Szynkę jemy na różne sposoby - do kanapek, dań na zimno i na gorąco. Dlatego ważne jest to, by zapewnić dobry smak i zapach mięsnym wyrobom. Jak zachować świeżość wędlin? Na pewno nie trzymając ją w folii. To najgorszy możliwy sposób jej przechowywania. Zobacz, jak (nie) przechowywać wędliny.
Kupujesz świeżą wędlinę w sklepie, a po zakupach od razu wkładasz ją do lodówki. Za jakiś czas chcesz zjeść kanapkę. Otwierasz więc (do tej pory zamkniętą szczelnie) folię i widzisz śliską i nie zachęcającą do jedzenia szynkę. Co się zadziało?
Z czasem w przechowywanej wędlinie zaczynają rozwijać się śluzowce. Są to groźne bakterie, które pojawiają się w takcie trzymania wędlin w folii, która nie przepuszcza powietrza. Wtedy staje się ona wilgotna. To sprzyja powstawaniu drobnoustrojów, które sprawiają, że wędlina staje się śliska, na jej powierzchni pojawia się śluz, a sama szynka szybciej ulega zepsuciu. Jedząc takie mięso, narażasz się na zatrucie pokarmowe.
Przechowywanie wędliny zawiera pewne przeciwieństwa. Jeśli będzie szczelnie zamknięte bez dostępu tlenu (na przykład w folii), w mięsie mogą pojawiać się wcześniej wspomniane bakterie. Natomiast wędliny odsłonięte całkowicie (narażone na pełny dostęp powietrza) będą wysychały i staną się bardzo niesmaczne. W dodatku zapach wędlin przeniesie się na całą lodówkę, przez co zmienić się może zapach innych potraw.
Jak więc postępować?
Są dwie możliwości. Jedną z nich jest użycie specjalnie zamykanych pudełek, które służą do przechowywania żywności. Można też przełożyć je do miski i przykryć talerzem. Drugą opcją jest użycie papieru do żywności. Niestety ten ma swoje wady, ponieważ łatwo przemaka i szybko się rwie.
W jaki sposób ograniczyć psucie wędlin?
Wędliny kupowane w plasterkach psują się szybciej. Zdecydowanie lepszym wyborem jest kupienie wędliny w całym kawałku. Wtedy mięso dłużej wytrzyma w świeżości.
Ponadto najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie małych ilości wędlin, które jesteś w stanie zjeść w przeciągu maksymalnie 3 dni.
Można mrozić wędliny, aby jeszcze dodatkowo przedłużyć ich trwałość, genialne jest również pakowanie próżniowe.
Każde mięso należy od razu po zakupie i powrocie do domu włożyć do lodówki - oczywiście nie zapominając o tym, by zabezpieczyć wędlinę (czyli przełożyć ją do pojemniczka lub owinąć w papier spożywczy).