Opublikowano: 03.12.2024 r., 16:47
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Ciepły, gęsty napój czekoladowy to świetny sposób na rozgrzanie, szczególnie po całodziennym pobycie na dworze w mocno niesprzyjających warunkach. Gorąca czekolada niejedno ma imię, a my dziś pokażemy aż 3 różne przepisy na ten pyszny i aromatyczny napój. Każdy smakosz znajdzie coś dla siebie.
W tej wersji gorąca czekolada jest najłatwiejsza do przygotowania. Potrzebujesz tylko:
Do rondelka wlej mleko i wsyp cukier. Następnie przesiej kakao przez sitko prosto do rondelka. Dodaj szczyptę soli i gotuj cały czas mieszając.
W tej wersji gorąca czekolada będzie najszybsza w przygotowaniu. Jej konsystencja będzie przypominała nieco dziecięce kakao, więc jeśli nie lubisz gęstych, gorących napojów to ta wersja jest idealna dla ciebie.
W tym wydaniu czekolada na gorąca jest bardziej kremowa i jeszcze mocniej czekoladowa.
- Tabliczka gorzkiej czekolady, minimum 60% kakao – ok. 80 g
- Łyżka cukru
- Szczypta soli
- Pół szklanki śmietanki zwykłej min. 30% lub roślinnej
- Mleko lub napój roślinny ok. 1,5 szklanki – 375 ml
Czekoladę drobno posiekaj. Umieść ją w rondelku dodając sól i śmietankę. Całość zacznij podgrzewać, ciągle mieszając aż czekolada się rozpuści. Do gęstej, czekoladowej masy powoli wlewaj mleko ciągle mieszając. Nie musisz wlewać całej podanej ilości mleka, wlej tyle aż uzyskasz jednorodną, kremową konsystencję bez widocznych grudek.
Gorąca czekolada ma rozgrzewać, a w tym wydaniu zabierze cię również w najbardziej przytulny jesienny wieczór jaki możesz sobie wyobrazić. Oprócz czekolady przydadzą się również przyprawy, które świetnie ogrzewają w chłodne dni.
- Tabliczka gorzkiej czekolady, minimum 60% kakao – ok. 80 g
- Łyżka cukru brązowego
- Szczypta soli
- Laska cynamonu
- 4-5 całych owoców kardamonu
- Mleko lub napój roślinny – ok. 2 szklanki 500 ml
Czekoladę drobno posiekaj. Umieść ją w rondelku i dodaj brązowy cukier. Następnie wrzuć laskę cynamonu oraz ziarna kardamonu. Wlej mleko do rondelka tak, aby przykryło wcześniej wrzucone składniki i zacznij podgrzewać na bardzo małym ogniu przez około 10 minut. W tym czasie przyprawy oddadzą smak do mleka. W międzyczasie możesz delikatnie całość zamieszać by mleko lub czekolada się nie przypaliły. Po tym czasie zacznij ciągle mieszać, aż czekolada równomiernie rozpuści się w mleku. Powoli dodawaj pozostałe mleko, tak aby uzyskać najlepszą dla siebie konsystencje. Przelej przez sitko do ulubionego kubka lub po prostu wyciągnij przyprawy przed podaniem.