Syrop daktylowy - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w syropie daktylowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Syrop daktylowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
syrop daktylowy 60 39
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego syropu daktylowego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak syrop daktylowy indeks glikemiczny wynosi 60, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z syropem daktylowym
Daktyle, Daktyle suszone, Syrop klonowy, Syrop z agawy

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla syropu daktylowego

Syrop daktylowy
Kategoria produktu Cukier, słodkie przetwory, słodycze
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 60
(średni)

Przepisy z syropem daktylowym

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto