Lukry, polewy, kruszonki i posypki - czym udekorować ciasta? Poznaj sprawdzone sposoby

Wiele ciast ułożonych na talerzykach. Ciasta udekorowane są w różny sposób.
Polewy, kremy oraz lukry jako dekoracja ciast
ikona podziel się
Opublikowano: 30.03.2024 r., 19:16 | Autor: Magda Panek
Domowe wypieki poza pysznym smakiem mogą również zachwycać wyglądem. Jeśli zastanawiasz się czym udekorować ciasto, to dobrze trafiłeś. W dalszej części pokrótce omówimy, czym można dekorować ciasta oraz poznamy sprawdzone przepisy. Ciasta warto dekorować na ważne uroczystości, ale nie tylko - spraw przyjemność dla oka i ozdabiaj wypieki nie tylko na święta.

Polewa

Najbardziej popularną ozdobą ciast i tortów jest polewa czekoladowa. Nic dziwnego, jest bardzo prosta w przygotowaniu. Gęsta polewa świetnie sprawdzi się jako baza do przyklejania produktów sypkich (np. wiórków kokosowych czy orzechów). Często wykorzystuje się ją jako dekoracja do domowych ciast świątecznych.

Lukier

Podstawowy przepis na lukier to jedynie dwa produkty - cukier puder oraz woda. Lukier możesz przygotować z odrobiną soku z cytryny, który wzbogaci dekorację ciast o kwaskowaty smak. Możesz dodać do niego również sproszkowane, liofilizowane owoce - otrzymasz w ten sposób kolorowy lukier owocowy. Koniecznie sprawdź również przepis na lukier królewski - do jego przygotowania zamiast wody wykorzystuje się białka jaj.

Krem na maśle

Krem na bazie masła również często wykorzystywany jest do dekoracji ciast. Najczęściej sięgamy po przepis, robiąc torty na uroczystości. Do kremu dodaj barwniki spożywcze, aby był bardziej kolorowy.

Małe bezy

Białka jaj, cukier oraz mąka ziemniaczana - czy z tych produktów uda się przygotować dekorację na ciasta? Oczywiście, że tak. Domowe beziki świetnie sprawdzą się do dekorowania wierzchu ciasta. Możesz spryskać je jadalnym brokatem - będą pięknie błyszczeć.

Czym jeszcze można udekorować tort?

Nie ograniczaj się i sięgaj po różne produkty spożywcze. Do dekorowania ciast świetnie sprawdzą się wiórki kokosowe czy mielone lub siekane orzechy. Aby wzbogacić aromat kremów, możesz dodać do nich liofilizowane owoce, aromaty ze sklepu, kawę, alkohole, kakao czy ekstrakt waniliowy. Jeśli chcesz nadać inny kolor białej polewie czy kremowi, dodaj gotowe barwniki do żywności lub naturalne barwniki (np. sok z buraka czy herbatę matcha).

Jako wierzchnią ozdobę ciast możesz wykorzystać również świeże owoce sezonowe - dodadzą one charakteru każdemu wypiekowi. Ciasta możesz udekorować również ciasteczkami, batonikami (np. kuleczkami raffaello). W sklepach dostępne są również kolorowe posypki cukrowe, które świetnie nadadzą się do dekoracji ciast solenizantów.

Co powiesz na żywą dekorację? Do dekorowania ciast świetnie sprawdzą się świeże kwiaty. Możesz przygotować z nich efektowną ozdobę na torty oraz inne ciasta. Sięgaj po kwiaty naturalne, które nie są pryskane żadnymi środkami chemicznymi. Końce kwiatów możesz zanurzyć w domową polewę, aby łatwiej umieścić je na wierzchu ciasta.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto