Kartacze? Żentyca? Gęsie pipki? Czy znasz te potrawy regionalne?

Kartacze z napisem "Podlaski obiad"
Kartacze, sprawdzony sposób na obiad z podlasia., fot. A. Aleksandravicius
ikona podziel się
Opublikowano: 07.02.2024 r., 19:00 | Autor: Magda Panek
Tradycyjna kuchnia regionalna to potrawy kojarzone z różnymi regionami Polski. Czasem mają bardzo śmieszne nazwy, które nie wskazują na żadną znaną nam potrawę. W zależności od regionu, w jakim się wychowaliśmy, znamy różne potrawy tradycyjne. Dziś dowiesz się trochę więcej o kartaczach, żentycy oraz gęsich pipkach.

Kluski z mięsem

Kartacze znane są również pod nazwą cepeliny. Jest to potrawa najbardziej popularna na Warmii, Mazurach oraz Podlasiu. W zależności od regionu sposób ich przygotowania może nieco się różnić. Jest to duża, nadziewana pyza z ziemniaków. Warto podać ją z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty oraz z okrasą z podsmażanej cebulki.

Kluski z nadzieniem mięsnym przygotowywane są z tartych, surowych ziemniaków połączonych z gotowanymi ziemniakami oraz mąką ziemniaczaną. Kartacze przez dodanie do nich surowych ziemniaków mają szarą barwę.

Kartacze podlaskie

Kartacze podlaskie to inaczej zwane cepelinami pyzy z ziemniaków surowych i gotowanych. Mają szary kolor i są bardzo popularną Polską potrawą. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
W skrócie
Czas przygotowania
40 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
250 g
Kartacze podlaskie na talerzu

Lista składników do przygotowania kartaczy podlaskich

  • Ziemniaki późne 1500 g (15 średnich sztuk)
  • Mięso mielone z indyka 300 g
  • Mięso mielone wieprzowe 300 g
  • Cebula 200 g (2 duże sztuki)
  • Mąka ziemniaczana 100 g (Pół szklanki)
  • Jajko 2 szt.

Przygotowanie kartaczy podlaskich krok po kroku

Kilogram ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, resztę ugotuj w mundurkach. Powstałą masę z surowych ziemniaków przeciśnij przez gazę, aby pozbyć się z niej wody.

Ziemniaki w mundurkach obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj dwie masy ziemniaczane, dopraw je solą, dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej i zagnieć. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, jeśli jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze mąki ziemniaczanej.

Przygotuj mięso do faszerowania kartaczy. W misce umieść mielone mięso, zetrzyj na tarce obraną cebulę, dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz majerankiem, dodaj jajka i wyrób, aż wszystkie składniki się połączą.

Ciasto ziemniaczane podziel na kawałki równej wielkości. Każdy z nich rozpłaszcz w dłoniach i na jego środek połóż farsz z mięsa (około 1 łyżkę). Zlep i uformuj podłużnego kształtu kartacz. Kartacze obtocz w mące ziemniaczanej.

W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i do wrzącej wody wkładaj partiami kartacze.

Gotuj około 10-15 minut, gotowe zaczną się wynurzać.

Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na talerz.

Zimbora

Żentyca to popularna potrawa wśród górali karpackich. Jej inne nazwy to żętyca, zyntyca, zintyca lub zimbora. Jest to serwatka otrzymywana z mleka owczego, które zostało ścięte podpuszczką. Otrzymywana jest podczas wyrabiania oscypków oraz bryndzy z mleka owczego. Żentyca powinna zawierać 60-70% wody, 3-4% tłuszczu oraz 0,5% soli. 28 września 2005 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Żentyca to pozostałość po ścięciu mleka za pomocą podpuszczki. Jest pita przede wszystkim na obszarach wypasu owiec przez górali. Pita jest w formie mocno schłodzonej na świeżo (jest wtedy bardziej słodka) lub po kilku dniach, gdy staje się bardziej ukwaszona.

Krajobraz górski z tradycyjną żentycą
Żentyca - najczęściej pita na hali!, fot. Stanislav

Pipki gęsie

To potrawa wywodząca się z kuchni żydowskiej. Gęsie pipki goszczą na stołach od XIX wieku. Pod tą nazwą kryją się dwa różne przepisy na dania z gęsiny. Pierwszym z nich są żołądki podsmażane z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Jako dodatek do gęsich pipek z żołądków można dodać musztardę oraz chrzan - wzbogacą one smak potrawy. Warto podać je z ugotowaną kaszą, ziemniakami lub ryżem oraz ogórki kiszone.

Drugą potrawą, kryjącą się pod tą nazwą, są szyje faszerowane szyje gęsie. Jako farsz można przygotować ziemniaki z cebulką lub ugotowaną kaszę jęczmienną. Jako dodatek warto podać surówkę z buraczków, sos przygotowany na bazie chrzanu lub surówkę z kapusty kiszonej. Gęsie pipki można podać na zimno, w formie pokrojonych roladek.

Kurpiowskie ciastka

Fafernuchy to nic innego, jak słodkie ciasteczka z dodatkiem tartej marchwi. Świetnie sprawdzą się, aby przemycić do diety większe ilości warzyw. Możesz dodać do nich przyprawę korzenną i będą smakować jak pierniki.

Placuszki jak malowane

Ruchanki - dość ciekawa nazwa na pyszny deser dla dzieci i dorosłych. Przepis pochodzi z kaszub i jest bardzo prosty. Nie martw się, jeśli nie masz doświadczenia w kuchni, na pewno poradzisz sobie z ich przygotowaniem!

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto