Krem maślany do tortu

Opublikowano: 05.03.2022 r., 16:43 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem maślany do tortu
Krem maślany do tortu
Jeżeli chciałbyś zrobić sam w domu tort i nie wiesz, jaka masa jest najlepsza, koniecznie sprawdź ten przepis na krem maślany do tortu, który jest łatwy i pyszny.
Przygotowanie 10 min
2056 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Masło - minimum 83% tłuszczu (200 g)
  • Cukier puder (160 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, sitko

Przepis na krem maślany do tortu krok po kroku

Masło musi być miękkie i w temperaturze pokojowej. Wyjmij je wcześniej z lodówki.

Cukier puder przesiej.

Przez około 6 minut ubijaj mikserem (nie za wysokie obroty) masło. Powinno stać się niemalże białe.

Podczas ubijania masła, dodawaj stopniowo cukier puder. Miksuj około 2 minuty.

Na końcu dodaj aromat i chwilę miksuj.

W celu otrzymania bardziej zwartej masy dodaj więcej cukru pudru. Gdy potrzebujesz nieco rzadszego kremu dodaj łyżkę-dwie mleka.

Krem jest gotowy do przełożenia tortu lub do dekoracji.

Jak oceniasz przepis na krem maślany do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat kremu maślanego do tortu

Jeżeli chciałbyś zrobić sam w domu tort i nie wiesz, jaka masa jest najlepsza, koniecznie sprawdź ten przepis na krem maślany do tortu, który jest łatwy i pyszny. Masa maślana jest dobra zarówno do przełożenia tortu, jak i do zrobienia dekoracji na torcie. Jest to prosty przepis, który składa się tylko z dwóch składników. Krem maślany do tortu to najlepszy sposób na uniwersalną i najprostszą masę maślaną. W dodatku jest bardzo szybki. Zobacz, jak zrobić krem maślany do tortu i poznaj najważniejsze informacje.

Krem maślany do tortu jest to masło ubite z cukrem pudrem. Krem maślany dobrze jest wzbogacić o aromat, który nada dobry smak. Jak zrobisz krem maślany do tortu, możesz go wykorzystać na dwa sposoby: krem do przełożenia lub do dekoracji. Jest to bardzo prosty przepis. Krem wychodzi pyszny i jest najlepszy, gdy potrzebujesz szybkiego i łatwego kremu.

Zrobienie tortu to nie lada wyzwanie. Jeżeli potrzebujesz prostego przepisu dla początkującej osoby na masę maślaną, szybki krem maślany do tortu to najlepszy sposób. Jak zrobić krem maślany do tortu? Ważne jest to, by masło miało temperaturę pokojową. Ponadto, do przepisu na krem maślany do tortu, masło powinno być miękkie. Jeżeli masło będzie twarde i zimne, będzie go bardzo trudno ubić. Masło należy wyjąć z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem masy maślanej. Przed miksowaniem masła, cukier puder przesiej. Miękkie masło zacznij ubijać mikserem na nie za wysokich obrotach przez kilka minut. To nie będzie szybkie, ponieważ tutaj należy poświęcić minimum 6 minut. Jak masło stanie się prawie białe to znak, że należy zacząć dodawać cukier puder. Dodawaj go stopniowo i cały czas miksuj. Całość powinna trwać około 2 minuty. Na końcu dodaj aromat. Miksuj przez chwilę, by połączyć składniki. Łatwy krem jest gotowy.

*Przepis na krem maślany do tortu nie musi mieć dodanego aromatu, ale warto go dodać. Jest wtedy pyszniejszy.

*Krem maślany do tortu należy ubijać na nie za wysokich obrotach. Jeżeli masło ubija się zbyt szybko (najwyższe obroty), staje się ono napowietrzone. Przez to, w masie mogą powstawać nieestetyczne pęcherze powietrza.

W zależności od tego, do jakich celów chcesz wykorzystać krem, należy odpowiednio go ukończyć. Jeżeli krem ma być wykorzystany do przełożenia placków, powinien być nieco rzadszy. W tym celu, do masy dodaj troszkę mleka. Najlepiej dodawać po łyżce i sprawdzać, czy konsystencja jest odpowiednia. Gdy masa maślana będzie służyła jako dekoracja tortu, wtedy powinna być gęstsza. Nie dodawaj więc mleka, a ewentualnie cukier puder (jeżeli konsystencja nie będzie odpowiednia).

Alergeny w kremie maślanym do tortu

Lista alergenów dla kremu maślanego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kremu maślanego do tortu

na 100g gotowej potrawy

Przepis zawiera wysoką kaloryczność. Jest źródłem węglowodanów oraz tłuszczu nasyconego. Nie jest dobry dla osób, które mają problemy z glikemią. Osoby cierpiące na choroby układu krążenia nie powinny spożywać dużej ilości tłuszczu nasyconego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
571.22
2056.40
Białko (g)
0.47
1.70
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
44.38
159.75
Węglowodany przyswajalne (g)
44.38
159.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
45.06
162.20
Tłuszcze nasycone (g)
30.38
109.38
Tłuszcze nienasycone (g)
14.67
52.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.00
46.80
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.67
6.02
Cholesterol (mg)
119.44
430.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A (µg (mcg))
380.00
1368.00
Witamina B6 (mg)
0.00
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.34
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.29
4.64
Retinol (µg (mcg))
372.78
1342.00
Tiamina (mg)
0.01
0.02
Ryboflawina (mg)
0.03
0.09
Niacyna (mg)
0.02
0.08
Foliany (µg (mcg))
1.67
6.00
Beta karoten (µg (mcg))
87.78
316.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
7.00
25.20
Potas (mg)
14.22
51.20
Wapń (mg)
13.78
49.60
Fosfor (mg)
13.33
48.00
Magnez (mg)
1.11
4.00
Żelazo (mg)
0.04
0.14
Cynk (mg)
0.05
0.20
Miedź (mg)
0.02
0.06
Mangan (mg)
0.00
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu maślanego do tortu 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu maślanego do tortu

Koszt składników
7.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
minimum 83% tłuszczu
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
160 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 160 g
Koszt składników
7.00