Sprawdź, jak uporać się ze wzdęciami - porady dietetyka

Dieta a redukcja wzdęć
Nadmierne wzdęcia i gazy mogą być niezwykle uporczywe i uprzykrzające życie, fot. Siniehina
ikona podziel się
Opublikowano: 21.08.2024 r., 8:52 | Autor: Ewa Cierpiał
Gazy jelitowe są zjawiskiem fizjologicznym w naszych jelitach. Jednak, gdy ich produkcja jest nadmierna i pojawia się ciągłe uczucie wzdętego brzucha to znak, że prawdopodobnie jest kilka rzeczy do zmiany w diecie, które mogą poprawić nasze samopoczucie. Sprawdź, jakie niepozorne zmiany mogą mieć duży wpływ na twoje zdrowie.

Zwróć uwagę na produkty

Niektóre produkty mają większy wpływ na produkcje gazów. Warto samemu zwrócić uwagę, czy jakiś konkretny produkt powoduje takie sytuacje. Najlepiej przez kilka dni prowadzić dzienniczek żywieniowy – zapisywać posiłki oraz występujące po nim samopoczucie i dolegliwości.

W pędzie życia codziennego często zapominamy nawet o tym, co zjedliśmy dzień wcześniej, a takie systematyczne spisywanie sprawi, że dużo łatwiej będzie zauważyć potencjalnego winowajcę.

Częstym sprawcom nadmiernej produkcji gazów są produkty ciężkostrawne:

  • Tłuste mięsa, ryby, wędliny i sery
  • Produkty mleczne
  • Nasiona roślin strączkowych (jeśli są nieumiejętnie wprowadzane do diety).
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe – makaron, grube kasze, brązowy ryż, pieczywo żytnie
  • Tłuszcze – smalec, słonina, boczek,
  • Słodycze – z dużą ilością cukru i tłuszczu, ciasta z kremem
  • Czosnek, cebula, ostre przyprawy
  • Ciężkie posiłki jak zupy z nasion roślin strączkowych, smażone mięsa, placki, jajka, ryby

Zwróć uwagę, jak jesz i pijesz

Za przyczynę powstawania gazów uznaje się również zbyt duże połykanie powietrza podczas dnia codziennego. Tutaj należy zwrócić uwagę na palenie tytoniu, ssanie cukierków oraz żucie gum, które przyczyniają się do takich zachowań.

Wybierając napoje, sięgaj po niegazowaną wodę i niegazowane napoje. Podczas spożywania napojów i jedzenia nie rozpraszaj się ani nie prowadź konwersacji. To również zmniejszy połykanie powietrza.

Przygotowując posiłki, wybieraj lżejsze produkty jak chude mięsa, chudy nabiał, odpowiednio przygotowane warzywa i owoce. Im „chudszy” sposób przygotowania posiłku, tym mniejsze ryzyko nadmiernych gazów. 

Warto pilnować również tego, aby ostatni posiłek miał miejsce 2-3 godziny przed snem, bez jakichkolwiek później przekąsek. To sprawi, że organizm łatwiej poradzi sobie z trawieniem, a tym samym zmniejszy się ryzyko wzdęć.

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Dobrym pomysłem będzie sprawdzenie stanu uzębienia. Ubytki zębów mogą przyczynić się do połykania powietrza.

Pamiętaj o aktywności fizycznej. Codziennie przez minimum 30 minut uprawiaj sport, na jaki pozwalają ci siły i zdolności. Już szybszy spacer powoduje, że pobudzona zostaje perystaltyka jelit, dzięki czemu gazy mogą zostać szybciej wydalone, zmniejszając wzdęcia.

Rozważ wprowadzenie probiotykoterapii pod okiem lekarza lub dietetyka. Częstą przyczyną nadmiernych gazów jest rozrost złych bakterii w jelitach, kosztem tych dobrych odpowiadających za prawidłowe trawienie.

Dziennik żywieniowy pomaga przy wzdęciach
Zwiększenie aktywności fizycznej i unikanie gazowanych napojów może pomóc, fot. Siniehina

Źródła:

  • https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/nadmierne-gazy-jelitowe_v3.pdf
  • https://www.mp.pl/pacjent/objawy/50663,wzdecia-czym-sa-co-je-powoduje-kiedy-zglosic-sie-do-lekarza-i-jakie-sa-domowe-sposoby-na-wzdecia-brzucha
  • https://www.mp.pl/pacjent/objawy/50648,gazy
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto