Rosół to doskonała propozycja na samcze danie obiadowe dla całej rodziny. Zupę warto przygotować jako pierwsze danie obiadowe podczas uroczystości rodzinnych lub jako zupę na niedzielę. Rosół kojarzy się również ze zdrowiem, dlatego często przygotowywany jest jako rozgrzewająca zupa podczas choroby. Aby rosół był bardziej esencjonalny, warto doprawić go lubczykiem lub pietruszką.
Kuchnia jak u babci - te przepisy przywołają najlepsze wspomnienia
Płynne złoto
Placuszki z jabłkami - wspomnienie lata
Istnieje wiele przepisów na racuchy - można przygotować je bez żadnych dodatków i podać z dżemem lub cukrem pudrem. Placuszki można przygotować również z różnymi owocami, najczęściej wykorzystuje się jabłka.
Racuchy chętnie przygotowywane są podczas rozszerzania diety dzieci. Warto przygotować je również jako słodki obiad dla najmłodszych lub deser. Placuszki świetnie smakują z dodatkiem kakao do picia, jednak można je również podać jako słodką przekąskę do kawy lub herbaty.
Pierogi ze słodkim nadzieniem
Pierogi to kolejna propozycja na smaczne danie kojarzące się z domową kuchnią babci. Jako nadzienie do pierogów można wykorzystać różne produkty spożywcze. W trakcie sezonu dojrzewania jagód warto korzystać z owoców świeżych. Ważne jest, aby owoce obtoczyć w mące ziemniaczanej, nie puszczą wtedy aż tak dużo soków. Pierogi z jagodami świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe na słodko dla dzieci i dorosłych.
Babcine kluchy
Szare kluski zazwyczaj podawane są z dodatkiem boczku podsmażonego z cebulką. Jako dodatek świetnie pasuje zasmażana kapusta kiszona. Szare kluski z wymienionymi dodatkami świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe, które bardzo kojarzy się z kuchnią babci. Jako ciekawostkę warto wspomnieć, że szare kluski zostały wpisane na Krajową listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi 11 maja 2007 roku.
Domowe nudle
Kluski lane stanowią doskonały dodatek do zupy mlecznej. W kuchni domowej często podawane są również jako dodatek do rosołu. Przepis na kluski lane jest bardzo prosty, dlatego bez obawy poradzi sobie z nim każdy początkujący kucharz, bez dużego doświadczenia kulinarnego. Kluski lane były chętnie podawane przez babcie dla wnucząt w formie śniadania na ciepło.