Przepis na kartacze podlaskie krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka

Kilogram ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, resztę ugotuj w mundurkach. Powstałą masę z surowych ziemniaków przeciśnij przez gazę, aby pozbyć się z niej wody.

Ziemniaki w mundurkach obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj dwie masy ziemniaczane, dopraw je solą, dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej i zagnieć. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, jeśli jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze mąki ziemniaczanej.

Przygotuj mięso do faszerowania kartaczy. W misce umieść mielone mięso, zetrzyj na tarce obraną cebulę, dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz majerankiem, dodaj jajka i wyrób, aż wszystkie składniki się połączą.

Ciasto ziemniaczane podziel na kawałki równej wielkości. Każdy z nich rozpłaszcz w dłoniach i na jego środek połóż farsz z mięsa (około 1 łyżkę). Zlep i uformuj podłużnego kształtu kartacz. Kartacze obtocz w mące ziemniaczanej.

W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i do wrzącej wody wkładaj partiami kartacze.

Gotuj około 10-15 minut, gotowe zaczną się wynurzać.

Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na talerz.

Kartacze podlaskie podane na białym talerzu.
Kartacze podlaskie
Koszt przygotowania dania
21.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
312 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
80

Kartacze podlaskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kartaczach podlaskich

Kartacze podlaskie to inaczej znane pod nazwą cepeliny pyzy ziemniaczane z dodatkiem surowych ziemniaków. Mają szary kolor i są nieco mniej kleiste niż pyzy z gotowanych ziemniaków. Najczęściej przygotowywane z surowym mięsem mielonym, najczęściej podawane na Podlasiu czemu zawdzięczają swoją nazwę. Przepis na kartacze podlaskie jest łatwy lecz czasochłonny. Przygotuj się także na lekki bałagan, gdyż ich przygotowanie ciągnie za sobą wszędobylską mąkę. Do przygotowania kartaczy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka ziemniaczana, mięso mielone z indyka, mięso mielone wieprzowe, jajko, cebula, sól, pieprz, pieprz ziołowy oraz majeranek.

Jak zrobić kartacze podlaskie? Kilogram ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, resztę ugotuj w mundurkach. Powstałą masę z surowych ziemniaków przeciśnij przez gazę aby pozbyć się z niej wody. Ziemniaki w mundurkach obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj dwie masy ziemniaczane, dopraw je solą i dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej i zagnieć. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, jeśli jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze mąki ziemniaczanej. Przygotuj mięso do faszerowania kartaczy. W misce umieść mielone mięso, zetrzyj na tarce cebulę, dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz majerankiem, dodaj jajka i wyrób aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto ziemniaczane podziel na kawałki równej wielkości. Każdy z nich rozpłaszcz w dłoniach i na jego środek połóż farsz z mięsa (około 1 łyżkę). Zlep i uformuj podłużnego kształtu kartacz. Kartacze obtocz w mące ziemniaczanej. W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i do wrzącej wody wkładaj partiami kartacze. Gotuj około 10-15 minut, gotowe zaczną się wynurzać. Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na talerz.

Podsumowując sprawdzony przepis na tradycyjne kartacze z mięsem to pyszne danie idealnie pasujące na rodzinny obiad. Kartacze są dobre na drugi dzień, odsmażone na oleju rzepakowym i podane z domowym ketchupem lub śmietaną. Smaczne pyzy skradną żołądek wszystkich domowników i gości.

Wartości odżywcze kartaczy podlaskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
125.15 kcal
312.88 kcal
Białko
7.40 g
18.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
4.26 g
10.65 g
Tłuszcze nasycone
1.87 g
4.67 g
Tłuszcze nienasycone
2.39 g
5.97 g
Tłuszcze wielonasycone
0.69 g
1.72 g

Witaminy w przepisie na kartacze podlaskie

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6
0.35 mg
0.87 mg
Witamina E
0.08 mg
0.19 mg
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.40 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.24 mg
Niacyna
2.34 mg
5.85 mg
Foliany
14.97 µg (mcg)
37.42 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kartacze podlaskie

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
66.82 mg
167.05 mg
Potas
380.71 mg
951.77 mg
Wapń
19.07 mg
47.67 mg
Fosfor
102.78 mg
256.95 mg
Magnez
23.51 mg
58.78 mg
Żelazo
0.92 mg
2.30 mg
Cynk
0.90 mg
2.25 mg
Miedź
0.10 mg
0.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kartaczy podlaskich 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kartaczach podlaskich

Lista alergenów dla kartaczy podlaskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania kartaczy podlaskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
15 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Mięso mielone z indyka
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka ziemniaczana
100 g
Pół szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Liczba porcji:
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na kartacze podlaskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób