Włącz je do diety i zmniejsz ciśnienie tętnicze krwi

Herbata ziołowa na nadciśnienie.
Czosnek, kurkuma, głóg, rumianek i wiele więcej - zioła i przyprawy mogą skutecznie walczyć z nadciśnieniem tętniczym, fot. saichon
ikona podziel się
Opublikowano: 10.04.2024 r., 7:18 | Autor: Paulina Lipińska
Styl życia, dieta oraz aktywność fizyczna to podstawa w profilaktyce nadciśnienia tętniczego krwi. By sobie pomóc, możesz skorzystać z dobroczynnego działania ziół oraz przypraw. Istnieją takie, które obniżają poziom ciśnienia tętniczego krwi. Czy wiesz, jakie przyprawy oraz zioła mają taką moc?

Czym jest nadciśnienie tętnicze?

Nadciśnienie tętnicze to choroba przewlekła, w której następuje hipertensja - podwyższony poziom ciśnienia krwi. Objawia się zbyt wysokim skurczowym (>139 mmHg) i/lub rozkurczowym ciśnieniem krwi (>89 mmHg).

Nadciśnienie można leczyć poprzez stosowanie odpowiedniej diety, na przykład diety DASH, a także dbając o aktywność fizyczną na co dzień. Poza tymi dwoma najważniejszymi czynnikami, można pomóc sobie także poprzez wzbogacenie jadłospisu o poszczególne zioła, a także przyprawy.

W niektórych przypadkach leczenie opiera się o farmakoterapię, lecz zawsze najpierw lepiej spróbować naturalnych metod. Dlatego zapoznaj się z tymi informacjami - dowiesz się jakie zioła oraz przyprawy działają hipotensyjnie.

Jakie zioła obniżają poziom ciśnienia tętniczego?

Zioła, które obniżają ciśnienie krwi to:

  • Pokrzywa - ma działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, wykazuje łagodne właściwości hipotensyjne.
  • Głóg - zawiera proantocyjanidyny oraz flawonoidy (rutyna, kwercetyna i hiperozyd), ponadto ma właściwości zmniejszające stany zapalne w naczyniach krwionośnych. Zwiększa tolerancję serca na braki tlenu. Poprawia ukrwienie serca, przez co wywołuje pozytywny wpływ na przepływ krwi w tym narządzie. Uspokaja i rozkurcza, wspomaga pracę serca.
  • Serdecznik pospolity - zawiera związki aminowe i alkaloidowe obniżające ciśnienie krwi, wyciszające, spowalniające pracę serca przy jednoczesnym zwiększeniu wydolności. Zalecany zwłaszcza osobom w podeszłym wieku ze znacznie osłabionym sercem.
  • Jemioła pospolita - bogata w związki fitochemiczne (w tym kwas GABA - gamma-aminomasłowy) rozszerzające naczynia wieńcowe. Wykazują działanie hipotensyjne.
  • Skrzyp polny - ma działanie obniżające ciśnienie krwi, pod warunkiem regularnego przyjmowania.
  • Ruta zwyczajna - źródło furanokumaryny oraz alkaloidów chinolinowych i akrydynowych. Charakteryzują się działaniem spazmolitycznym i uspokajającym. Dodatkowo rutozyd wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przez co zwiększa ich elastyczność.
  • Mniszek lekarski - oprócz działania obniżającego poziom ciśnienia krwi, wykazuje też właściwości zmniejszające poziom glukozy i cholesterolu.
  • Dzika róża – zmniejsza ciśnienie krwi i dodatkowo ma korzystny wpływ na pracę całego układu krwionośnego.
  • Fiołek trójbarwny – polepsza elastyczność naczyń krwionośnych, ma działanie rozkurczowe.
  • Krokosz barwierski - poliacetyleny, steroidy, glukozydy i flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne oraz wywierają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
  • Lawenda - w jej skład wchodzą m.in. borneol, linalol, pinen, geraniol, cyneol, furfurol, kwasy organiczne, kumaryny, antocyjany, sole mineralne, triterpeny i fitosterole. Wykazuje działanie zmniejszające ciśnienie krwi.
  • Koper włoski - jeżeli będziesz żuć nasiona kopru włoskiego, obniżysz ciśnienie krwi. Zawierają one potas, a także zwiększają ilość azotynów w ślinie - to właśnie ma działanie hipotensyjne.
  • Melisa – uspokaja, a przez to zmniejsza ciśnienie krwi spowodowane nerwami i stresem.
Napar z głogu na desce
Głóg, serdecznik, lawenda i tak dalej są to domowe sposoby na obniżenie ciśnienia krwi, fot. FotoHelin

Jakie przyprawy obniżają ciśnienie krwi?

Niektóre przyprawy zmniejszają ciśnienie krwi. Włącz do diety takie przyprawy, jak:

  • Kurkuma - powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz zwiększa wydzielanie tlenku azotu, co w konsekwencji prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi.
  • Cynamon - może rozszerzyć i rozluźnić naczynia krwionośne, przez co prowadzi do zmniejszenia ciśnienia krwi.
  • Czosnek - to źródło między innymi allicyny, która rozluźnia naczynia krwionośne i zwiększa przepływ krwi, a tym samym obniża ciśnienie tętnicze.
  • Imbir - obniża ciśnienie krwi poprzez działanie jakie wykazuje bloker kanału wapniowego oraz działa jak naturalny inhibitor ACE. Wspomniany bloker oraz inhibitor to rodzaje leków na nadciśnienie.
  • Bazylia - jest bogatym źródłem różnych związków, na przykład eugenolu. Ten przeciwutleniacz wykazuje działanie hipotensyjne.
  • Tymianek - znajdziesz w nim kwas rozmarynowy, który odpowiada za zwiększony przepływ krwi. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Przyprawy obniżające ciśnienie krwi
Dodając takie przyprawy, jak imbir, czosnek, cynamon i tak dalej do potraw możesz zmniejszyć poziom ciśnienia krwi, fot. Angel

Czy sama dieta nie wystarczy?

Przy nadciśnieniu gra ona główną rolę. Niestety są osoby, u których dieta oraz aktywność fizyczna nie przyniesie oczekiwanych rezultatów. Wtedy warto spróbować wyżej wymienionych ziół i przypraw.

Niech leki będą ostatecznością. Spróbuj do swoich potraw dodawać wyżej wymienione przyprawy: imbir, czosnek, cynamon, bazylia, kurkuma, tymianek. Przyjmuj głóg, serdecznik i inne. Pamiętaj, że stosowanie ziół należy skonsultować z lekarzem! Zioła mogą wchodzić w interakcje z różnego rodzaju lekami.

Źródła:

  • Cinnamon modulates the pharmacodynamic & pharmacokinetic of amlodipine in hypertensive rats, Saudi Pharm J, 2023 Sep;31(9):101737, Ibrahim Abdelsalam Abdelrahman, Abdul Ahad, Mohammad Raish, Yousef A. Bin Jardan, Mohd Aftab Alam, Fahad I Al-Jenoobi
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto