Przepis na klasyczne racuchy z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cynamon, cukier puder
To będzie niezbędne
patelnia duża

Mąkę przesyp do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.

Wlej mleko i wbij jajko.

Całość wymieszaj rózgą na jednolitą gładką masę.

Jabłka obierz, pokrój na cienkie plasterki. Wsyp do ciasta i jeszcze raz wymieszaj.

Na patelni rozgrzej masło.

Wykładaj łyżką porcje ciasta, formując placuszki.

Smaż obustronnie do uzyskania złocistego koloru.

racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem
klasyczne racuchy z jabłkiem
Koszt przygotowania dania
3.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
450 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Klasyczne racuchy z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o klasycznych racuchach z jabłkami

Klasyczne racuchy z jabłkami i z cukrem pudrem to z pewnością dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa i domowej kuchni. To świetny pomysł na pyszne placuszki na deser, nie tylko dla dzieci. Domowe racuchy jabłkowe z pewnością trafią w gusta wielu osób. Ich niewątpliwą zaletą jest prostota i szybkość przyrządzenia, a także to, że do ich przygotowania potrzebne są wyłącznie łatwo dostępne składniki, które na ogół większość z nas ma w swojej kuchni. Niektórzy przygotowują je na drożdżach, jednak nie jest to obowiązkowe – racuchy możesz przygotować również bez nich, wykorzystując wyłącznie proszek do pieczenia lub sodę. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić klasyczne racuchy z jabłkami nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania racuchów będą Ci potrzebne świeże jabłka, mąka pszenna, jajka, mleko krowie lub napój roślinny oraz tzw. środek spulchniający, czyli na przykład wspomniane wcześniej drożdże, proszek do pieczenia, czy soda oczyszczona. Racuchy przygotowane na drożdżach mają swój niepowtarzalny, charakterystyczny smak jednak proces ich przygotowania jest również nieco dłuższy, więc dopasuj to swoich własnych możliwości i preferencji. Zamiast mleka możesz natomiast wykorzystać kefir lub maślankę. Przygotowanie jest banalnie proste — w pierwszej kolejności należy wymieszać wszystkie sypkie składniki, a następnie dodać jajka i mleko i całość dokładnie wymieszać lub zmiksować. Na koniec wystarczy dodać pokrojone lub starte jabłka i obustronnie smażyć placuszki na maśle, lub oleju. Przepis na klasyczne racuszki z jabłkami to przepis, z którym poradzisz sobie, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Tak przygotowane racuchy świetnie smakują z cukrem pudrem, a także polane naturalnym lub waniliowym jogurtem, w towarzystwie owoców, zwłaszcza jagodowych na przykład truskawek, malin, czy wiśni. Idealnie sprawdzą się w roli słodkiego śniadania, a także podwieczorku, deseru, czy lekkiej kolacji.

Wartości odżywcze klasycznych racuchów z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kalorie)
132.48 kcal
450.42 kcal
Białko
4.71 g
16.00 g

Węglowodany w klasycznych racuchach z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany
20.99 g
71.38 g
Węglowodany przyswajalne
19.96 g
67.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.04 g
3.53 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz
3.38 g
11.48 g
Tłuszcze nasycone
2.25 g
7.65 g
Tłuszcze nienasycone
1.13 g
3.83 g
Cholesterol
35.87 mg
121.94 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na klasyczne racuchy z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A
51.86 µg (mcg)
176.32 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.24 mg
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.78 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.22 mg
0.74 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
50.30 µg (mcg)
171.04 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.69 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.58 mg
Niacyna
1.29 mg
4.37 mg
Foliany
33.11 µg (mcg)
112.59 µg (mcg)
Beta karoten
14.85 µg (mcg)
50.49 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na klasyczne racuchy z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód
24.42 mg
83.02 mg
Potas
193.99 mg
659.55 mg
Wapń
77.40 mg
263.17 mg
Fosfor
121.01 mg
411.45 mg
Magnez
13.34 mg
45.34 mg
Żelazo
1.27 mg
4.33 mg
Cynk
0.44 mg
1.50 mg
Miedź
0.05 mg
0.18 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny klasycznych racuchów z jabłkami 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w klasycznych racuchach z jabłkami

Lista alergenów dla klasycznych racuchów z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania klasycznych racuchów z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
300 g
2 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Mleko 2%
200 ml
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Masło
15 g
1,5 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Koszt składników
18.10
Jak oceniasz przepis na klasyczne racuchy z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób