#EUChooaseSafeFood, czyli walka z marnowaniem żywności

Lodówka z termometrem i jedzeniem
Kampania #EUChooseSafeFood w poprzednich latach odniosła sukces, więc jest kontynuowana, fot. The Toidi
ikona podziel się
Opublikowano: 10.02.2024 r., 15:00 | Autor: Paulina Lipińska
W sklepach często półki „uginają się” pod nadmiarem produktów żywnościowych. Często kupujesz zbyt dużo, twoje jedzenie marnuje się i psuje? Jeśli nie wiesz, jak mądrze gospodarować jedzeniem, na pomoc przychodzi kampania #EUChooseSafeFood. Sprawdź, czego ona dotyczy i jak wiele można z niej wynieść.

#EUChooseSafeFood - czym jest?

Razem z Głównym Inspektoratem Sanitarnym (GIS), Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa żywności (EFSA) przeprowadzają kampanię pod nazwą #EUChooseSafeFood. Ma ona na celu edukować, jak świadomie wybierać i przechowywać żywność. W 2023 roku odbyła się trzecia akcja, w której wzięło udział 16 krajów, takich jak:

  1. Macedonia Północna,
  2. Słowacja;
  3. Bułgaria;
  4. Belgia;
  5. Cypr;
  6. Włochy;
  7. Polska;
  8. Irlandia;
  9. Grecja;
  10. Austria;
  11. Portugalia;
  12. Słowenia;
  13. Łotwa;
  14. Rumunia;
  15. Chorwacja;
  16. Czechy.

Główne działania kampanii #EUChooseSafeFood to między innymi:

  • informacje o prawidłowym przechowywaniu żywności;
  • nauka czytania etykiet produktów żywnościowych;
  • przybliżenie tematu dodatków do żywności;
  • odpowiedź na pytania, jak przygotowywać posiłki.

Najważniejszym zagadnieniem były sposoby zapobiegania chorobom, które mogą być przenoszone przez pożywienie, patenty na niemarnowanie żywności oraz nauka odpowiedniej higieny żywności.

Kampania #EUChooseSafeFood naucza konsumentów, w jaki sposób mogą wybierać zdrowsze jedzenie, a także jak w łatwiejszy sposób podejmować odpowiednie decyzje dotyczące produktów spożywczych.

Do kogo kieruje się kampanię #EUChooseSafeFood?

Jeśli znajdujesz się w przedziale wiekowym od 25 do 45 lat, a dodatkowo jesteś młodym rodzicem lub osobą, która interesuje się nauką oraz bezpieczeństwem żywności, kampania #EUChooseSafeFood jest właśnie dla ciebie.

W roku 2022 70% respondentów stwierdziło, że ufa Unii Europejskiej oraz krajowym rządom pod względem bezpieczeństwa żywności. Poziom ten wzrósł przez rok o 10%. Oznacza to, że poprzednie edycje nie poszły na marne i odniosły sukces. Przyniosły pozytywny wynik, który mówi, że coraz większa ilość społeczeństwa ma świadomość, że decyzje dotyczące bezpieczeństwa żywności są oparte na nauce.

Jeżeli jesteś zainteresowana/y tym wydarzeniem, możesz zapoznać się ze szczegółami na oficjalnej stronie https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-pl. 

Para robiąca świadome zakupy
Robiąc odpowiedzialne zakupy, jesteś w stanie wiele zyskać - oszczędzasz pieniądze i ograniczasz marnowanie żywności, fot. Mangostar

Warto się edukować w tym temacie

Każdy powinien mieć świadomość, w jaki sposób można zapobiegać marnowaniu żywności. Prawidłowe robienie zakupów, czytanie etykiet i sporządzanie listy zakupów to kilka z wielu czynności, które pomogą ci mądrze gospodarować żywnością, a także pieniędzmi.

Jeżeli interesuje cię temat nie marnowania żywności, polecamy zapoznać się z #ChaosCooking. Trend ten także polega na mądrym wykorzystaniu jedzenia. Warto też wspomnieć tu o freeganizmie - poszukiwaniu zdatnego do spożycia jedzenia, które ktoś wyrzucił do śmietnika.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto