Pomidor i ogórek - czy można łączyć je razem w sałatce?
Opublikowano: 16.05.2024 r., 14:51
|
Autor: Ewa Cierpiał
Wśród konsumentów warzyw, bardzo popularne jest stwierdzenie, że nie należy łączyć w jednym daniu pomidora i ogórka. Oba te warzywa cieszą się w Polsce dużym uznaniem. Według danych GUS z 2016 roku spożywamy średnio 10 kg pomidorów na osobę na rok, a ogórków 6 kg. Mimo to wciąż trudno zjeść każdemu z nas zalecane minimum 400 g warzyw dziennie. Biorąc pod uwagę, że wciąż w diecie jest za mało warzyw, to czy faktycznie łączenie pomidora i ogórka jest tak niebezpieczne?
Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane dosłownie wszędzie. Spożywane w postaci świeżej, jak i po obróbce, świetnie odnajdują się w potrawach na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C.
Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.
Częste spożywanie pomidorów może zmniejszyć ryzyko miażdżycy, wystąpienia nowotworu prostaty i szyjki macicy. Działają również moczopędnie, wspierają trawienie i układ odpornościowy.
Ogórki
Ogórki to jedne z bardziej popularnych warzyw w Polsce. Te zielone, długie warzywa spożywane są najczęściej w formie surowej, ale równie popularne są jako przetwory na zimę. Świeże ogórki szczególnie chętnie spożywane są jako składniki sałatek. 90% ogórka stanowi woda. Stąd też bardzo niska kaloryczność tego warzywa, zaledwie 19 kcal w 100 g ogórków. Mimo to w ogórkach znaleźć można wiele witamin np. witaminę C oraz witaminy z grupy B.
Oprócz kuchni ogórki popularne są również w … kosmetyce. Na pewno każdy z Was choć raz zauważył w filmie plasterki ogórka położone na powieki podczas zabiegów upiększających. Taki schłodzony plasterek ogórka może zmniejszyć opuchliznę i zacienienie pod oczami.
Jak widzicie, ogórki są dobre na wszystko. Spokojnie mogą spożywać je małe dzieci, osoby potrzebujące diety z niskim IG czy też osoby chcące zadbać o swoją masę ciała.
Fakt czy jednak mit?
O szkodliwości połączenia ogórka z pomidorem można usłyszeć na każdym kroku. Najczęściej powielaną teorią jest, że w ogórkach znajduje się askorbinoza – enzym rozkładający witaminę C. I jest to prawda — zawarty w ogórkach enzym może wpłynąć na spożycie mniejszej ilości witaminy C z pomidora. Jednak również ten enzym znajdziemy np. w cukinii czy kabaczku.
Jednak nie jest to powód do obaw oraz rezygnacji z pysznych sałatek z ogórkiem i pomidorem. Wręcz przeciwnie takie połączenie przyniesie więcej pożytku niż szkody. Przede wszystkim dlatego, że w polskiej diecie ogórek i pomidor to nie jedyne źródła witaminy C. Dużo witaminy C dostarczymy z papryką, ziemniakami, cytrusami, warzywami kapustnymi, natką pietruszki i innymi warzywami lub owocami. A rezygnacja z jedzenia pomidorów czy ogórków (razem lub samodzielnie) zmniejszy ilość innych ważnych składników odżywczych tych warzyw.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla osoby dorosłej to około 1 mg na kg masy ciała. Jeśli jesteś palaczem, to musisz dodać jeszcze 35 mg witaminy C na dzień. Taką ilość łatwo dostarczyć, zjadając dziennie tylko 1 paprykę! Szkorbut – czyli choroba wynikająca z niedoboru witaminy C jest już prawdziwą rzadkością.
Możesz się martwić o połączenie pomidora z ogórkiem tylko wtedy, gdy są to jedyne warzywa w twojej diecie i zawsze spożywasz je razem. Wierzę jednak, że w twojej kuchni królują różnorodne, pyszne warzywa i słodkie owoce!
Co jeszcze zrobić, aby stracić jak najmniej witaminy C z połączenia w jednej sałatce ogórka i pomidora?
Reakcja enzymu na witaminę nie jest natychmiastowa, więc staraj się spożywać sałatkę zaraz po przygotowaniu.
Dodawaj do sosu sałatkowego ocet lub sok z cytryny. Enzym askorbinazy najlepiej działa w środowisku o pH 5,6, dlatego zakwaszenie sałatki znacznie go zneutralizuje.
Podsumowanie
Choć od wielu lat dietetycy i lekarzy alarmują, że warzyw codziennie w diecie powinno być minimum 400 g, to wciąż wielu osobom ciężko jest ją spożyć. A taka ilość zapewni nie tylko zapotrzebowanie na witaminę C, ale również pozwoli uzyskać wiele innych wartościowych składników, które chronią przed rozwojem wielu chorób.
Dlatego też wierzenie w mity dotyczące spożywania ogórków i pomidorów mogą przyczynić się do jeszcze mniejszego spożycia warzyw, a to może negatywnie wpłynąć na zdrowie.
Dlatego, jeśli masz wybór zjeść pomidora z ogórkiem lub nie jeść tych warzyw wcale, to zdecydowanie nie wahaj się ani chwili i pakuj warzywa na talerz. Twój organizm ci podziękuję!