasuje do kotletów, które mają łączyć w sobie miękkość mięsa i charakterystyczną kruchość panierki.

Orzechy czy wiórki?

Jeśli lubisz w kuchni eksperymenty, to koniecznie wykonaj panierkę z mielonych orzechów lub nasion. Tutaj możesz sięgnąć po migdały, orzechy włoskie, sezam lub pestki dyni. Każdy z tych dodatków nada innego smaku, ale także uzupełni kotlety w cenne dla zdrowia tłuszcze i białko.

Jeżeli niestraszne ci niespotykane połączenia to zamiast bułki tartej użyj wiórków kokosowych. Taki egzotyczny element sprawi, że domownicy zapamiętają „zwykłe kotlety” na dłużej.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto