Deska przekąsek to tylko jedzenie czy już sztuka?

Ułożone przekąski na desce
Pięknie ułożone przekąski dużo bardziej zachęcają do ich skosztowania, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 15.03.2024 r., 18:47 | Autor: Ewa Cierpiał
Coraz bardziej modne staje się podawanie podczas przyjęć monoporcji ułatwiających spróbowanie wielu rzeczy, bez konieczności nabierania dużych ilości jedzenia. W ten trend idealnie wpisują się deski przekąsek, które obecnie zakrawają o sztukę! Ma być pięknie i smacznie.
Z tego artykułu dowiesz się:
  1. Deski
  2. Bez deski
  3. Jako ozdoba
  4. Jako sztuka

Deski

Deski z przekąskami wzięły się od popularnych we Włoszech i Francji desek serów, gdzie na drewnianej desce podawano duże kawałki serów, które każdy zainteresowany spróbowaniem mógł ukroić z pomocą mini noża i widelczyka dopasowanego do deski.

Z czasem jednak deski zaczęły się rozrastać i teraz oprócz serów układa się na nich aromatyczne szynki długo dojrzewającej, słone przekąski jak grissini czy krakersy i obowiązkowo owoce lub warzywa, które dodają koloru całej kompozycji. Dodać można również jadalne kwiaty, słodycze, pasty, orzechy, pestki, oliwki i w sumie wszystko, co przyjdzie nam do głowy!

Takie połączenie ma wiele zalet. Przede wszystkim zajmuje mniej miejsca niż ułożenie każdej z przekąsek na oddzielnym naczyniu. Kolejna sprawa to oczywiście piękny wygląd, który zachęca gości do częstszego sięgania po przygotowane rzeczy.

@evapautov One of my favorite snack displays to make that also serves as a decorative center piece #charcuterie #charcuterieboard #snackboard #partyplatter #diydecor #partysnacks ♬ Echos in My Mind (Lofi) - Muspace Lofi

Bez deski

Przygotowanie deski przekąsek jak się okazuje, nie wymaga nawet deski! Jeśli przygotowujecie przyjęcie dla większej ilości osób i chcecie wszystkich ugościć w taki wspaniały sposób, to wystarczy ułożyć wszystko na blacie.

Warto jednak pamiętać o higienicznym przygotowaniu miejsca, gdzie będą podane przekąski. Przede wszystkim dokładnie umyjcie i zdezynfekujcie blat, a jedzenie ułóżcie na wcześniej przygotowanym papierze do pieczenia. Dzięki temu macie pewność, że zachowacie czystość.

Na poniższym filmiku możecie zobaczyć proces przygotowania takiej dużej „deski”. Co najciekawsze, autorka zdecydowała się przygotować ją sama, gdy usłyszała cenę 615 $ za deskę od firmy cateringowej. Podejrzewam, że wyszło jej to nawet piękniej niż deska, którą dostałaby w takiej kosmicznej cenie. Musicie przyznać, że ma dziewczyna talent!

@loverboards This is honestly one of my best works. #grazingtable #grazingboard #charcuterieboard #charcuterie #cheeseboard ♬ It's the Most Wonderful Time of the Year - Andy Williams

Jako ozdoba

Okazuje się, że deski przekąsek tracą już powoli kształt deski! W końcu kto powiedział, że wszystko musi leżeć na płaskiej desce? W okresie świąt Bożonarodzeniowych można było znaleźć filmiki z przekąskami przyczepionymi do styropianowych choinek, dzięki czemu niesamowicie upiększały świąteczne stoły! Kto by pomyślał, że choinkę i to w dodatku taką piękną można zjeść ze smakiem!

@ciiaracolon What could possibly be better than a Charcuterie Christmas Tree? #christmasappetizers #christmasappetizer #christmascharcuterie #charcuterieboard #charcuterie #charcuteriechristmas #charcuteriechristmastree ♬ Sleigh Bells (PhatCap! Trap Remix) - Ronettes

Jako sztuka

Deska przekąsek nie tylko nadaje się na przyjęcie, ale również na wieczór filmowy! Będzie to zdrowsza i bardziej efektowna przekąska niż paczka chipsów. Jeśli masz więcej wolnego czasu, możesz spróbować przygotować niezwykle piękną i smaczną różę z salami! O tak, ten kwiatek to prawdziwy hit na deskę przekąsek. Nie rzucaj byle jak plasterków, tylko spróbuj przygotować z nich różane płatki. Nie będą pachnieć kwiatowo, ale na pewno pocieknie ci ślinka!

@ainttooproudtomeg How to Salami Rose (the better way). What do you think? #charcuterie #foodtok #learnfromme #salamirose ♬ Wop It - Lil Vada
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto