Dodawaj go codziennie do potraw i chroń swoje zdrowie!

Łyżeczka cynamonu i zdrowie
Dodawanie go do jedzenia sprawia, że możesz poprawić swoje zdrowie w skuteczny i do tego smaczny sposób, fot. aga7ta
ikona podziel się
Opublikowano: 06.05.2024 r., 17:11 | Autor: Paulina Lipińska
Cynamon jest przyprawą bardzo popularną w kuchni polskiej. Zwykle stanowi składnik deserów, ale dodaje się też go do potraw wytrawnych. Wiesz, że ta przyprawa wywiera bardzo pozytywny wpływ na zdrowie? Ma bardzo dużo substancji, które odpowiadają za wiele obszarów zdrowotnych. Ten tekst przekaże ci najważniejsze informacje na temat wartości zdrowotnych cynamonu, które sprawią, że przyjemnością zaczniesz dodawać go do jedzenia.

Czym jest cynamon i do czego się go dodaje?

Cynamonem nazywa się przyprawę stosowaną w kuchni, którą pozyskuje się z wysuszonej kory cynamonowca. Można kupić go jako sproszkowana wersja, a także jako laseczka cynamonu w całości. Cynamon ma korzenny, rozgrzewający smak i zapach.

Przyprawę tą najchętniej dodaje się do wypieków. Cynamon stanowi obowiązkowy składnik jabłecznika, szarlotki, ryżu z jabłkami oraz cinnamon rolls. Świetnie współgra ze wszystkimi potrawami, które zawierają jabłka, śliwki lub gruszki. Połączenie jego wraz z herbatą, kawą czy alkoholami daje świetne sposoby na zimowe i jesienne wieczory lub poranki.

Jednak nie tylko na słodko będzie fajnym rozwiązaniem. Super przykładem jest tajin czy zupy krem (na przykład z dyni) bądź gulasze. Dzięki cynamonowi takie dania nabiorą super korzennego, aromatu.

Cynamon chętnie stosuje się nie tylko ze względu na pyszny smak, ale też na jego niezwykłe działanie. Jakie? Czytaj dalej!

Cynamon w proszku i laski cynamonu
Obniża poziom glukozy i insuliny, przeciwdziała nowotworom i poprawia gospodarkę lipidów w organizmie - cynamon ma wszechstronne działanie, fot. Rawf8

Co zawiera w sobie cynamon?

W tej przyprawie znajduje się wiele cennych substancji, dzięki którym jego spożycie będzie wywierało bardzo dużo korzyści zdrowotnych. Do takich substancji zalicza się:

  • aldehyd cynamonowy;
  • epikatechina;
  • aldehyd hydrocynamonowy;
  • aldehyd benzoesowy;
  • eugenol;
  • kuminol;
  • terpeny;
  • garbniki;
  • kumaryna.

Ponadto znajdziesz w nim witaminę A, C, K, B6, kwas foliowy, a także wapń, żelazo, magnez.

Co dobrego daje włączenie cynamonu do diety?

Zalety spożywania cynamonu:

  • Korzystny wpływ na gospodarkę glukozy oraz insuliny we krwi - badania przeprowadzone w tym kierunku wykazały, że cynamon obniżył poziom glukozy we krwi.
  • Zmniejszenie stanów zapalnych.
  • Obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi - powyższe badania również wykazały pozytywny skutek w postaci zmniejszenia triglicerydów, które w nadmiarze sprzyjają występowaniu zawału serca, udaru mózgu, chorób serca i naczyń krwionośnych.
  • Zwiększenie tempa metabolizmu - można w ten sposób wpłynąć na szybszą utratę masy ciała.
  • Poprawienie lipidogramu - zmniejszenie poziomu "złego" cholesterolu LDL, zwiększenie ilości "dobrego" cholesterolu HDL, co sprawia, że cynamon ma działanie kardioprotekcyjne.
  • Przeciwdziałanie powstawaniu chorób nowotworowych - ogromna ilość związków aktywnych hamuje stres oksydacyjny, który odpowiada za powstawanie nowotworów.
  • Dobry wpływ na cerę - cynamon może pomóc w walce z trądzikiem.
  • Poprawa pamięci i koncentracji - zdecydowanie lepiej jest skoncentrować się na pracy bądź zapamiętać ważne terminy na egzamin.
  • Zapobieganie depresji - wywiera pozytywny wpływ na nastrój i wspomaga w walce z depresją.
  • Zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera oraz choroba Parkinsona czy demencja starcza.
  • Odmładzanie - poprzez właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
  • Dbanie o zęby - ma działanie zapobiegające pojawianiu się próchnicy.

Czy można jeść go w dużych ilościach?

Nie - nadmierna ilość cynamonu może zaszkodzić. Należy mieć zdrowy rozsądek, jak ze wszystkim. Zbyt duża ilość tej przyprawy może wywołać pewne problemy. Należy do nich zły wpływ na wątrobę - mogą powstawać krwotoki oraz żółtaczka. Kategoryczny zakaz jedzenia dań z cynamonem mają osoby, które mają problemy z pęcherzykiem żółciowym.

Z cynamonu nie powinny korzystać kobiety ciężarne. Może to być powód poronienia. Wrzody żołądka oraz dwunastnicy również są przeciwwskazaniem do jedzenia potraw cynamonowych.

Ponadto, ważne jest to, by tej przyprawy w nadmiernej ilości (zwłaszcza cynamonu chińskiego kasja) nie podawać najmłodszym przy rozszerzaniu diety. Najlepszy będzie cynamon cejloński, bo jest łagodniejszy. Cynamon jest silnym alergenem, może on wywołać poważną reakcję alergiczną, więc należy zachować szczególną ostrożność, jeśli dziecko pierwszy raz dostaje potrawę z cynamonem.

Źródła:

  •  Ann Fam Med, 2013 Sep-Oct;11(5):452-9. Cinnamon use in type 2 diabetes: an updated systematic review and meta-analysis. Robert W Allen, Emmanuelle Schwartzman, William L. Baker, Craig I. Coleman, Olivia J. Phung
  •  Food Funct, 2021 Dec 13;12(24):12194-12220. Beneficial effects of cinnamon and its extracts in the management of cardiovascular diseases and diabetes. Chang Shang, Hongchen Lin, Xuqin Fang, Yuling Wang, Zhilin Jiang, Yi Qu, Mi Xiang, Zihuan Shen, Laiyun Xin, Yingdong Lu, Jialiang Gao, Xiangning Cui
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto